Kevennä vihreällä!

Lomalla ollessa mieli lepää, mutta miten on kehon laita? Grilli- ja terassikausi laittavat usein elimistön tärkeät osat koetukselle. Kuonan kertymisestä kärsivät etenkin suolisto, maksa, munuaiset ja iho. Yrteillä ja ruokakasveilla voi edesauttaa kehon rauhoittumista ja hyvinvointia. Hyvistä mauista ei kuitenkaan tarvitse tinkiä.

– Ruokavalion laiminlyöminen lomalla rasittaa merkittävästi maksaa ja suolistoa. Nauttimalla runsaasti pikaruokaa ja kesäjuomia, tekee kehonsa kannalta tyhjäksi loma-ajan hengähdystauon hyvät vaikutukset. Ei siis ihme, että monella onkin arjen alkaessa turvonnut ja hieman väsähtänyt olo, sanoo biokemisti Timo Lehto Terranovalta.

Vihreää pidetään puhdistavana ja rauhoittavana värinä – sama pätee myös yrtteihin ja ruokakasveihin.

– Rohdoskasvien supertähti nokkonen auttaa puhdistamaan virtsateitä ja on erittäin vitamiini- ja hivenainepitoinen, Lehto sanoo.

Yrttejä voi käyttää yrttiteenä, uutteina ja jauheina tehostamaan suoliston puhdistumista. Suolistoa puhdistavat muun muassa kamomillan, siankärsämön ja puna-apilan kukat, pellavansiemenet sekä monet maustekasvit.

Salaatin joukkoon kannattaa sekoittaa lehtikaalia ja vesikrassia, sillä niiden sisältämillä yhdisteillä on tehokas vaikutus elimistön myrkkyjenpoistojärjestelmään. Mausteena suositut persilja ja korianteri puolestaan auttavat kehoa hankkiutumaan eroon raskasmetalleista. Punajuuri on täynnä eri B-ryhmän vitamiineja ja edesauttaa maksan toimintaa.

Lähteet: Desk ja www.huippukuntoon.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.