Naisten Nobelista vauhtia YK:lle

Päätöslauselma 1325 naisten asemasta konflikteissa sekä rauhan ja turvallisuuden edistämisessä hyväksyttiin Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvostossa lokakuussa 2000. Päätöslauselmateksti toteaa naisten tärkeän roolin konfliktien ehkäisyssä, ratkaisussa ja konfliktien jälkeisessä rauhanrakentamisessa ja vaatii naisille tasavertaista mahdollisuutta osallistua rauhantyöhön kaikissa muodoissaan.

Nyt, 11 vuotta myöhemmin, kehitysmaiden naisten rauhantyö on palkittu Nobelin rauhanpalkinnolla, jonka jakavat liberialaiset Ellen Johnson-Sirleaf ja Leymah Gbowee sekä jemeniläinen Tawakkul Karman. Mutta päätöslauselma 1325 odottaa yhä todellistumistaan, myös maailmanjärjestön omissa elimissä.

YK:lla ei vielä koskaan ole ollut naispuolista pääneuvottelijaa omissa rauhanvälitystehtävissään. Naisten osuus YK:n välittämien rauhanprosessien neuvotteluvaltuuskunnissa on alle kahdeksan prosenttia, ja naisten osuus rauhansopimusten allekirjoittajista on alle kolme prosenttia.

Tilanne tiedetään YK:ssakin. Pääsihteeri on tilannekatsauksissaan raportoinut, että päätöslauselman toimeenpanossa on edistytty sekä YK-järjestelmän sisällä että monissa jäsenvaltioissa, mutta ei riittävästi, sillä naiset ovat edelleen aliedustettuina kaikissa rauhanprosessin vaiheissa.

PÄÄTÖSLAUSELMA 1325 pyrki murtamaan perinteistä mielikuvaa, jossa naiset on nähty yksinomaan konfliktien passiivisina ja erityisen haavoittuvina uhreina yhteiskunnan rakenteiden sortuessa. Päinvastoin teksti korostaa naisten tärkeyttä rauhan ylläpitämisessä, yhteiskunnan eheyttämisessä ja seuraavien sukupolvien kasvattamisessa. Jos naisia ei kuulla, rauhalla on heikommat mahdollisuudet onnistua.

Kuluneet vuodet ovat osoittaneet, että päätöslauselman keskeisin anti on lopulta sittenkin ollut huomion kiinnittäminen naisiin uhreina, naisiin konflikteissa kohdistuvaan seksuaaliseen väkivaltaan ja rankaisemattomuuden kulttuuriin. Pääosin tämän työn ovat tehneet naiset itse. Joukkoraiskaukset sodankäynnin välineenä ja konfliktien jälkitilanteissa tuodaan julki. Enää ne eivät ole niin vaiettu henkilökohtainen häpeä kuin ennen.

SYRJINTÄ sukupuolen perusteella on aina ihmisoikeusloukkaus ja sukupuolten epätasa-arvo on este inhimilliselle kehitykselle ja köyhyyden vähentämiselle. Tuossa työssä avainasemassa ovat naiset, sillä heitä maailman köyhimmistä ihmisistä on valtava enemmistö, kaksi kolmasosaa.

SUOMI julkaisi oman 1325-päätöslauselmaa koskevan kansallisen toimintaohjelmansa syksyllä 2008 eikä ollut aivan ensimmäisten joukossa. Vuodet 2008-2011 kattavan ohjelman perinpohjainen valmistelutyö kuitenkin kannatti, sillä Suomen ohjelmaa on kansainvälisestikin pidetty onnistuneena ja seurattavana.

Parhaillaan ohjelmaa päivitetään lähivuosille. Päivitys valmistuu ensi keväänä. Vahva sitoutuminen päätöslauselmaan jatkuu vastaisuudessakin, sillä päätöslauselman 1325 edistäminen on kirjattu hallitusohjelmaan.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

New Articles

Saarijärvi laskee vesilaitoksen tuotto-odotuksia

testijuttu.

Joulupäivän kokoontuminen Ceausescun haudalla

Ceausescun syntymäpäivä 26. tammikuuta haudalla

Vuoden keskisuomalainen 2019 on Pauli Raivio

Testivideo pysty

Vihreät saattavat äänestää Vihreästä Langasta

Kylmä nakki -someyhteisö jakaa vertaistukea, vinkkejä ja reseptejä ruuhkavuosien ruokapöytiin

Käyttökohteen saa vapaasti valita

Rock Siltanen – Uskon Huuhkajiin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.