Kusiaisiin sekoitettu Kossu parantaa kolotuksen

Erään humoristin mukaan on tasan kolme tapaa nauttia Koskenkorvaa: veden kanssa, ilman vettä ja niin kuin vettä. Muistoja Koskenkorva Viinasta -muistitietokeruu osoitti, että kansallisjuomaksikin kutsutusta nautintoaineesta on moneksi. Kossu sopii niin vaivojen hoitoon, palkinnoksi kuin suomalaiseen juhlaankin.

Koskenkorva nautitaan mieluiten taskulämpimänä tai pakkaskylmänä. Kyytipojiksi kelpaavat vesi, vissy ja limonadi, mutta myös marjamehu, maito ja piimä. Nuoret kaupunkilaiset saattavat ryydittää Kossunsa chilillä tai oreganolla. Pohjoisesta tiedetään kertoa, että kusiaisiin sekoitettuna Kossusta voi saada tehokkaan avun kolotukseen.

Koskenkorva kuuluu suomalaisen juhlaan maalla ja kaupungissa. Lasia kohotetaan niin häissä ja harjakaisissa kuin rapujuhlissa ja hirvenpeijaisissakin. Kirkas korvaus saattaa myös odottaa muuttoapulaista tai tietokoneen korjaajaa.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, SKS, kansanrunousarkisto keräsi muistoja 60 vuotta täyttävästä kossusta maalis–toukokuun välisen ajan. Keruuseen osallistui 63 henkilöä, joista 21 oli naisia ja 42 miehiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.