Sama vanha Yhdysvallat

Yhdysvallat jatkaa vanhaa voimapolitiikkaansa. Vain sen arvostelu on vaimentunut.

Kun kuolemanpartio kävi tappamassa terroristijohtaja Osama bin Ladenin liittolaismaassa Pakistanissa, Yhdysvaltain puolustusministeri Leon Panetta totesi, että "strateginen voitto" al-Qaid-terroristiverkostosta on saavutettavissa. Sen sijaan Guantanamon vankileiriä ei saada suljettua presidentti Barack Obaman vaalilupauksista huolimatta.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on tuloksetta vaatinut Obaman edeltäjää George W. Bushia lähipiireineen vastuuseen kidutus- ja sotarikosepäilyistä. Bush on julkisesti myöntänyt hyväksyneensä vesikidutuksen kuulustelukeinona. Suojellessaan omia viranhaltijoitaan tutkinnalta ja syyteharkinnalta Yhdysvallat vaikeuttaa ihmisoikeusrikosten käsittelyä muuallakin maailmassa.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA ei paljoa perusta humanitaaristen järjestöjen työstä kehitysmaissa. Osama bin Ladenin löytämiseksi CIA järjesti tekaistun rokotuskampanjan Pakistanissa vain saadakseen dna-näytteen tämän perheenjäseneltä. Uuden luottamuksen rakentaminen kehitysmaiden paikallisyhteisöihin jää vapaaehtoisjärjestöjen harteille.

TERRORISTEJA on Pakistanin lisäksi jahdattu miehittämättömin lennokki-iskuin myös Afganistanissa ja Jemenissä, joiden hallitukset ainakin muodollisesti ovat Yhdysvaltain liittolaisia. Yhdysvallat on moninkertaistanut kauko-ohjattujen lennokki-iskujensa määrän parissa vuodessa. Libyaa on pommitettu järeämmin asein YK:n päätöslauselmaa äärimmilleen venyttäen.

Kaikki nämä kohteet ovat islamilaisia maita, jotka eivät ole hyökänneet Yhdysvaltoihin - tai mihinkään muuallekaan. Yhdysvaltain suosio arabimaissa onkin alempana kuin Bushin kauden lopussa. Kahdessa vuodessa myönteiset asenteet Yhdysvaltoja kohtaan ovat pudonneet vähintään yhdeksän prosenttia Marokossa, Egyptissä, Jordaniassa, Saudi-Arabiassa ja Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa, kertoo Arab Attitudes -kyselytutkimus kuudesta arabimaasta. Yhdessäkään maassa Obaman politiikkaa onnistuneena pitävien osuus ei ylitä kymmentä prosenttia.

Puhuessaan Kairossa vuonna 2009 Obama lupasi "etsiä uutta alkua" Yhdysvaltain ja arabimaailman vuoropuhelulle. Sitä ei ole löytynyt. Lähi-idän perusongelmassa eli Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa ei ole Obaman kaudella tapahtunut mitään edistymistä.

ILMASTOKYSYMYKSISSÄ Yhdysvallat on pysytellyt passiivisena. Myöskään suurvaltojen taktisissa ydinaseissa ei odoteta mitään liikahduksia ennen kevättä, vaikka ydinaseeton maailmakin oli yksi Nobelin rauhanpalkinnon jo saaneen Obaman vaaliteemoista.

Mutta vielä velkakattokriisin keskelläkin uhmakasta uskoa omaan paremmuuteen riittää: "Vaikka jotkut toista sanovatkin, Yhdysvallat ei ole Kreikka tai Portugali", Obama totesi kongressin puoluejohtajille.

Eipä ole, ei - vaan sama vanha ylimielinen Yhdysvallat kuin jo ennen Obamaa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.