Saksan on mitaliehdokas

Saksan jalkapallomaajoukkueessa on nähty olevan paljon samanlaisia piirteitä kuin maan tuottamissa isoissa ja keskimääräistä hinnakkaammissa autoissa. Joukkue lämpenee hitaasti ja on kovassa vauhdissa, kun arvoturnaus on pitkällä. Joukkue pelaa kliseiden mukaan konemaisesti, sillä se koostuu kokeneista, kestävistä ja tehokkaista palasista.

Tällä hetkellä moinen oletus ei pidä paikkaansa. Saksalla on näissä kisoissa 32 maan joukossa kolmanneksi nuorin joukkue. Miehistön keski-ikä on 25 vuotta. Muista mestariehdokkaista Italialla, Brasilialla ja Englannilla joukkueet koostuvat keskimäärin yli 28-vuotiaista pelaajista.

Kokemus on isoissa kisoissa arvossaan, mutta Saksaa ei voi silti laskea ulos veikkailtaessa mitalistijoukkueita.

SAKSALLA ON Italian tavoin tapana menestyä arvokisoissa melkeinpä nimilistasta huolimatta.

Michael Ballackin poisjäänti vaikuttaa Saksaan merkittävästi siten, että nyt Saksalla ei ole kentällä niin vaikutusvaltaista johtohahmoa. Bastian Schweinsteigerin aiempaa laitaroolia hillitympi tehtävä keskikentän keskustassa on näissä kisoissa kriittinen tekijä Saksan menestykselle. Mestareiden liigan finaalissa "Schweini" pelasi vain peruspelin, mutta neljä vuotta sitten kotikisoissa hän osoitti pärjäävänsä myös kovissa otteluissa.

25-vuotiaan Schweinsteigerin ympärillä nähdään todennäköisesti häntä nuorempia pelaajia. 23-vuotias Sami Khedira ottanee vierestä Ballackin roolin. Laidan hyökkäävät pelaajat lienevät Thomas Müller, 20, ja Lukas Podolski, 25.

Keskikentän keskustan hyökkäävään rooliin on tarjolla kolme nuorta huippumiestä. 20-vuotias Toni Kroos ja 21-vuotias Marko Marin joutunevat väistymään Joachim Löwiltä paljon luottoa saaneen 21-vuotiaan Mesut Özilin tieltä.

NÄIN SYYSKUUSSA 2007 Malmössä Ruotsin ja Saksan alle 21-vuotiaiden maajoukkueet harjoitusmaaottelussa. Silloin mukana olivat nykyisistä maajoukkuemiehistä maalivahti Manuel Neuer sekä Özil ja Marin. Ottelusta parhaiten jäivät mieleen viimeisessä vaiheessa kisajoukkueesta pudotettu laitapuolustaja Andreas Beck, taituri Marin ja laitojen kautta rohkeasti maalille kiertänyt Özil.

Kolmessa vuodessa pojat ovat miehistyneet sen verran, että Saksa voi luottaa heihin myös aikuisten MM-kilpailuissa.

Vaikka Schweinsteigerin rooli tuleekin olemaan kentällä ehkä se kaikkein tärkein, on nuoren Saksan keulakuva 26-vuotias kapteeni, ehkäpä maailman paras puolustaja, Philipp Lahm.

Kokoonpanon lahjakkuus on sitä luokkaa, että jo nyt näyttää siltä, että neljän vuoden päästä Saksa on mestariehdokas numero yksi.

Kirjoittaja on Karjalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.