Hämärän aikaa Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikan hallitsevan puolueen ANC:n pääsihteeri ja tiedottajat ovat kiirehtineet vakuuttamaan, ettei puolueen politiikka muutu puheenjohtajan vaihdoksen jälkeen. Ainakaan heti rahan arvo ja pörssikurssit eivät kääntyneetkään laskuun.

Vasemmistopopulistiksi luonnehditun 65- vuotiaan Jacob Zuman valinta ANC:n johtoon merkitsee kuitenkin miltei vuorenvarmasti sitä, että hänestä tulee talouden taitajaksi mainitun Thabo Mbekin seuraaja Etelä-Afrikan presidenttinä vuonna 2009. On myös mahdollista, että Mbekin hallinto lamaantuu loppukaudeksi.

Pahimmassa tapauksessa Zuman paluu voi tuota mukanaan kierteen, jossa ammattiyhdistysliikkeen ja kommunistipuolueen vaikutusvalta kasvaa investoijien kadotessa.

Jacob Zuma istui aikoinaan vuosikymmenen ajan Robben Islandin saarivankilassa yhdessä Nelson Mandelan kanssa. Vapautumisen jälkeen muodollista koulutusta saamaton Zuma nousi vapautusliikkeen tiedustelupalvelun johtoon. Hän kohosi Etelä-Afrikan varapresidentiksi, kunnes Mbeki antoi hänelle potkut korruptiosyytteiden vuoksi.

Nyt syyttäjälaitos on ilmoittanut, että sillä on uusia todisteita aseteollisuuden Zumalle antamista lahjuksista. Syytteiden kierto uuteen käsittelyyn onkin ainoa asia, joka voi pysäyttää Zuman paluun vallan huipulle.

Zuman köyhät kannattajat eivät syytteistä piittaa. He arvostavat johtajaa, joka esiintyy heimonsa zulujen juhlissa leopardinnahkaan verhottuna ja käyttää kommunistien kokouksessa sirpillä ja vasaralla koristettua lännenhattua.

Eteläisen Afrikan pahimman vitsauksen AIDS:in torjunnan kannalta Zuman valta on huono juttu. Zuma muistetaan poliitikkona, joka ilmoitti HIV-vaaran poistuvan, kun muistaa mennä yhdynnän jälkeen suihkuun. Kun Zumaa taannoin syytettiin raiskauksesta, hän ilmoitti, että nainen osoitti pukeutumisellaan haluavansa seksiä.

Buurien ja zulujen alueen muita vitsauksia ovat kasvava rikollisuus ja sitä ruokkiva ammattitaidottomien ihmisten työttömyys. Zuman odotetaan kuuntelevan pian ammattiliittojen keskusjärjestön COSATU:n vaatimuksia rahapolitiikan löysentämisestä köyhimpien kansalaisten tukemiseksi.

Etelä-Afrikan koulutetut ja rikkaat ovat hyötyneet nopeasta talouskasvusta. Uuden hämärän ajan valtiaalla Zumalla ei ole sitä voimaa, jolla rikkautta voitaisiin jakaa kaikille, mutta nousukauden johtaja voi katkaista.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.