Mukaansatempaavaa ja viihteellistä urheilujournalismia

Koska palstanpitäjä on jo vuosikymmenen ajan tienannut leipänsä urheilutoimittajana, hän kantaa aika ajoin huolta suomalaisen urheilujournalismin tilasta. Paino on tässä kohtaa sanalla aika ajoin, pääsääntöisesti hän on huolestunut ainoastaan omasta toimeentulostaan.

Joskus kuitenkin jopa palstanpitäjän karvat nousevat pystyyn. Se tapahtuu silloin, kun sotketaan keskenään asioita, joilla ei ole yhtään mitään tekemistä keskenään. Puhe on nyt maanantaina ensimmäistä kertaa järjestetystä Suomen Urheilugaalasta.

Jos gaala syrjäyttää Suomen turhimman äänestyksen, siis Vuoden urheilijan valinnan, se on täyttänyt tehtävänsä. Jos kaikki palkitut saadaan jatkossa paikalle ja touhuun muutenkin vähän lisää sähköä, niin avot. Sitä paitsi Kirsi ( Pelttari) ja Teemu ( Niikko) olivat juontajina ammattitaitoisia ja söpöjä.

Mutta! Jos gaalassa aiotaan jatkossakin jakaa urheilujournalismipalkinto, pitää siihen hommaan saada joku tolkku. Nyt pystin pokkasi MTV3:n kuntoiluohjelma Elixir, jonka valintaa perusteltiin seuraavasti:

Elixir tuo huippu-urheilua ja -urheilijoita lähemmäksi faneja ja kuntoilijoita mukaansatempaavalla tuoreella ja viihteellisellä tavalla.

Kyllä, pitää paikkansa. Samat sanat pätevät myös Maikkarin Tulosruutuun. Vaan urheilujournalismin kanssa näillä produktioilla ei ole mitään tekemistä.

Urheilujournalismista puheen ollen. Jääkiekon MM-kisojen jälkimainingeissa ja aikana paheksuttiin voimallisesti eräiden urheilutoimittajien harrastamaa fanittamista. Toki menestynyttä urheilijaa saa onnitella ja privaateissa oloissa vaikka heitellä ylävitosia ja halata, mutta moinen touhottaminen ei sovi arvokisojen haastattelualueelle.

Urheilusta ja urheilijoista - tai mistä hyvänsä asiasta - raportoitaessa tulisi aina säilyttää kriittisyys ja objektiivisuus, mikä ei tarkoita kuitenkaan mustamaalaamista. Siis shittiä silloin kun on aihetta, mutta ei väkisin. Joskus voi jopa kehua ja hehkuttaa.

Kaksi urheilutapahtumaa ovat kuitenkin säännön vahvistavia poikkeuksia. Jalkapallon MM- ja EM-lopputurnaukset. Kun Suomella ei ole ollut tapana olla niissä mukana, se näkyy kummallisella tavalla suomalaisten lehtien urheilusivuilla.

Esimerkiksi palstanpitäjän suuresti arvostamat kollegat, Pekka Holopainen ja Terho Vuorinen, löivät palstanpitäjän ällikällä Ilta-Sanomien EM-futisliitteessä. Toinen (Holopainen) fanitti avoimesti Saksaa(!), toinen (Vuorinen) liputti Ranskan puolesta.

"Normaalisti" molemmat ovat kovia, objektiivisia, kriittisiä ja väliin jopa kyynisiäkin journalisteja. Sitä paitsi, Saksa-fanius on Italia-faniuden ohella vakava sairaus. Sille (niille) ei saisi nauraa.

Heh.

Eikä siinä vielä kaikki. Tämän lehden sivuilla maestro Kulmalakin innostui hihkumaan, kuinka hieno tapahtuma on tuloillaan. MM-kisoissa hän fanittaa sydän pamppaillen Brasiliaa.

Ööh... Tuota. Tarkemmin ajatellen futiksen arvoturnaukset ovat helvetin hienoja tapahtumia. Pilalle ne menevät sinä päivänä, kun Suomi selviää karkeloihin mukaan. Tämä tällainen viattomuuden aika päättyy siihen paikkaan.

Jos nyt joku ei tiennyt, niin kisat starttaavat lauantaina. Yle televisioi kaikki ottelut, joten ei muuta kuin eropaperit vetämään ja jääkaappi täyteen kaljaa.

Tarkoitus oli nälviä myös der autourheiluführer Max Mosleyta, joka saa siis jatkaa FIA:n puheenjohtajana natsiseksiorgioistaan huolimatta. Lopulta Hullun urheilun motorsport und sex -työryhmä tuli kuitenkin siihen tulokseen, että Mosleylle on tarpeeksi rangaistusta siinä, että hän on Max Mosley.

Sairas, vallan ja rahan sokaisema mies. Vain viikset puuttuvat.

Palstalla ihmetellään urheilumaailman omituisuuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

New Articles

Saarijärvi laskee vesilaitoksen tuotto-odotuksia

testijuttu.

Joulupäivän kokoontuminen Ceausescun haudalla

Ceausescun syntymäpäivä 26. tammikuuta haudalla

Vuoden keskisuomalainen 2019 on Pauli Raivio

Testivideo pysty

Vihreät saattavat äänestää Vihreästä Langasta

Kylmä nakki -someyhteisö jakaa vertaistukea, vinkkejä ja reseptejä ruuhkavuosien ruokapöytiin

Käyttökohteen saa vapaasti valita

Rock Siltanen – Uskon Huuhkajiin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.