Ei sittenkään yllätysten vaali

Ei tullut keskustan romahdusta, kokoomuksen hurmosvoittoa tai sosiaalidemokraattien nousua.

Mutta vihreät ja perussuomalaiset voittivat. Timo Soini keräsi kansallismieliset ja politiikan vastaiset protestiäänet. Hän on suomalaisen Suomen EU-vastainen protesti, samankaltainen kuin muukalais-oikeistolaiset muualla Euroopassa.

EU-vaali vei kannatusta kaikilta suurilta puolueilta, mutta hallituspuolueet menestyivät yllättävän hyvin. Mutta lukujen alta on sittenkin jotakin nähtävissä.

Kokoomuksen kannatukselle EU-vaalit saattavat olla taitepiste. Jyrki Kataisen kokoomus on liitänyt menestyksestä toiseen. Hurmos alkoi presidentinvaalien toiselta kierrokselta. Sauli Niinistö oli varsinaisen vaalipäivän voittaja mutta hävisi presidenttiyden ennakkoäänillä Tarja Haloselle.

Presidentinvaalien jälkeen kaikki onnistui kokoomukselle. Tuorekasvoinen ministerijoukkue niitti mainetta, ja kunnallisvaalit tekivät puolueesta maan suurimman.

Eilisen jälkeen tilanne ei ehkä ole entisellään. Kokoomuksen kannatus laski edellisiin EU-vaaleihin verrattuna. Kompastuiko puolue ministeri Alexander Stubbiin? Hän loi kokoomuksesta stereotyyppisen kuvan.

Aivan kuin kokoomuksessa ei olisi syvyyttä, ei iällistä eikä asiallista.

KESKUSTA KAATOI ennakkopuheet mutta kärsi vaalitappion. Kannattajakunta päätti viime hetkellä äänestää ja pelasti puolueen. Silti keskustan peruskannattajakunta on turhautunutta. Matti Vanhasen asema on jatkuvan spekuloinnin aihe.

Keskusta on näyttänyt menneisyyden puolueelta. Se ei ole onnistunut uudistumaan kasvoiltaan tai tavoitteiltaan.

Sosiaalidemokraatit tekevät paluuta tahmeasti. Vaikka SDP:n ympärillä on myös myönteistä virinää, Jutta Urpilaisen johtajakauden alku on vaikea. On suoranainen ihme, että taloustaantuma ei ole tuonut puolueelle äänivyöryä. EU-vaalikannatuksella SDP on nyt todellisessa kriisissä.

Vihreille vaalitulos on taas nousua. Vihreät ovat hiljalleen nousemassa kolmen suuren puolueen uhkaajaksi. Samalla puolue tiristää elinvoimaa vasemmistoliitosta. Vasemmistoliitto jatkoikin vaaleissa vuosia jatkunutta hidasta katoamistaan.

Vaalien ääniharava oli Timo Soini. Hän keräsi 130 000 ääntä. Hän nousi EU-vaalien kaikkien aikojen viidenneksi eniten ääniä saaneeksi parlamentaarikoksi.

Vaalien kuuma nimi oli 27-vuotias Riikka Manner. Hänestä voi tulla lähes 40 000 äänellä keskustan uusi komeetta.

KESKI-SUOMEN ääniharava oli Kalevi Olin (sd.). Yli 11 prosentin kannatus maakunnasta on hyvä mutta koko maan kannatus ei riittänyt Brysseliin. Johanna Manninen (kok.) keräsi maakunnan ehdokkaista toiseksi eniten ääniä mutta jäi kauaksi taakse.

Kolmanneksi nousi Jenny Lindborg (sd.). Myös vasemmistoliiton Jarmo Ritanen keräsi kunnioitettavan äänisaaliin.

Europarlamentin paikka kiersi jälleen harmillisesti ohi Keski-Suomen.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.