Mainos: Pieksämäen kaupunki

Arvaatko, mikä opiskelijoita Pieksämäellä kiehtoo? – ” ”Eihän siinä, kun vetää haalarit niskaan ja alkaa töihin”

Pieksämäellä on paljon sellaista, mikä tekee kaupungista vetovoimaisen opiskelupaikan. Vireän seutukaupungin kattaus on laaja ja rautateiden risteysaseman sijainti keskeinen: 100 kilometrin säteelle mahtuu puoli miljoonaa asukasta. Edullisten asumiskustannusten lisäksi opintoja voi suorittaa myös verkko-opintoina vaikkapa työn ohessa.

Joel Teittinen (ylh. vas.), Matti Lallukka, Otto Taavitsainen (alh.vas.) ja Topi Taavitsainen valmistuvat tänä keväänä koneasentajiksi.

Mainos | -Pieksämäki on vallan mainio paikkakunta opiskelijalle, meillä on useita koulutuksen järjestäjiä perusopinnoista aina ammattikorkeakouluopintoihin asti. Monella alalla koetaan paikkakunnalla työvoimapulaa, joten koulutuksen jälkeen työllistymismahdollisuudet ovat hyvät. Kannattaa siis miettiä, lähteekö ruuhka-Suomeen vai hakeutuuko meille, opintojahan voi tehdä joustavasti myös verkossa, kaupunginjohtaja Ulla Nykänen kehottaa pohtimaan.

Oman vahvan panoksensa työvoimapulan hillitsemiseen tuo Esedun tekniikan alan Hiekanpään kampus, joka sai uudet tilat tänä syksynä käyttöönsä. Pitkään metallialalla toimineet vastuuohjaajat Matti Suihkonen ja Ari Tiusanen näkevätkin metallialan opinnot suurena mahdollisuutena ja monipuolisten taitojen kehittäjänä.

-Päteville kavereille löytyy varmasti töitä. Metallityöt vaativat teknistä ajattelua, päättelykykyä ja tietoteknisiä taitoja, sillä uudet koneet ovat tietokoneohjattuja. Opetus tapahtuu meillä käytännönläheisesti koneita käyttämällä. Ja keikkatöitä lukuun ottamatta, tätä ammattia voi harjoittaa lämpimissä sisätiloissa, vastuuopettajat muistuttavat.

Käsillä tekemistä ja käytännön töitä

Pieksämäkeläinen Joel Teittinen valmistuu keväällä koneasentajaksi ja hänellä on työpaikkakin odottamassa samassa yrityksessä, missä hän teki koulutussopimuksella työharjoittelunsa. Käsillä tekeminen on häntä kiinnostanut koko kouluajan.

-Mulla oli jo yläasteella käsityöt valinnaisaineena. On mukavaa päästä käsillä tekemään ja metallialan osaajista on pulaa. Työharjoittelussa TH Sermecilla pääsin kaikkia perushommia tekemään ja sain olla Varkaudessa Stora Ensolla keikkahommissakin, Joel kiittelee.

Toinen kevään valmistuvista Matti Lallukka etsii vielä kesätöitä, mutta kokemusta on ehtinyt karttua kolmen vuoden opintojen aikana monipuolisesti. Metallialan opintoja hän suosittelee kaikille kiinnostuneille.

-Esedulla on uudet hyvät tilat ja opettajat tosi mukavia. Koulutussopimusjaksolla pääsin asentamaan lavahyllyjä, maalausmontun huoltohommia ja olin apupoikana tulityövahtinakin. Kun harjoittelujakso loppui, tuntui ankealta lähteä, kun oli jo sulautunut työporukkaan. Jos yhtään ala kiinnostaa, niin kyllä suosittelen.

Vastuuohjaajat Matti Suihkonen ja Ari Tiusanen luotsaavat metallialan opiskelijoita kohti työelämää Hiekanpään kampuksella Pieksämäellä.

Koskaan ei voi tulla liian hyväksi

Taavitsaisen kaksoset Otto ja Topi käyvät koulua Mikkelin suunnalta ja antavat myös kiitosta Esedun uusille tiloille ja opetukselle.

-Täällä on uusinta tekniikkaa ja kattonosturi, nyt ei mitään tarvii kannella eikä nostella. Opettajien kanssakin on tultu hyvin toimeen, apua antavat tarvittaessa, Otto kehuu.

Molemmat ovat päässeet keikkahommien makuun koulutussopimusjaksollaan ja uskovat, että tekevälle töitä löytyy tulevaisuudessa.

-Tarkoitus olisi nyt keväällä valmistua ja johonkin firmaan lähteä töihin. Olin Espoon Fortumilla opettelemassa kaikenlaisia hitsaus- ja huoltohommia, Topi taustoittaa

-Isän entisen yrityksen tilat on tyhjinä, sinne voisi omankin firman pistää pystyyn, Otto puolestaan pohtii.

Siitä kaikki neljä ovat yhtä mieltä, että metallihommat ovat mukavia, osaaminen kehittyy monipuolisesti ja töitä on hyvin tarjolla. Nuorten ammattilaisten mielestä myös tekemisen jälki pitää olla priimaa.

- Silloin hitsi on hyvin tehty, kun se on yhtä kestävä kuin perusaines, silloin siihen pystyy luottamaan, Otto Taavitsainen painottaa ja velipoika Topi jatkaa, että kun saa sauman siistiksi ja tunkeuma on hyvä, silloin on onnistunut.

-Hitsauksessa näkyy oma kädenjälki, joka paranee koko ajan, koskaan ei voi olla liian hyvä hitsaaja, Matti Lallukka lisää.

3D-vesileikkaus on ekologista ja monikäyttöistä uutta tekniikkaa. Metallien lisäksi sillä voi leikata muitakin materiaaleja kuten esim. kumia, puuta ja keramiikkaa.

Opiskelua omilla ehdoilla

Hiekanpään kampukselta löytyy myös Suomen toiseksi suurimman ammatillisen erityisoppilaitoksen, Ammattiopisto Spesian, toimipaikka. Spesiassa opiskelijoilla on mahdollisuus toteuttaa itseään ja saada opintoihinsa yksilöllistä tukea.

Spesiassa voi opiskella muun muassa puutarha-, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualaa, valmistua kokiksi tai merkonomiksi ja tulevana syksynä suuntautua myös pienkonekorjaajan opintoihin. Valmentavalla VALMA- ja TELMA-koulutuksella on myös tärkeä rooli.

-Yksilölliset opintopolut, ohjaus ja itsenäiseen elämään valmentaminen ovat meidän vahvuuksiamme. Meillä jokainen saa loistaa. Lisäksi Spesiassa tuetaan työllistymistä monin tavoin esimerkiksi etsimällä koko ajan uusia yritys- ja yhteistyökumppaneita, koulutusjohtaja Jaana Myyryläinen painottaa.

Kaikki opit viedään suoraan käytäntöön

Lappeenrantalainen Joni Niemelä opiskelee tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa, jonka hän tunnistaa täysin omaksi alakseen ja haaveilee it-tukihenkilön töistä.

-Olen ollut tietotekniikasta kiinnostunut ihan lapsesta lähtien ja tykkään opiskella täällä. Tämä on käytännönläheistä hommaa, ensin opitaan asiat teoriassa ja sitten viedään käytäntöön. Asun viikot asuntolassa ja vapaa-ajalla liikun ja ulkoilen paljon, omasta kehosta on pidettävä hyvää huolta. Valmistuttuani toivon pääseväni johonkin firmaan it-tukihenkilöksi.

Tänä keväänä puutarhureiksi valmistuvat Linda Tuukkanen ja Kiia Kesonen viettävät kesäkelillä päivät ulkona käytännön töissä. Talviaikana on enemmän teoriaa, harjoitellaan erilaisten istutusalueiden rakentamista sisätiloissa ja tehdään vaikkapa havukransseja. Molemmat haaveilevat pääsevänsä kaupungille tai seurakunnalle puutarhahommiin.

-Seurakunta on ollut mukava harjoittelupaikka ainakin täällä Pieksämäellä, sinne haluaisin valmistuttuani mennä töihin, Linda toivoo.

Spesian opiskelijat Kiia Kesonen, Linda Tuukkanen ja Joni Niemelä pitävät Pieksämäkeä juuri sopivan kokoisena opiskelupaikkana.

Sopivan kokoinen paketti keskellä Suomea

Kiiaa kiinnostaa myös kaupungin viherrakentaminen, siinäkin pääsee käytännön töihin käsiksi. Pieksämäkeä he molemmat pitävät sopivan kokoisena opiskelupaikkakuntana.

-Parasta on se että, tämä on sopivan pieni, täällä on hyvät liikuntamahdollisuudet ja kauniit maisemat, kaksikko kehuu.

Myös kaupunginjohtaja kiittelee Pieksämäen harrastus- ja liikuntamahdollisuuksia. Koulukampuksen kyljessä on uimahalli, jäähalli, liikuntahalli ja upeat ulkoilumahdollisuudet. Kaupungista pääsee suoraan patikoimaan ja maastopyöräilemään Vedenjakajareitistölle ja Kulttuurikeskus Poleenista löytyy myös kirjastopalvelut ja monipuolista kulttuuritarjontaa.

- Erikoisuutenahan meillä on maalla sijaitseva jääluistelurata Hiekanpään puistoalueella koulukampuksen vieressä. Haluan myös korostaa, että kaupunki arvostaa koulutusta ja on siihen investoinut vahvasti. Se takaa toimivat tilat ja innostavan oppimisympäristön, Nykänen painottaa.