Mainos: UAB Kokosas

Helsinki ja Kaunas – modernismin veljekset. Tästä on helppo vakuuttua!

Mainos | Euroopassa on runsaasti renessanssia, gotiikkaa ja barokkiarkkitehtuuria, mutta joskus kaipaa myös aistikkuutta. Helsingin avariin katuihin totuttua tuntee suoranaisesti viehätystä yksinkertaisuudellaan ja maltillisuudellaan kiehtovaan modernismin arkkitehtuuriin. Tiedättekö, että useita sen jälkiä on kätkeytyneinä Kaunasissa, Liettuan toiseksi suurimmassa kaupungissa? Aikanaan siellä asui ja loi teoksia Suomelle tuolloin kuuluneessa Viipurissa syntynyt modernistikirjailija Henry Parland. Kaunasissa työskennellessään hän alkoi kirjoittaa romaania "Rikki" (liett. Sudužo), josta tuli myöhemmin klassikko Suomessa ja Ruotsissa. Haluatteko itse löytää paikat, joissa tämä luova yksilö kulki? Vai haluatteko ehkä innolla tutustua Helsingin ja Kaunasin arkkitehtuurin toisiinsa liittäviin yhtäläisyyksiin? Lähtekää unohtumattomalle matkalle sotien välisestä ajasta muistuttavien Kaunasin katujen halki uusia digitoituja reittejä pitkin.

Käteviä reittejä houkuttelevia löytöjä varten

“It’s Kaunastic” - karttoja, joiden tarkoituksena on perehdyttää paikalliset ja ulkomaiset matkailijat Kaunasin kaupunkiin eri teemojen kuten arkkitehtuurin, katutaiteen ja luontokohteiden merkeissä, on luotu vuodesta 2016 lähtien. Aivan alusta alkaen nykypäiviin asti niistä on pidetty ja niitä käytetään mielellään, joten teemoja, joita varten uusia reittejä laaditaan, ilmaantuu aina vaan lisää – niitä on tällä hetkellä peräti 23. Ohhoh ... todellinen aarre jokaiselle matkustajalle!

Älykäs teknologia on erottamaton osa elämäämme. Matkapuhelimia käyttämällä ratkaisemme nykyään suurimman osan jokapäiväisistä asioista. Juuri tällaiset ihmisten muuttuneet tavat kannustivat myös digitoitujen reittien luomiseen. Siksi tästä lähtien Kaunasissa matkustaminen on vieläkin helpompaa ja kätevämpää.

Yksi laite – monia etuja

Sotien välisenä aikana Kaunasin tultua Liettuan väliaikaiseksi pääkaupungiksi sinne perustettiin yli 12 000 uutta rakennusta, joiden suunnittelijoina toimivat ulkomailla opiskelleet liettualaiset ja erityisesti tätä tarkoitusta varten kutsutut muiden maiden arkkitehdit. Kaupungin keskustassa ja sen ympärillä olevat kadut kätkevät huomaansa ainutlaatuista kaunasilaista modernismia, joka liittyy läheisesti skandinaaviseen minimalismiin. Puhelintanne käyttämällä voitte löytää sitä helposti, vaikka vierailisitte kaupungissa ensimmäistä kertaa – “Modernistin opas” auttaa Teitä tässä.

Kaupunkiin tutustuminen on tuntuvasti mukavampaa: jää enemmän aikaa, koska kartan paperiversion löytämisestä ei enää tarvitse murehtia. Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö Kaunasin katujen kiehtovat maisemat säilyisi muistissa vielä pitkän aikaa. Kaikki uudenmuotoiset reitit antavat Teidän paitsi helpommin tutustua kaupunkiin, niin myös huolehtia luonnosta: täten vähennetään paperin käyttöä.

Ottamalla käyttöön sekä “Modernistin oppaan” että muut sarjan kartat voitte helposti ja nopeasti muodostaa matkasuunnitelman. Digitoidut reitit ja niiden varrella olevat kohteet on linkitetty todelliseen internet-karttaan, mikä helpottaa suunnistamista ympäristössä, jossa paraikaa olette. Ei ole tarpeen käyttää enää lisäksi muita karttoja tai navigointijärjestelmien mobiilisovelluksia kiinnostavien käyntipaikkojen tai -kohteiden löytämiseksi.

Digitaalinen muoto välittää alkuperäisistä kuvista koostuvien karttojen aitouden, joten niiden käyttäminen on todellinen ilo. Älkää kuitenkaan unohtako nostaa silmiänne puhelimesta, koska elävä Kaunas on vieläkin vaikuttavampi!

Rakkautta Kaunasiin ensi silmäyksellä

Voitte olla varmoja, että seuraamalla reittiä "Modernistin opas" löydätte useita Helsingin ja Kaunasin arkkitehtuurin välisiä yhtäläisyyksiä. Kaupungin kadut, jotka huokuvat sotien välisen ajan modernismia, vangitsevat huomion heti, kun niille astuu. Voitte aloittaa matkanne yhdestä Kaunasin tunnetuimmista paikoista – Laisvės Alėja -kävelykadulta.

Lyhyen kävelymatkan päässä näette K. Donelaičio -katua ylväästi koristavan Kaunasin teknologiayliopiston keskusrakennuksen, jonka tiloissa aikanaan toimi Maapankki (liett. Žemės bankas). Aivan tässä lähellä sijaitsee myös toinen sotien välisen arkkitehtuurin heijastus – Vytautas Suuren sotamuseon ja kansallisen M. K. Čiurlionis -taidemuseon rakennus. Kun olette vierailleet läheisessä puistossa, älkää unohtako katsoa rakennuksen kaikkia puolia: niistä yhden julkisivu muistuttaa kruunua.

Kun jatkatte matkaanne V. Putvinskio -katua pitkin, näette myös lisää kaunasilaisen modernismin mestariteoksia. Yhtenä näistä voidaan pitää Kaunasin taiteilijataloa. Se on Kaunasin ainoa rakennus, joka on suunniteltu erityisesti suurlähetystöksi. Joksikin aikaa se muutettiin lastensairaalaksi, ja lähes puoli vuosisataa sitten sinne asettuivat taiteilijat, jotka ovat työskennelleet siellä näihin päiviin asti.

Aivan lähellä pistää esiin niin ikään sotien välisistä ajoista muistuttava Pranė Dubinskaitėn talo. Siellä käytyänne älkää hukatko mahdollisuutta matkustaa Žaliakalnisin rinnejunalla. Kun olette hädin tuskin ehtinyt nousta huipulle, Teitä on odottamassa vaikuttavan kokoinen Kristuksen Ylösnousemuksen kirkko, jonka näkeminen lumoaa teidät aidosti.

Nämä ovat vain muutamia pysäkkejä “Modernistin opas” -reitillä. Niillä kaikilla käyminen vie aikaa, mutta älkää epäröikö: vaikuttavia kohteita on runsaasti. Lähtekää unohtumattomalle matkalle Kaunasin läpi ja löytäkää sen ja Helsingin arkkitehtuurin yhtäläisyydet. Nauttikaa aistikkaasta koristeellisuudesta, jota kaunasilainen modernismi huokuu!

Welcome to Kaunas, Lithuania. It’s kaunastic to have you here. Never heard of the word? We’re sure it'll be your favourite after your visit. The agency Kaunas IN is responsible for marketing communication activities with  target groups, such as tourism agencies, local and incoming tourists and working on successfully carry out international branding activities of Kaunas in Lithuania and abroad.“

Facebook Instagram Website