Keskustelu kuriin, ei pannaan

Norjan tragedian seurauksena on alettu vaatia toden teolla keinoja kitkeä netissä rehottava rasismi. Sosiaalisen median ja erilaisten yhteisöjen omien sivustojen lisäksi suurennuslasin alle ovat joutuneet sanomalehtien verkkojulkaisujen keskustelupalstat.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet toivoo median kieltävän kaiken nimettömänä käytävän verkkokeskustelun. Verkkokeskustelussa pitäisi olla käytössä samat säännöt kuin useimpien painettujen lehtien yleisönosastoissa: nimimerkkikirjoituksia julkaistaan vain poikkeustapauksissa.

Olen samaa mieltä Eva Biaudet'n kanssa siitä, että vihakirjoitteluun ja -puheeseen pitäisi puuttua jo paljon nykyistä lievemmin perustein. Silti miettisin kahteen kertaan, onko kaikki nimimerkkien takaa lausuttu keskustelu pistettävä samalla kertaa pannaan.

KESKISUOMALAISESSA verkkokeskustelu on pyritty pitämään asiallisena jälkimoderoimalla eli tarkistamalla julkaistuja kirjoituksia tiheään tahtiin pitkin päivää.

Verkkotoimituksen työajan ulkopuolella, toisin sanoen iltamyöhään ja yöllä, mielipiteitä ei julkaista reaaliaikaisesti. "Sulkuaikana" tulleet viestit tarkistetaan aamulla ja julkaistaan vasta sitten.

Ennakko- ja jälkitarkistuksista huolimatta silloin tällöin saamme lukijapalautetta, että verkkokeskustelumme on loukkaavaa tai muuten epäasiallista. Yleensä tällainen palaute johtaa mainittujen viestien poistamiseen, ellei kyseessä ole selkeästi herkkähipiäisyys tai väärinkäsitys. Toistuvasti huomautuksia saaneelta kirjoittajalta voidaan poistaa oikeudet määräaikaisesti tai jopa kokonaan.

Verkkokeskustelun pelisääntöihin joutuu jokainen tutustumaan palveluun rekisteröityessään. Säännöt kieltävät henkilökohtaisuuksiin menevän räyhäämisen ja alatyylisen kielen, perättömät väitteet tai toista kirjoittajaa solvaavat viestit.

Kansanryhmää vastaan kiihottava ja rasistinen kirjoittelu on ehdottomasti kielletty, samoin väkivaltaan tai muihin rikoksiin kehottavat tai kannustavat viestit.

Valitettavasti kaikki keskustelijat eivät näitä ohjeita noudata. Joiltakin mopo karkaa käsistä, ja pahimmillaan toisten vahingoittaminen on tarkoituksellista. Yleisimmin nettihäirikkö on keski-ikäinen mies.

JULKISEN SANAN Neuvostossa valmistellaan parhaillaan uusia ohjeita verkossa julkaistavan keskustelun itsesääntelylle. Tarve kumpuaa käytännöstä: tiedotusvälineiden verkkokeskusteluja koskevat kantelut ovat lisääntyneet rajusti viime vuosina.

Ihanteellista olisi, että kaikki verkossa julkaistava ehdittäisiin ennakkoon tarkistaa; kerran julkaistu kun on helppo imuroida ja edelleen levittää, vaikka se myöhemmin alkuperäiseltä sivulta poistettaisiinkin.

Selvää on, että oman nimen vaatiminen kirjoittajilta karsisi törkeydet ja vihapuheen minimiin. Samalla se karsisi ison määrän asiallistakin kritiikkiä arkaluonteisista ja henkilökohtaisesti kipeistä aiheista, kuten päihteet, köyhyys ja muut sosiaaliset ongelmat. Moni yhteiskunnallinen epäkohta jäisi vaille huomiota.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.