Mainos: Visit Jyväskylä Region

Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Saunanlämmityksen MM-kisat, kaksi Unesco-kohdetta, Alvar Aallon pääkaupunki ja neljä kansallispuistoa – näin Keski-Suomi kiinnostaa maailmalla

Keski-Suomesta löytyy maailman mittakaavasta tarkasteltuna upeita kohteita ja tapahtumia, joiden ansiosta maakunta tunnetaan Suomen rajojen ulkopuolella. Alueen asukkaille nämä elämykset ovat lähellä myös tänä kesänä.

Struven ketjun Oravivuoren mittauspiste, kuva: Jukka Paakkinen

Mainos | Kaikkiaan 29 kohdetta – niin paljon Alvar Aallon pääkaupunkina tunnetussa Jyväskylässä on maailmankuulun arkkitehdin teoksia. Joukkoon mahtuu kohteita Aallon uran ensitöistä aina loppuvaiheen aikaansaannoksiin asti. Yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä pidetään Säynätsalon kunnantaloa, jonka Aalto suunnitteli kokonaistaideteoksena.

– Kunnantalo on edelleenkin osa yhteisöä, ei pelkästään arkkitehtien käyntikohde. Kunnantalolla on kirjasto, kahvila ja siellä asutaan. Järven läheisyys, luonto ja saarien aidot ihmiset ovat osa elämystä, yrittäjä Harri Taskinen kuvailee.

Keskisuomalaiset voivat olla ylpeitä myös siitä, että alueella on kaksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta: Petäjäveden vanha kirkko ja Struven ketjuun kuuluva Oravivuoren mittauspiste. Tänä kesänä niihin on erityisen helppo tutustua, sillä Vanhan kirkon piha-alueella pilotoidaan kesän ajan tulevaa Keski-Suomen maailmanperintökeskusta.

– Pilotin näyttelyssä esitellään molempia seudun Unesco-kohteita ja samalla pilotoidaan myös digitaalista opastuskonseptia, joiden avulla kohteisiin ja niiden ympäristöön pääsee tutustumaan. Pilotoinnilla tavoitellaan kävijäkokemuksia, joita voidaan hyödyntää varsinaisen maailmanperintökeskuksen suunnittelussa, Sofia Peltonen Petäjäveden vanhan kirkon säätiöstä kertoo.

Petäjäveden vanha kirkko, kuva: Eemeli Nättinen

Neljän kansallispuiston ja saunaelämysten Keski-Suomi

Kansallispuistoon on joka puolelta Keski-Suomea lyhyt matka, sillä niitä on alueella kaikkiaan neljä. Leivonmäen, Etelä-Konneveden, Salamajärven ja Pyhä-Häkin kansallispuistot ovat kuin Suomen luonto pienoiskoossa: maisemat vaihtelevat jylhistä rakkakivikallioista suoerämaahan, aarniometsiin ja harjumänniköihin järviluontoa unohtamatta.

Leivonmäen kansallispuisto, Joutsniemi, kuva: Jukka Paakkinen

Myös ainutlaatuisia saunaelämyksiä etsivä on Keski-Suomessa oikeassa paikassa. Maailman Saunamaakunnan asukkaat voivat kotisaunan lisäksi löylytellä esimerkiksi iglusaunassa, saunalautalla tai mökkisaunassa. Saunamaakuntaviikon aikana järjestetään yhteensä yli 40 pientä saunatapahtumaa ympäri Keski-Suomen, sekä uutuutena Lauteilla -keskustelutilaisuus, jota voi seurata virtuaalisesti. Viikon huipentaa Peurungassa järjestettävät Saunanlämmityksen MM-kilpailut sekä kilpailun yhteyteen kohoava SaunaPark.

– Tänä vuonna mukana on aiempaa enemmän joukkueita, jopa 40. Katsojille on oheisohjelmaa ja aktiviteetteja, ja tapahtumaan on vapaa pääsy. Maksullisessa SaunaParkissa on koettavissa suomalaisia erikoissaunoja, esimerkiksi saunabussi, tapahtumatuottaja Tiina Ruotsalainen Ext Venturesilta kuvailee.

Vinkkejä lähilomaan Visit Jyväskylä Regionin kesäsivustolta

Erityisten ja uniikkien elämysten ympärille pystyy rakentamaan ihanan lähiloman. Ideoita voi etsiä Visit Jyväskylä Regionin kesälomasivustolta. Vinkit on jaoteltu sivustolla erilaisten teemallisten pääotsikoiden alle, jotta kävijän on helppo valita omat suosikkinsa.

– Kaikkiaan sivustolla on lähes 50 kokemisen arvoista elämystä ja kohdetta. Kesällä voi esimerkiksi SUP-lautailla aavan järven rauhassa, nauttia legendaarisen mäkikotkan tarinasta kesäteatterissa tai lähteä huvipuistoretkelle lasten kanssa. Ja staycation oman kotikaupungin hotellissa on tietysti aina yhtä ihanaa, vinkkaa sisällöntuottaja Hanna Kansanen Visit Jyväskylä Regionin matkailuneuvonnasta.

Lutakon satama, kuva: Julia Kivelä

Matkailuvinkkejä ja elämyksiä paikallisille ja matkailijoille.