Reipastyylisen piispan muisto

Tänä iltana soutaa Kalmarinjärven Selkäsaareen useita venekuntia. Joukossa on oppineita teologeja - Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen, teologian tohtori Reijo Arkkila ja tietenkin Saarijärven kirkkoherra Olavi Vuori. Saareen matkaa myös Veikko Heinäahon johtama Kalmarin kyläkuoro.

Kesäillan hartaus Selkäsaaressa ei ole sattuma. Siellä oli nimittäin aikanaan Saarijärven entisen kirkkoherran ja Lapuan hiippakunnan ensimmäisen piispan Eero Lehtisen (1911-2007) kesähuvila. Paikka on nyt Hannu Pirttiniemen isännöimänä Kalmarin kyläkunnan käytössä.

Selkäsaareen kokoonnutaan Lehtisen syntymän 100-vuotismuiston merkeissä.

MONET muistavat teologian lisensiaatti ja filosofian kandidaatti Eero Lehtisen. Hän oli hengellinen johtaja, armon saarnamies, rintamaupseeri, kalamies ja automies, kaskujen kertoja ja kohde - miehekäs ja reipastyylinen pappi.

Saarijärveläisille oli kaiketi pettymys, kun Lehtinen siirtyi vuonna 1955 Hämeenlinnaan. Mutta hämeenlinnalaiset saivat kuunnella uuden kirkkoherransa saarnoja vain vuodenpäivät. Lehtinen nimitettiin itselleenkin yllätykseksi Lapuan hiippakunnan piispaksi.

Hiippakunnan körttiläiset olisivat halunneet piispaksi ensimmäiseltä ehdokassijalta Olavi Kareksen. Presidentti nimitti kuitenkin toiselta ehdokassijalta Evankelisen herätysliikkeen miehenä tunnetun Lehtisen.

Körttiläiset olivat pettyneitä ja mikäli mahdollista entistäkin vakuuttuneempia Urho Kekkosen kelmiydestä.

Hämeenlinnassa eläkepäivänsä viettänyt Lehtinen muisteli vuonna 2000 suorastaan pelänneensä, miten körttiläiset häneen suhtautuisivat.

Mutta pelko oli turhaa. Lehtinen saavutti nopeasti hiippakuntansa luottamuksen.

Sotaveteraanit - kauhavalaiset erityisesti - pitivät Lehtistä alusta lähtien omana miehenään.

Antti Tuuri on kirjannut Talvisota-teokseensa Lehtisen pitämän hartaushetken etulinjassa Taipaleenjoella jouluna 1939. Lehtinen muisteli tapausta vuonna 2000 seuraavasti:

"Kauhavan miehet tulivat minua hakemaan, kun olivat jäämässä ilman jouluhartautta. Sanoin, että vastaiskuosaston johtajana en voisi lähteä. Olimme jatkuvassa valmiudessa ja nukuimmekin saappaat jalassa. Mutta miehet eivät antaneet periksi, ja soitin rykmentin komentajalle. Sanoin, että miehet ovat tosissaan. Komentaja lähetti sijaisekseni erään luutnantin mutta korosti, että oli tultava heti takaisin, kun hartaus oli pidetty."

SAARIJÄRVELLÄ muistetaan, että Lehtinen oli automies, joka mielellään myös huolsi ja korjaili ajokkiaan. Hän oli kerran haalareihin pukeutuneena autonsa kimpussa korjaamolla. Paikalle saapui autonsa oikuttelusta harmistunut mies ja tokaisi, että mikä piru siihen taas tuli!

- Katsotaanpa konepeltin alle, Lehtinen sanoi ja korjasi vian.

- Mitä olen velkaa?

- Ei se mitään maksa. Olen tämän pitäjän kirkkoherra ja virkaani kuului puuttua asiaan, kun arvelitte, että autoon on mennyt piru!

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.