Mainos: Alva

Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Volvo Truck Center Jyväskylä: Ainutlaatuinen hybridiratkaisu yhdistää maalämmön ja kaukolämmön suuressa teollisuuskiinteistössä

Lämmityksessä hybridiratkaisut ovat tulevaisuutta. Jyväskylässä Volvo Truck Center otti käyttöönsä ainutlaatuisen hybridiratkaisun, jossa lämmitys toteutetaan suureen liikekiinteistöön maalämpöä ja kaukolämpöä yhdistämällä.

MAINOS | JYVÄSKYLÄN SEPPÄLÄNKANKAALLA Volvo Truck Center otti käyttöönsä uudessa 2 500 neliön kiinteistössä viime lokakuussa maalämpöä ja kaukolämpöä yhdistävän hybridiratkaisun.

– Alun perin suunnittelimme kiinteistöömme maalämpöä, jossa kulutushuiput tasattaisiin sähköllä. Se on perinteinen malli. Alva kuitenkin otti meihin yhteyttä ja totesimme yhdessä sekä laskelmien että kokemusten kautta, että kulutushuippujen tasaaminen kaukolämmöllä on parempi ratkaisu, kertoo Volvon kiinteistöpäällikkö Esa Rauhala.

– Volvo Truck Centerille toimitettu hybridiratkaisu sisältää älykkyyttä sekä kykyä ohjata ja analysoida järjestelmää. Tässä mittakaavassa toteutettuna tämä on ensimmäisiä Suomessa, mutta näitä varmasti tulee jatkossa lisää, kertoo Alvan asiakkuusjohtaja Jukka Pennanen.

Alvan asiakkuusjohtaja Jukka Pennanen ja Volvon kiinteistöpäällikkö Esa Rauhala ovat tyytyväisiä maalämmön ja kaukolämmön yhdistävään hybridiratkaisuun. Siinä hyödynnetään kummankin lämmitysjärjestelmän parhaat puolet asiakkaan kukkaron sekä ympäristön hyväksi.

HYBRIDIRATKAISU SOPII erittäin hyvin keskisuuriin ja suuriin kiinteistöihin, joissa tarvitaan tasaista lämmityskuormaa. Ratkaisu oli perusteltu Volvolle sekä taloudellisesti että strategisesti. Kaukolämmön ansiosta sähkön kapasiteetti saadaan tasaisesti käyttöön koko vuoden, eikä kulutuspiikkejä tarvitse tasata sähköllä. Myös sähköautojen yleistyminen on huomioitu.

– Järjestelmän suurimmat hyödyt ovat siinä, että maalämmöllä saamme tuotettua peruslämmön hyvin. Kaukolämmön ansiosta emme ole niin haavoittuvaisia hetkinä, jolloin maalämpöä ei voida tuottaa. Hybridillä saamme huolehdittua ison kiinteistön lämmityksestä kustannustehokkaasti ja turvallisesti, Rauhala summaa

ALVAN TAVOITE on olla hiilineutraali vuonna 2030. Se vaatii uudenlaista ajattelua ja uudenlaisia tuotteita ja palveluita. Näistä hybridit ovat yksi ratkaisu, joissa energiaa käytetään tehokkaasti ja mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittaen.

– Kokonaisuus on pienten osien summa ja resurssitehokkuus kattaa koko ketjun, aina yksittäisistä huoneistoista isoihin tuotantoyksiköihin ja lämpölaitoksiin saakka. Lämmityksen älykäs ohjaaminen, tiedon analysointi ja sen hyödyntäminen sekä ennakoivat toimenpiteet auttavat kaikki kehittämään ratkaisuja ympäristömme hyväksi, Pennanen kertoo.

”Suosittelen lämpimästi muitakin toimijoita laskemaan isojen kiinteistöidensä lämmitystilanteen auki ja neuvottelemaan vaihtoehdoista avoimesti osapuolten kanssa.” Esa Rauhala, Volvon kiinteistöpäällikkö

Lue lisää hybridiratkaisusta: alva.fi

Tiesitkö?

• Hybridiratkaisulla tarkoitetaan yksinkertaisemmillaan kahden eri lämmitysmuodon yhdistämistä. Hybrideitä on käytetty ennenkin, mutta suurelta osin asuinkiinteistöissä ja kerrostaloissa.

• Resurssitehokkuudella tarkoitetaan sitä, että kiinteistöä ei lämmitetä liian vähän, eikä liian paljon, eli ehkäistään hukkalämmittämistä.