Kolumni: Suksia ja luistimia ei kannata hylätä, vaikka muuttaisi Lapista Jyväskylään

Kun muutin kolmisen vuotta sitten Jyväskylään opiskelemaan, muuttokuorman mukana tulivat myös sukset ja luistimet. Kovasti kuitenkin mietitytti, että tuleekohan niitä ollenkaan käytettyä. Ilmasto lämpenee, talvet ovat huonoja, onkohan täällä edes kunnollisia hiihtolatuja järkevällä etäisyydellä keskustasta. Lapissa kasvaneena olen tottunut siihen, että sukset voi laittaa jalkaan suoraan kotipihassa ja pipolätkäpeleille pääsee vapaasti silloin kun haluaa, ilman erikseen varattua vuoroa.

Hiihtämisen osalta koin iloisen yllätyksen. Jyväskylässähän on yllättävänkin laaja latuverkosto ja Laajavuori mäkineen soveltuu hyvin haasteita kaipaavalle kuntohiihtäjälle. Kausi ei tietenkään ole yhtä pitkä kuin pohjoisessa, mutta sitä pidennetään vuosittain Laajavuoren ensilumenladulla, jota Jyväslumi ansiokkaasti ylläpitää. Ahkerimmat karpaasit pääsevät sivakoimaan parin kilometrin säilölumilenkille heti pakkasten alkaessa. Latu on tosin maksullinen, eikä opiskelija-alennuksia ole, mutta joka vuosi olen aloittanut kauden ensilumenladulla.

Laajavuori ei suinkaan ole ainoa hiihtopaikka Jyväskylässä. Pidemmille sunnuntailenkeille voin suositella vaikka käyntiä Ladun majalla Taka-Keljossa. Keskustan suunnasta hiihtäen reissulle tulee jonkin verran mittaa, mutta ladut ovat helpohkoja ja perillä voi tempaista vaikka munkkikahvit. Ja lenkille voi lähteä myös majan vierestä, jos on liikkeellä autolla.

Luistelun ja lätkäpelien osalta kokemukseni ovat vähän kaksijakoiset. Olen vanhan liiton pipolätkän pelaaja, joka ei omista kiekkoilijan suojavarusteita tai kaipaa hallioloja. Jyväskylässä on kuitenkin toisinaan yllättävänkin vaikea löytää sopivaa paikkaa peleille, vaikka keskustan alueelta löytyy useampiakin luistelukenttiä. Jossain ei saa käyttää mailaa, jossain ei ole maaleja, jossain kielletään luvaton palloilu tai vapaat vuorot ovat hankalaan aikaan. Asuin pari vuotta Kortepohjassa ja sielläkin kaukalo oli välillä suorastaan vaarallisen huonossa kunnossa. Peliporukkaa oli kyllä tarjolla ihan riittävästi.

Pipolätkävajetta olen paikannut retkiluistimilla. Jyväsjärven jäälle aurattava luistelurata on parhaimmillaan aivan loistavassa kunnossa ja aurinkoisessa talvisäässä myös todella suosittu. Hokkareillakin eteneminen onnistuu, mutta Lutakon rannasta voi vuokrata retkiluistimia, jos haluaa nauttia vauhdin hurmasta vähemmällä jalkojen rasittamisella.

Kokonaisuudessaan Jyväskylä palvelee lumi- ja jääliikunnan harrastajia yllättävänkin hyvin Lapin miehen vinkkelistä katsottuna. Laajiksen melko vaatimattoman näköinen laskettelurinne on vielä kokeilematta, mutta ehkä tulevana talvena hyödynnän joku perjantai-ilta "häppärit". Tässä yhteydessä tarkoitan edullista rinnelippua (HappyHours). After ski -häppärit ovat asia erikseen.

Kirjoittaja on kävellyt kouluun 50 asteen pakkasessa ja luistellut järven jäällä syyslomalla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa kuukauden ilmainen tarjousjakso alla olevasta linkistä. Saat käyttöösi kaikki digipalvelumme sekä näköislehden.

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .