Mainos: Jyväskylän eläinlääkäriasema

Eläinlääkärin vinkit turvalliseen joulunaikaan lemmikin kanssa

Kertaa eläinlääkärin kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde eläinystäväsi kanssa.

Mainos | – Joulun herkut, kukat ja muut koristeet saattavat aiheuttaa lemmikkiperheissä odottamattomia vaaratilanteita. Uusi vuosi raketteineen taas aiheuttaa monelle lemmikille ahdistusta, muistuttaa eläinlääkäri Natalia Tirkkonen Jyväskylän eläinlääkäriasemalta.

Jouluherkut houkuttavat koiria

Lemmikkiä ei kannata joulunakaan hemmotella ihmisten herkuilla, sillä monet ihmisten jouluherkuista sisältävät paljon suolaa tai rasvaa, minkä vuoksi ne eivät sovi lemmikille. Osa jouluherkuista on myös myrkyllisiä lemmikeille, kuten esimerkiksi rusinat tai viinirypäleet.

– Kinkku on ihmisten jouluherkuista koiralle kaikkein haitallisin. Se on suolaista ja rasvaista ja voi siksi aiheuttaa kivuliaan haimatulehduksen, kinkun verkko voi aiheuttaa suolitukoksen ja luut sairaalahoitoa vaativan luu-ummetuksen, kertoo eläinlääkäri Natalia Tirkkonen.

Myös suklaa kannattaa pitää lemmikin ulottumattomissa, sillä sen sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä. Mitä tummempaa suklaa on, sitä haitallisempaa se on koiralle. Suklaamyrkytyksen oireita ovat muun muassa levottomuus, ruoansulatuskanavan oireet, kipuilu, sydämen rytmihäiriöt ja kouristelu. Suklaamyrkytyksen oireet ilmenevät tavallisesti 4–24 tunnin kuluttua suklaan syömisestä.

Koristeet kissojen ulottumattomiin

Ihmisten ruokien lisäksi myös monet joulun koristeet saattavat aiheuttaa eläinystäville vaaratilanteita. Lemmikkiä ei kannata päästää leikkimään lahjanaruilla tai kuusen koristeilla, sillä ne voivat nieltynä aiheuttaa vakavaa harmia eläimen suolistossa.

– Erityisesti kissojen mielestä lahjapakettien narut saattavat olla vastustamattomia, ja leikkimisen lomassa kissa saattaa niellä kymmeniä senttimetrejä narua. Tästä seuraa usein leikkausta vaativa suolitukos, varoittaa eläinlääkäri Tirkkonen.

Kissat ja kukat ovat usein myös valitettavan vaarallinen yhdistelmä. Varsinaisista joulukukista juuri mikään ei sovellu kissaperheeseen.

– Esimerkiksi amaryllis, hyasintti, jouluruusu ja tulppaani tulee ehdottomasti pitää kissojen ulottumattomissa, eläinlääkäri muistuttaa.

Pelkääkö koira raketteja?

Moni koira pelkää raketteja. Ääniherkkä koira reagoi ilotulitteisiin esimerkiksi vinkumalla, läähättämällä tai pakenemalla tilanteesta. Koiran äänipelkoa voi lievittää harjoituksella, jossa koira siedätetään pelottavaan ääneen pikkuhiljaa ja palkitsemalla koiraa, kun se ei reagoi ääneen mitenkään. Siedätysterapia saattaa kestää kuitenkin useita kuukausia.

– Lemmikin oloa voi helpottaa myös eläinlääkäriasemilta saatavilla rauhoittavilla feromonivalmisteilla, joiden käyttö on hyvä aloittaa noin kaksi viikkoa ennen vuodenvaihdetta, vinkkaa eläinlääkäri Tirkkonen.