Mainos: Alva

Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Veden etäluennalla säästät vettä ja rahaa

Huoneistokohtaisella veden etäluennalla isoissa asuinkiinteistöissä voidaan säästää vuodessa tuhansia euroja. Kukkaron lisäksi palvelusta kiittää myös luonto, sillä etäluenta kannustaa veden säästöön.

Mainos | Huoneistokohtainen mittaus antaa mainion tilaisuuden vaikuttaa omaan vesilaskuun. Motivan tutkimuksen mukaan asukas kuluttaa noin 10 litraa vuorokaudessa vähemmän vettä, jos vedenkulutus laskutetaan huoneistokohtaisesti.

– Lämpimän veden kulutuksen vähentäminen pienentää myös kiinteistön lämpölaskua ja hiilijalanjälkeä. Etäluenta taas säästää mittariluennan vaivan ja virhemahdollisuus vähenee merkittävästi, kertoo Alvan asiakaspäällikkö Katri Komulainen.

Huoneistokohtaisella veden etäluennalla taloyhtiö voi säästää vuodessa tuhansia euroja, riippuen nykyisestä vedenkulutuksesta. Esimerkiksi 40 asunnon taloyhtiössä säästö voi olla jopa noin 6 000 euroa vuodessa.

– Jos keskimääräinen vedenkulutus on henkilöä kohden 129 litraa/vuorokausi, palvelun myötä on odotettavissa noin kahdeksan prosentin lasku kulutukseen. Jos taas asukkaiden keskimääräinen vedenkulutus on luokkaa 155 litraa/vuorokausi, voi kulutuksen lasku olla palvelun myötä jopa 23 prosenttia, jolloin vuosittaiset säästöt ovat jo useita tonneja, kertoo Alvan tuotehallintapäällikkö Suvi Harsunen.

Taloyhtiöille on tärkeää, että mittareiden huolto pelaa sekä mittariluenta ja laskutus hoituvat helposti. Alvan valtakunnallinen veden etäluenta -palvelu sisältää etäluettavat mittarit, niiden ylläpidon, langattoman tiedonsiirron, kulutusraportoinnin, vuotovahdit ja teknisen tuen. Kulutustiedot laskutusta varten isännöitsijä saa suoraan järjestelmästä.

– Jos mittari huomaa, että vedenkulutuksessa ei tule taukoja mihinkään aikaan vuorokaudesta, siitä lähtee hälytys asiakkaalle sähköpostilla tai tekstiviestillä. Näin päästään nopeasti piilovuotojen jäljille. Jo yksi vuotava wc-pytty voi tuoda vuodessa 700–1000 euron lisäkulut. Vuotovahti nappaa tällaiset vuodot nopeasti kiinni ja vuotavat kalusteet voidaan korjata. Näin asukas säästyy ikäviltä yllätyksiltä vesilaskun osalta, toteaa Harsunen.

Viime vuoden lopussa tullut lakimuutos edellyttää huoneistokohtaista vedenkulutuksen mittausta ja siihen perustuvaa laskutusta uusissa rakennuskohteissa sekä vanhoissa taloyhtiöissä, joissa tehdään putkistosaneeraus. Moni rakentaja ja kunnostaja pohtiikin nyt, miten saada huoneistokohtaiset etäluettavat vesimittarit asuntoihin helposti ja kustannustehokkaasti.

– Me toimitamme rakennus- tai saneerauskohteisiin modernit ja luotettavat huoneistokohtaiset etäluettavat mittarit. Asennustyön hoitaa urakoitsijan oma LVI-asentaja, ellei toisin haluta. Me huolehdimme mittareiden kunnosta ja toimivasta tiedonsiirrosta. Isännöitsijä saa tunnukset järjestelmään ja jakaa omat tunnukset asukkaille oman kulutuksen seuraamista varten, kertoo Komulainen.

Vedenkulutuksen tuoman säästön lisäksi etuja tuo nyt myös nopea päätöksenteko. Huoneistokohtaisen etäluennan sopimuksen elokuun 2021 loppuun mennessä tekevät asuinkiinteistöjen omistajat saavat mittavan säästön. Sopimukseen sisältyy etäluennan integraatio yhtiön kiinteistönhallinta- tai laskutusjärjestelmään ilman lisäveloitusta. Tarjous koskee vähintään 500 asuinhuoneistoa kattavia sopimuksia.

Tehdään yhdessä vedenpitävä tulevaisuus.

Lue lisää: alva.fi/huoneistokohtainen-veden-etaluenta/