Dieetit ja laihdutusruokavaliot eivät kuulu lapsille

Ylipainoisten lasten määrä on Suomessa muutamassa vuosikymmenessä kolminkertaistunut. Nyt joka viides kouluikäinen on ylipainoinen.

– Lapsen ylipainon hoitaminen on äärimmäisen herkkä asia, sillä ylipainoisenakin lapsen tulisi kokea itsensä hyväksytyksi ja ulkonäkönsä hyväksi, toteaa Anette Palssa, yksi Suomen johtavista ravitsemusasiantuntijoista.

Miten sitten kannustaa muutokseen, jos lapselle ei voi sanoa, että jotain on pielessä?

– Lapsen ylipainoon pitäisi puuttua niin, että muutetaan koko perheen ruokailutottumuksia. Ei puhuta laihduttamisesta, vaan paremmasta olosta ja terveellisemmästä ravinnosta.

Palssa korostaa, että kaalikeittokuurit ja karppaaminen pitää lapsen kohdalla ehdottomasti unohtaa.

– Dieetit ja laihdutusruokavaliot eivät kuulu lapsille.

Lähtökohtana pitäisi Palssan mukaan aina olla lapsen terveys, ei se mitä muut lapsen painosta ajattelevat. Ei vaikka lasta kiusattaisiin lihavuuden vuoksi.

– Lapsen ylipainoon ei puututa siksi, että muut hyväksyisivät hänet, vaan siksi, että hän voisi paremmin.

Lasten vanhemmilta Palssa toivoo ravitsemusasioissa jämäkkyyttä.

– On vanhempien tehtävä kieltää lapsilta herkkujen liikasyönti. Karkkia ei syödä joka päivä, siitä on vanhempien pidettävä huoli.

Lasten ravitsemusasiat ovat siis vanhempien vastuulla, vaikka herkkuja ja epäterveellistä ruokaa tuputetaan kaikkialla.

– Nyt rajaaminen on vaikeampaa kuin aiemmin, kun herkkua on niin paljon tarjolla. Lapsia suojataan alkoholilta ja tupakalta, mutta kaupoissa kassojen vieressä karkkihyllyt houkuttelevat.

Palssa harmittelee sitä, että lapsia punnitaan ja mitataan usein turhaan.

– En pidä siitä, että koulussa tarkkaillaan lapsen painoa, jos ylipainolle ei sitten tehdä mitään. Jatkuva tarkkailu ja punnitseminen vain huonontavat lapsen itsetuntoa.

Terveystieteen maisteri Palssa kertoo, että silloin tällöin tapaa vanhempia, jotka ovat lapsen pyöreydestä turhaan huolissaan.

– Vanhemmat saattavat itse olla hoikkia ja esimerkiksi harrastuksensa lopettaneen lapsen pieni pyöristyminen aiheuttaa heissä, en sanoisi häpeää, mutta hätää. Silloin on vanhempien paikka miettiä, onko heidän omissa kauneusihanteissaan korjaamista ja millainen hoikkuus riittää.

Mikäli lapsen ylipainoon puututaan lapsen itsetuntoa vahingoittaen, sillä voi olla kohtalokkaat seuraukset.

– Se voi pahimmillaan johtaa syömishäiriöön. Lapsi alkaa itse sairaalloisesti kontrolloida syömistään, Palssa varoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.