Miespomo porskuttaa eikä selittele kotona

Naisjohtajia on nyt tutkittu uudesta näkökulmasta. Jyväskylän yliopiston tutkimus valottaa pienen pilkahduksen siitä, miten johtavassa olevien naisten ihmissuhteet ja arki sujuvat.

Tutkimuksessa naisjohtajille hahmotellaan viisi eri puolisotyyppiä. Luonnehdintojen mukaan mies voi olla naisen urasta kateellinen "pieni mies", uran etenemistä hyödyttävä "väline", rohkaiseva ja tukea antava "sparraaja", alati joustava ja uhrautuva "kuminauha" tai perhettään ja vaimoaan ohjaileva "veturi". Tutkijat huomauttavat, että muitakin tyyppejä varmasti löytyy. Eli moneen junaan on lähtijöitä, kun kyse on johtavassa asemassa olevien naisten puolisoista.

SUVI VÄLIMÄEN tutkimuksen, jota ovat olleet tekemässä myös Anna-Maija Lämsä ja Minna Hiillos, havainnot naisjohtajien puolisoiden eri rooleista ovat paljastavia. Paljastavuus ei kuitenkaan liity niinkään miehiin vaan naisjohtajuuteen.

Naisjohtajien puolisoiden moninaiset roolit kertovat siitä kompleksisuudesta ja ristiriitaisten odotusten paineesta, johon naisjohtajat yhä vain törmäävät. Ei riitä, että naisjohtaja kohtaa ristiriitoja työpaikallaan, vaan heidän on sen lisäksi luovittava myös lähiympäristönsä moninaisten odotusten ja olettamusten välissä.

MUTU-TUNTUMALLA väittäisin, että miesjohtajat eivät törmää yhtä sankkaan ristiriitapaineeseen kotioloissaan. Ei heidän tarvitse selitellä johtajuuttaan ja uralla etenemistään vaimoilleen. Riittää, että vaimo tukee miestään, jolloin vaimon osaksi jää olla joko uralla etenemistä hyödyttävä "väline" tai uhrautuva "kuminauha".

"Sparraaja"- ja "veturi"-tyyppiset naiset hiljennetään tavallisesti pian, sillä he vaikuttavat epäilyttävän vallanhimoisilta puuttuessaan miehensä tekemisiin, sillä eihän homma saa liukua kyökistä ohjailtavaksi. Siinähän menee mieheltä uskottavuus.

PALJASTAVAA TUTKIMUKSESSA on myös se, miten tyypittelyt on otettu eri yhteyksissä vastaan.

Mediassa tutkimuksessa kertova juttu vääntyy huoleen siitä, miten mies voi surkastua kovin pieneksi naisjohtajan rinnalla. Huolta kannetaan myös miehistä, jotka ovat vain kodista huolehtivia "välineitä" naisjohtajille. Näitä itseään heikompia välinemiespoloisia naiset vallan hyväksikäyttävät uralla etenemisessään.

No hyh, hyh. En sitten kuunaan ole törmännyt miesjohtajaan, joka tekisi moista. Vai onko sittenkin joku sellaisen tavannut...?

LÄMSÄN MUKAAN esitelmätilaisuuksissa kuulijat - jotka arvatenkin ovat naisia - alkavat innostuneesti miettiä omia puolisoitaan. Epäilen, että miesjohtajilla tuskin olisi yhtä värikäs skaala mietittävänään.

Toivottavasti mutuni ei pidä paikkaansa ja siksi jäänkin odottamaan Jyväskylän yliopiston taloustieteilijöiden suunnitteilla olevaa tutkimusta miesjohtajien puolisoista.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.