Yksi plus yksi on miljoona

Uskonnollinen identiteetti on aina ollut ihmisille tärkeä asia. Ihmisten kanssakäymisessä sitä käytetään poliittisesti hyväksi, joskus häikäilemättömästikin. Yksittäisen ihmisen se voi johtaa äärimmäisiin tekoihin.

Vaikka aktiivisten terroristiryhmien merkittävin uskonto on tällä hetkellä islam, kristillistä terrorismia on esiintynyt lähinnä Yhdysvalloissa.

Kristillisen oikeistolaisterrorismin ilmaantuminen Eurooppaan on huolestuttavaa paristakin syystä.

Uskonnollisen terrorismin pyhä ja kaiken oikeuttava lähtökohta on vallitseva, lähes kosminen vääryys ja epämääräinen lupaus paremmasta. Fundamentalististen liikkeiden yksi vetovoimatekijä onkin juuri siinä, että ne lupaavat radikaalia muutosta ilman sen tarkkaa kuvausta.

Uskonnollista terrorismia leimaa fanaattisuus, jossa Jumala ei pelkästään hyväksy vaan suorastaan vaatii väkivaltaisia tekoja. Niinpä ne ovat usein silmittömiä eivätkä valikoi uhrejaan.

Terrorismitutkimuksessa on todettu, että runsas ja jopa mielivaltainen väkivallan käyttö on ollut leimallista oikeistoterroristeille, joilta puuttuu vahva teoreettinen ideologinen perintö. Oikeistoterroristien esikuvilla kuten natseilla tai fasisteilla ei ollut tarvetta perustella oikeutustaan väkivaltaan; heille se perusteli itse itsensä.

Kun jumalainen ilmestys yhdistyy oikeistolaiseen yli-ihmisideologiaan, tuloksena on Jumalan ruoskia, joihin mikään tämänpuoleinen järkeily ei päde.

Tunnen olevani itsevarmempi, vahvempi, enemmän Jumalan kaltainen.

Näin kirjoitti amerikkalainen koulumurhaaja Eric Harris ostettuaan ensimmäisen aseensa.

INTERNET on parasta, mitä nykyaika on vihaamiselle tarjonnut. Netti on avannut kaikenlaisille kieroutuneille vihan lietsojille ja viharyhmille yhteisen komentokanavan, jolla samoinajattelijat tavoitetaan ympäri maailmaa. Tuo yhteisö luo illuusion joukkovoimasta: yksi plus yksi on miljoona - tällä laskutoimituksella kouluverilöylyjä tutkinut Peter Langman kuvaa 11-vuotiaan joukkomurhaajan Andrew Goldenin ajattelun logiikkaa.

Norjan torstaisista veriteoista epäiltynä pidätetty Anders Behring Breivik kirjoitti viikko sitten nettiin yhteiskuntafilosofi John Stuart Millin ajatuksesta muokatun viestin:

Yksi aatteen ihminen vastaa sataatuhatta, joilla on vain kiinnostuksen kohteita.

Mill (1773-1836) oli kuitenkin kaikkea muuta kuin norjalaismiehen kaltainen teologisen mielivallan profeetta. Ennakkosensuurin vastustajana Mill näki totuuden prosessina, joka toteutuu erilaisten, vastakkaistenkin väittämien törmäyksissä: kaikkinainen keskustelun vaientaminen on pelkkää oman erehtymättömyyden otaksumista.

Näihin törmäyksiin väkivaltafundamentalistit on niin internetissä kuin muussakin elämässä haastettava: ei sensuurilla, joka voisi vaientaa kaiken muunkin puheen sisällöstä riippumatta vaan tuomalla heidät mielipiteineen julkisuuden armottomuuteen. Murhatun amerikkalaisen ihmisoikeustaistelijan ja rauhan nobelistin Martin Luther Kingin (1929–1968) tunnetun ajatuksen mukaan pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus vaan hyvien ihmisten hiljaisuus.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.