Vesi on vapauttava elementti – Uimataitoviikko on Jyväskylässä paras mahdollinen ajankohta ryhtyä arkailijasta vesipedoksi

Jyväskylässä voi uida uimahallissa ympäri vuoden, ja uimarannatkin ovat huippuluokkaa. Keskellä kauneinta Järvi-Suomea kelpaa siis virkistäytyä vedessä.

Mainos | Hämärä, mutta mukavantuntuinen muisto lapsuudesta. Se tapahtui jossain Etelä-Euroopassa, olisiko ollut Italiassa. Isosisko kannatteli tuolloin 4- vuotiasta Minniä vatsan alta. Vesi oli lämmintä, ja yhtäkkiä pieni tyttö irtautui hellästä otteesta uimaan ihan omin voimin.

Jyväskylän uimahallien palveluesimies Minni Ukonsaari on sittemmin toiminut vuosia uimavalvojana ja -opettajana sekä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) kouluttajana.

Ukonsaari tietää, että kaikille vesi ei ole yhtä miellyttävä elementti. Varsinkin, jos siihen liittyy traumaattisia kokemuksia. Järvistään tunnetussa Suomessa valitettavan moni kuvittelee olevansa vedenpelon kanssa yksin.

- Tässä maassa kolmasosa aikuisista on uimataidottomia pohjoismaisen uimataitomääritelmän mukaan, eli eivät pysty uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä. Rohkeasti siis mukaan vain!

Uimataitoviikolla 16.-22.5.2022 Jyväskylän uimahallit Wellamo ja AaltoAlvari toivottavat kaikki virkistäytymään veden parissa, mutta erityisesti kaupunki toivoo vedenpelosta ja uimataidottomuuteen liittyvästä häpeästä tulemaan mukaan ja löytämään uuden harrastuksen. Liikuntapalvelut järjestää säännöllisesti aikuisten alkeis- ja alkeisjatkouimakouluja. Uimaan voi mainiosti oppia aikuisenakin, sen Ukonsaari on todistanut useita kertoja omin silmin.

- Eräs viisikymppinen nainen oli viettänyt lapsuuden sellaisessa paikassa, jossa ei ollut järviä. Hänelle oli kuitenkin suositeltu uimista kuntoutusmuotona. Hänen sinnikäs harjoittelunsa alkoi lastenaltaasta.

Lopulta Ukonsaaren uintioppilas siirtyi yksin aikuisten 50 metrin altaaseen ja oppi myös hyppäämään pää edellä veteen.

- Hänestä tuli oikea vesipeto, ylpeä opettaja muistelee vuosien jälkeen.

Lukuisia rohkaisevia tarinoita on paljon, mutta vesi on jokaiselle yksilöllinen kokemus. Joskus uimaan rohkaistuminen vie enemmänkin aikaa, mutta on taatusti sen arvoista.

- Monille uinti on esimerkiksi huonojen nivelten vuoksi paras liikuntamuoto. Ylipainokaan ei ole este uimiselle.

Ukonsaari muistaa hyvin myös erään yksijalkaisen lapsiuimarin, jonka liikkuminen maalla oli luonnollisesti hankalaa, mutta joka vedessä muiden lasten kanssa ei erottunut joukosta mitenkään.

Veden parissa ikänsä työskennellyt Ukonsaari haluaa muistuttaa, että vaikka Jyväskylässä on pääsääntöisesti hyvä uimataito, veteen liittyviä vaaratilanteita voi aina tulla. Sivullisen silmä ei välttämättä havainnoi tilanteita ammattilaisen tavoin.

- Uinninvalvojalle tulee monesti eteen tilanne, että lähettyvillä olevat aikuiset eivät ole lainkaan huomanneet esimerkiksi lapsen vaaratilannetta, vaan luulleet tämän pelleilevän.

Tärkeää on myös, että kun tarjoaa apua vaaratilanteessa olevalle, huolehtii samalla myös omasta turvallisuudestaan. Pelastettava saattaa tarrautua pelastajaansa paniikissa, jolloin molemmat ovat pian vaarassa.

- Pelastettavalle tulisi tarjota uima- tai pelastusrengasta, tai jos sellaisia ei ole saatavilla, jotain muuta kättä pidempää, Ukonsaari vinkkaa.

Jyväskylän kaupungin liikuntakoordinaattori Nikke Tuhkanen kertoo, että kansallisen uimataitoviikon aikana Jyväskylän AaltoAlvarissa voi testata omaa uimataitoaan ja -kuntoaan pohjoismaisen uimataitomääritelmän mukaisilla testeillä ammattilaisen valvonnassa.

- Viikon aikana tullaan järjestämään myös Sinustako hengenpelastaja- oppitunti vesipelastuksesta keskiviikkona 18.5. klo 18.30–19.30 vastaavan uinninvalvojan johdolla. Jaossa on myös lapsille SUH:n puuhakirjoja pienille vesipedoille. Materiaali sisältää muun muassa erilaisia vinkkejä, mitä vedessä voi tehdä ja mitä kannattaa tehdä ennen uintia ja uinnin jälkeen.

Uimataitoviikon ohella AaltoAlvari toimii perjantaina Yläkaupungin Yö -festivaalin yhtenä tapahtumapaikkana. AaltoAlvarissa on tuolloin tarjolla muun muassa dj ja valoshow klo 18 alkaen. Lisäksi 25 metrin allas on koko illan avoinna hyppimiseen sekä erilaisiin vesipeleihin.

Viisi hyvää syytä uida:

1. Ympärivuotinen uinti Jyväskylässä

Jyväskylän uimahallien eli AaltoAlvarin ja Wellamon vuosittaiset huoltotoimenpiteet tehdään monien muiden kaupunkien tapaan kesällä. Jyväskylässä kuitenkin pidetään huoli siitä, että huolto porrastetaan kahden uimahallin välillä niin, että toinen halleista on aina auki.

Rantauintikaudella 7.6.–7.8. Jyväskylän kolmella uimarannalla eli Tuomiojärvellä, Köhniöllä ja Uimalanniemessä on paikalla virallinen uimavalvonta uimareiden turvallisuuden lisäämiseksi.

2. Hengenpelastustaidot

Uimataito on taito, joka voi osoittautua elintärkeäksi. Oli kyse sitten itse vaaratilanteeseen joutumisesta tai jonkun muun auttamisesta, hyvä uimataito voi pelastaa oman ja kanssaihmisen hengen. Siksi kannattaa osata uida.

3. Kuntoutus ja liikunta

Vesiliikunta on terveellistä ja sopivaa monen eri tason liikkujalle. Oli kyseessä sitten urheilija tai vasta-alkaja, vesi tarjoaa liikkujalle tarpeen mukaan joko vastusta tai nostetta.

4. Vapaa-aika ja virkistys

Uimahalleissa ja uimarannoilla käy porukkaa vauvasta vaariin viettämässä vapaa-aikaansa. Veden parissa virkistäytyminen lisää sosiaalisuutta ja yhteisöllisyyttä kaupunkilaisten kesken.

5. Vesi vapauttaa

Jos liikkujan toimintakyky on vajavainen esimerkiksi juoksemisen ja kävelemisen osalta, vedessä pystyy silti toimimaan ja edistämään omaa terveyttään.

Jyväskylän uimarannat listattuna täällä.

AaltoAlvarin aukioloajat ja lisätiedot täällä.

Wellamon aukioloajat ja lisätiedot täällä.

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut

Lue lisää