Niinistö Nato-jäsenyydestä: "On mahdotonta arvioida, kuinka nopeasti 30 parlamenttia kokoontuu ja saa ratifioinnin aikaiseksi"

Presidentti Sauli Niinistö piti lehdistötilaisuuden Nato-jäsenyysprosessin etenemisestä tiistai-iltana.

Kaikki lupaukset tulevat enteilemään, että jäsenmaat tulevat toimimaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnissa ripeästi. Näin Niinistö arvioi tiedotustilaisuudessaan Madridissa sen jälkeen, kun Suomi, Ruotsi ja Turkki allekirjoittivat yhteisymmärrystä koskevan asiakirjan tiistaina Madridissa.

Niinistö kuitenkin totesi, että on mahdotonta arvioida 30 maan parlamentin toimintanopeutta.

– On mahdotonta arvioida, kuinka nopeasti 30 parlamenttia kokoontuu ja saa ratifioinnin aikaiseksi. Kaikki lupaukset Turkin delegaatio mukaan lukien enteilee, että jäsenmaat tulevat toimimaan varsin ripeästi, Niinistö sanoi.

Turkki on jarruttanut Suomen liittymiskeskusteluja, mikä on seuraava vaihe Suomen ja Ruotsin matkalla Natoon.

Niinistö kuvasi Suomen, Ruotsin ja Turkin välisiä tiistain keskusteluja asiakokonaisuuksiltaan tiiviiksi ja tiukoiksi.

Niinistö totesi maiden ulkoministerien allekirjoittamasta asiakirjasta, että Suomi ei tule muuttamaan lainsäädäntöään.

– Säännöksin järjestetty käyttäytymisemme tulee jatkumaan entisellään, mutta yleisesti ottaen terrorismin vastainen työ tulee tehostumaan.

Niinistön mukaan hankauksesta Nato-prosessissa Turkin kanssa ei jää jälkiä maiden väleihin eikä diplomatiaa Turkin kanssa tule "todellakaan" muuttaa.

Niinistön mukaan tämän päiväisessä ratkaisussa ei ole niinkään kyse suuresta käänteestä Suomen historiassa, vaan pisteestä jatkumolla.

Niinistön mukaan on toistaiseksi epäselvää, voitaisiinko Suomen ja Ruotsin liittymiskeskustelut käydä jo Naton Madridin huippukokouksessa. Kyse on seuraavasta vaiheesta maiden matkalla Natoon. 

Tiedotustilaisuus on päättynyt.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut