Lapsella on oikeus salata terveystietonsa – onko 10 vuoden ikäraja sille liian alhainen?

Tämä artikkeli on julkaistu Keskisuomalaisessa 6.11.2018.

Kymmenvuotiaiden ja sitä vanhempien lasten Omakantaan viedyt terveystiedot ovat jo vuoden päivät pysyneet salassa lasten huoltajilta. Sosiaali- ja terveysministeriön linjaus on herättänyt huolta vanhempien mahdollisuudesta huolehtia lastensa terveydestä. Moni pitää myös 10 vuoden ikärajaa alhaisena sille, että lapsi voisi itsenäisesti määrätä terveydentilaa koskevista tiedoistaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön tietohallintoneuvos Maritta Korhonen haluaa oikaista käsityksiä.

– Ensinnäkin kyse on tietojärjestelmien rakentamiseen liittyvästä siirtymävaiheesta, ei pysyvästä menettelystä. Toiseksi lapsi ei omin päin määrää tietojen luovuttamisesta, vaan lapsen kypsyyden tällaisiin päätöksiin arvioi aina terveydenhuollon ammattilainen, Korhonen painottaa.

Kuohuja laannuttaa myös Suomen Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski, joka pitää nykyistä siirtymävaiheen käytäntöä vanhempien näkökulmasta parannuksena aikaisempaan, kun Omakannasta ei saanut nähtäväkseen minkään ikäisen lapsen terveystietoja.

– Tilanne kohenee edelleen, kun päästään siihen, että alaikäisten tiedot ovat vapaasti huoltajien luettavissa Omakannassa aina, ellei jotain ole erikseen kielletty luovutettavaksi, Vuorenkoski sanoo.

Hän muistuttaa, että kyse on ennen kaikkea lapsen oikeuksista, ei vanhempien. Vanhempien huolenpitovelvollisuutta ikäraja ei Vuorenkosken mielestä vaaranna.

– Linjaus koskee vain Omakanta-järjestelmää, mutta terveystiedot kirjataan myös muihin potilasjärjestelmiin ja luovutettavia tietoja huoltajat saavat edelleen terveydenhuollon toimintayksiköistä, Vuorenkoski sanoo.

Mahdolliset reseptit, lähetteet ja ajanvaraukset saa myös paperilla ja niistä tulee muistutuksia tekstiviestillä, eli vanhemmat pysyvät kyllä ajan tasalla.

Ikärajan asettamisesta keskusteltaessa joidenkin asiantuntijoiden mukaan se olisi voinut olla 7 vuotta. Monilla alakoululaisillakin voi olla puitavana sen kaltaisia asioita, joista ei välttämättä halua vanhempien tietävän. Vaikkapa poikaystäväjuttuja ja seksuaalisuuden heräämiseen liittyviä kysymyksiä. Teini-ikää lähestyttäessä tulee herkästi muita asioita ja ongelmiakin, joista nuori ei halua vanhempien tietävän.

– Esimerkiksi kouluterveydenhoitajat ovat korostaneet sitä, että lapsilla täytyy olla ehdoton luottamus siihen, että keskustelut jäävät vastaanotolle, Korhonen kertoo.

– Siirtymävaiheen jälkeenkin alaikäinen voi kieltää tietojen luovuttamisen, vaikka lähtökohtaisesti Omakannan tiedot ovat huoltajien luettavissa. Juuri tästä on tietoteknisesti nyt kyse, eli koko valtakunnan kaikkien potilastietojärjestelmien saattamisesta samalle viivalle, Korhonen sanoo.

Hän ei pysty arvioimaan, kuinka pitkään työ vie, mutta ainakin enemmän kuin muutamia kuukausia.

– Kiirehdimme tätä koko ajan, mutta kyse on valtavasta projektista, Korhonen sanoo.

Kun järjestelmät ovat kunnossa, millä tahansa yksittäisellä asiakaskäynnillä voidaan sopia, että sen tietoja ei luovuteta vanhemmille.

– Valtaosa käynneistä, hoidoista ja resepteistä ovat sellaisia, että vanhempien on hyvä niistä tietää eikä lapsen oikeus tai turva vaarannu. Joskus voidaan käsitellä lapsen näkökulmasta herkkiä asioita, joita ei luovuteta vanhemmille. Aivan ääritapauksissa voidaan puhua jopa lapsen turvallisuudesta, jos vanhemmat saavat lapsen terveystietoja käsiinsä. Tosin silloin ollaan usein jo lastensuojelun kysymyksissä, Korhonen sanoo.

Alaikäisiä turvataan

Huoltajan mahdollisuus asioida alle 10-vuotiaan lapsen puolesta Omakannassa tuli mahdolliseksi lokakuussa 2016.

Kun lapsi täyttää 10 vuotta, vanhemman oikeus Omakannassa oleviin lapsen tietoihin päättyy.

Huoltaja pääsee edelleen katselemaan niitä tietoja, jotka on kirjattu ennen kuin lapsi täytti 10 vuotta, mutta ei voi asioida yli 10-vuotiaan puolesta.

Lapsi voi kirjautua Omakantaan täysi-ikäisen tapaan, jos hänelle hankitaan henkilökohtaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti.

Alaikäinen ei voi Omakannassa kuitata informaatiota, antaa suostumuksia, asettaa kieltoja eikä tehdä hoito- tai elinluovutustahtoa.

Terveydenhuollossa arvioidaan, pystyykö alaikäinen päättämään omasta hoidostaan. Jos näin arvioidaan, lapsi toimii samoin oikeuksin kuin aikuinen.

Alaikäisen lapsen huoltaja ei voi kieltää lapsen potilastietojen luovuttamista alaikäistä hoitavalle toimintayksikölle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.