Ihmisillä on vaikeuksia arvioida riskejä

Käyttäytymistaloustieteen kirjallisuudessa on viime aikoina huomattu, että ihmisillä on suuria vaikeuksia arvioida riskejä ja niistä tulevia menetyksiä.

Siksi kuluttajat voivat jättää vakuuttamatta itseään tai muita itselleen arvokkaita asioita, vaikka vakuuttaminen olisi puolueettomasti arvioituna järkevää.

Näin sanoo Pellervon taloustutkimuksen PTT:n tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen.

– Esimerkiksi metsät voivat olla alivakuutettuja, koska metsänomistajat eivät välttämättä tiedä kaikkia riskejä, joita metsänomistukseen liittyy. Tuuli- ja lumituhot yleistyvät, kun ilmaston lämpenemiseen liittyvät sään ääriolosuhteet lisääntyvät, Ruuskanen huomauttaa.

Ihmisten riskinarviointivaikeudet näkyvät Ruuskasen mukaan myös siten, että he ottavat ajoittain turhia vakuutuksia. Ne ovat verrattain kalliita ja niillä vakuutetaan varsin pienen riskin sisältäviä asioita, jotka pelottavat kuluttajia. 29

– Näitä kutsutaan englanniksi dreaded disease (pelottava sairaus) -vakuutuksiksi. Esimerkkinä tällaisesta on vain rintasyövän hoidon kattava vakuutus.

Ruuskasen mukaan ihmiset erehtyvät ottamaan turhia vakuutuksia usein myös tunnesyistä.

Ihmisten ymmärrystä riskeistä ja vakuuttamisesta pitäisi Ruuskasen mielestä lisätä.

– Kaivataan lisää vakuutuslukutaitoa. Lisäksi vakuutusalan kilpailun lisääntyminen saisi yhtiöt tehostamaan toimintaansa ja tarjoamaan paremmin räätälöityjä ja edullisempia vakuutuksia kuluttajille, Ruuskanen arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.