Hirvonen aateloitiin rallilegendaksi täydellisellä ajolla

Mikko Hirvonen voitti Jyväskylän MM-rallin täydellisellä ajolla. Hän ei tehnyt neljän päivän aikana ainuttakaan ajovirhettä. Hirvonen ajoi täyttä vauhtia kaksi päivää ja kontrolloi kilpailua täydellisesti. Jyväskyläläisellä oli varaa höllätä kaasua sunnuntaina, kun rengasrikon kärsinyt Sebastien Loeb oli pudonnut yli puolen minuutin päähän.

Hirvonen ajoi viikonlopun aikana ralliuransa parhaimman kilpailun. Hän pystyi nostamaan vauhtiaan viime vuodesta ja pystyi ajamaan koko ajan varmasti ja kovalla luottamuksella. Hirvosen perusnopeus on noussut pari pykälää vuoden aikana ja mikä tärkeintä, Hirvonen pystyy lisäämään kyytiä tarvittaessa. Juuri sen ominaisuuden ansiosta Hirvonen voi voittaa rallin maailmanmestaruuden.

Hirvonen hävisi Jyväskylän MM-rallin viime vuonna, koska hän ajoi perjantain erikoiskokeet liian varovasti. Hirvonen pystyi tänä vuonna kääntämään perjantain pikataipaleet voitoksi. Luoja auttoi jyväskyläläistä lauantaina, kun yön vesisade liimasi sorateiden pinnat pitäviksi. Harvoin on erikoiskokeilla ollut ensimmäiselle autolle niin hyvä pito kuin lauantaina Jämsän lenkillä.

Sunnuntai oli Hirvoselle sekä helppo että vaikea päivä. Hirvosen ei tarvinnut taistella sekunneista, mutta päätä kalvoi koko ajan ajatus, että voiko auto tai rengas hajota. Henkinen piina päättyi vasta, kun Hirvonen oli ylittänyt viimeisen erikoiskokeen maalilinjan. Tunnelataus purkautui käsien ja jalkojen tärisemisenä.

Paviljongin palkintopallin korkeimmalla korokkeella seisominen oli juhlallinen ja tunteikas hetki Hirvoselle. Maamme-laulun aikana hänen iloaan oli jakamassa tuhannet keskisuomalaiset rallifanit, sekä isä, äiti ja oma perhe. Roope ja Kasper -pojille sekä kaikille keskisuomalaisille pikkupojille Hirvonen on nyt samanlainen sankari ja legenda kuin mitä Markku Alen, Ari Vatanen, Hannu Mikkola, Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen ovat olleet Hirvoselle.

Jyväskylän MM-ralli oli hyvien uutisten ja tarinoiden viikonloppu. Ford ja Citroen ilmoittivat keskiviikkona jatkavansa kaksi vuotta rallin MM-sarjassa. MM-rallien tuleva promoottori ISC kertoi torstaina tehneensä viiden vuoden sopimuksen MM-rallin järjestämisestä Suomessa. Kansainvälisen autoliiton puheenjohtajuutta hakeva Ari Vatanen totesi molempien uutisten merkitsevän uskoa ja luottamusta paitsi rallin MM-sarjan tulevaisuuteen niin myös taloudellisen tilanteen elpymiseen.

Hirvonen ja Jari-Matti Latvala tarjosivat viihdyttäviä hetkiä 60 000 Keski-Suomen metsiin lähteneelle rallifanille. Hirvonen palautti Jyväskylän MM-rallin valtikan takaisin suomalaisiin käsiin ja Latvala osoitti olevansa huippukuljettaja, joka pystyy huippusuorituksiin ankaran paineen alaisena. Hirvonen ja Latvala nähdään MM-sarjan kärkikamppailuissa myös vuosina 2010 ja 2011, sillä Ford kertoi keskiviikkona tehneensä molempien kuljettajien kanssa kahden vuoden jatkosopimukset.

Kimi Räikkönen ja Sebastian Vettel toivat Keski-Suomen metsiin tuulahduksen F1-maailmasta. Molemmat tulivat tuppisuina, mutta lämpenivät rennosta rallifiiliksestä. Räikkönen rupatteli kuin oikea rallikuljettaja selvittäessään ulosajoaan toimittajille lauantaina.

ari.mantyla@keskisuomalainen.fiKirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimituksen esimies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.