Mainos: Coronaria Kuntoutuspalvelut

Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kehon kiputilat, mieli ja tunteet yhteydessä toisiinsa

Kokonaisvaltainen kuntoutus apuna pitkittyneisiin kipuihin.

Mainos | Korona-aika tuntuu lisänneen erilaisia tuki- ja liikuntaelimistön kolotuksia ja jännittyneisyyttä esimerkiksi niska-hartiaseudulla. Myös toispuoliset niskan, hartian ja selän kiputilat ovat yleistyneet.

Tuntuu luonnolliselta syyttää kotitoimistoon siirtymistä, huonoa työtuolia ja epäergonomista asentoa. Ihmisen keho ja sen toiminta mielen oikkuineen ovat kuitenkin monimutkainen yhtälö, joissa yksi asia riippuu toisesta ja syy-seuraussuhteet ovat monimutkaisia.

Monimutkaisiin kipuihin ja kehon stressiin tarjotaan yksinkertaistettuja syitä. Luemme lööpeistä tai kuulemme läheisiltä, milloin teemme mitäkin asioita väärin: istut, seisot, nostat, siivoat tai kävelet.

Kun kiputilat jatkuvat pidempään, paina pause-nappia

Jos tuntuu, että keho oireilee, on syytä painaa pause-nappia, ottaa askel taaksepäin ja arvioida omaa tilannetta laajemmasta näkökulmasta. Ihminen on kokonaisuus.

Vallitsevan tilanteen vuoksi arkinen kevyt, mutta toistuva liikkuminen on vähentynyt. Ei kävellä enää parkkipaikalle tai bussipysäkille. Lounas viereisessä ravintolassa tai lasilliset kaverin kanssa ovat jääneet. Harrastuksetkin ovat tauolla.

Kudokset ja mieli eivät kuitenkaan ymmärrä sulkutiloja vaan tarvitsevat liikettä pystyäkseen toimimaan.

Ennen sapelihammastiikeri, nyt kasvava laskupino

Epävarmuus tulevaisuudesta, taloudesta ja terveydestä kuormittavat mieltä. Huoli läheisten voinnista jyskyttää ohimoita, kiristää leukaperiä ja vie pahimmillaan yöunet. Seuraavana päivänä kyky kestää arjen normaaliakin rasitusta on heikentynyt ja pinna on kireämmällä. Hartioitakin pakottaa ja niska on jumissa. Tällöin kipu usein myös säteilee muualle kuten päähän.

Evoluutiolla lienee sormensa pelissä: Se mikä ennen käynnisti kehossa stressireaktion oli sapelihammastiikeri, nykyään se on kasvava laskupino. Ennen se olikin eloonjäämisen ehto, tänä päivänä se aiheuttaa lähinnä harmaita hiuksia.

Luota kehoosi

Ihmiskeho on kuitenkin kaikessa monimutkaisuudessaan mahtavan sopeutuvainen ja kestävä. Se on myös äärimmäisen yksilöllinen. Lyhytkestoisella stressillä voi olla jopa positiivisia vaikutuksia.

Positiivista on, että kipu ei automaattisesti tarkoita samaa kuin kudosvaurio, vaan taustalla on useita tekijöitä. Kun olemme valmiita tarkastelemaan kehomme toimintaa laajemmin, meille tarjoutuu enemmän työkaluja ongelmien ratkaisemiseen kuin huono työtuoli.

Luota omaan kehoosi, se on vahva rakenne ja hieno kokonaisuus. Joskus sitä on vain vaikea tulkita, jolloin pyydä rohkeasti apua ammattilaiselta.

Kuntoutuksesta apua kroonistuneisiin kipuihin

Kipujen selättäminen ei aina onnistu yksin, jolloin on hyvä kääntyä terveysalan ammattilaisen puoleen ja pohtia yhdessä ratkaisuja.

TULES-kuntoutuskurssit ovat suunniteltuja pidempään jatkuneiden tuki- ja liikuntaelinkipujen kuten selkä-, niska-, hartia-, alaraajan-, tai nivelkipujen hoitoon.

Moniammatillisessa, ryhmämuotoisessa kuntoutuksessa on mahdollisuus tarkastella yksilön toimintaa riittävän monipuolisesti sekä huomioida elämän kaikki osa-alueet kuntoutumisen suunnitelmaa laatiessa. Kuntoutuksen moniammatillisen tiimin osana voi olla esimerkiksi fysioterapeutti, sosionomi ja lääkäri.

Coronarian TULES-kurssit ovat tarkoitettuja yli kolme kuukautta kestäneiden tuki- ja liikuntaelinoireiden hoitoon. Kurssit toteutetaan 10 hengen ryhmissä, joten saat myös tärkeää vertaistukea. Kursseille osallistumisen kustantaa Kela, joten se on osallistujalle maksutonta.

Haku loppukesän ja syksyn kursseille on nyt käynnissä!

Coronaria Kuntoutuspalvelut

Tutustu TULES-kursseihin

– Kuntoutuskurssi yli 3 kk kestäneiden tuki- ja liikuntaelinkipujen kuten selkä-, niska-, ja alaraajakipujen hoitoon.

– Kurssin kustantaa Kela, joten se on osallistujalle maksuton.

– Kurssit järjestetään Jyväskylässä Yliopistonkadulla, joten saat sovitettua kuntoutuksen helposti työn ja arjen kanssa yhteen.

– Terveydenhuollon palveluina kuntoutukset jatkuvat tavalliseen tapaan hygieniasuositukset huomioiden. 30.6.2021 asti kuntoutusta on mahdollista järjestää myös etänä.

Tutustu Tulekseen ja lue lisää hakemisesta täällä.

– Tai ota suoraan yhteyttä ja autamme mielellämme:

Jonna Tapio, palvelupäällikkö, TULES-avokurssit, Coronaria Kuntoutuspalvelut, p. 040 678 5910, jonna.tapio@coronaria.fi tai valtakunnallinen puhelinnumero p. 010 525 8801

Tarjoamme monipuoliset kuntoutus- ja terapiapalvelut kaikenikäisille asiakkaille. Löydät meidät lähes 100 paikkakunnalta ympäri Suomen. Toimipaikkojemme lisäksi toimimme asiakkaiden tutussa ympäristössä kotona, päiväkodissa tai koulussa.

Toteutamme kuntoutusta myös verkon välityksellä.

Olemme Suomen suurin ja monipuolisin kuntoutus- ja terapiapalveluiden tuottaja.

Tutustu: Coronaria.fi