Kuka tahansa osaa maalata talon näillä ammattilaisen neuvoilla

Omakotitalon maalaus tuntuu usein isolta urakalta. Työ kuitenkin helpottuu, kun hoitaa urakan seinä kerrallaan.

Mainos | Kuka tahansa osaa maalata talon. Näin lupaa RTV Jyväskylän maalivastaava Jaakko Peltosalmi. Lupaus pohjautuu Peltosalmen omaan osaamiseen ja ammattitaitoon, jota on kertynyt yli 45 vuotta.

- Haluan jakaa oman kokemuksen ja osaamisen parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaille kaupanteon yhteydessä, toteaa Peltosalmi.

- Maalaaminen onnistuu jokaiselta, kun kysyy neuvoja maalikaupasta. Hyvän maalin lisäksi maalarilla pitää olla kunnon pensseli sekä kunnon tikkaat tai turvalliset telineet, Peltosalmi jatkaa. RTV Jyväskylässä painotetaan ammattitaitoon ja kokemukseen perustuvaa asiakaspalvelua.

Tänä keväänä neuvoja on voinut jakaa runsaasti. Ihmiset ovat olleet tavallista enemmän kotona ja heillä on ollut aikaa tehdä remontteja.

- Nyt tullaan ostoksille, ei katselemaan, tiivistää Peltosalmi.

Nykyään suositaan enemmän vesiohenteisia maaleja

Vesiohenteisten maalien osuus kasvaa koko ajan, sillä ne ovat ulkomaalauksessa helppokäyttöisempiä, pitävät värinsä paremmin ja pysyvät uuden näköisinä pidempään. Öljymaali on alttiimpi homeelle, eikä vesiohenteisissa ole tätä ongelmaa.

Vaikka maalitehtaita ja -merkkejä on kymmeniä, ammattilainen osaa suositella oikean maalin asiakkaan tarpeeseen. Peltosalmen mukaan ulkomaalin valintaan vaikuttavat seinän materiaali, rakennusvuosi ja aikaisempi maali.

Väritrendien vaihtelu näkyy maalikaupassa, mutta aiempaa vähemmän, koska monella asuinalueella talojen sävy on tarkasti määritelty. Tällä hetkellä suosittuja ulkomaalien värisävyjä ovat harmaa ja vaaleankeltainen. Perinteinen punainen pitää myös pintansa ja sitä käytetään erityisesti maaseudulla.

Ulkomaalauksen voi tehdä seinä kerrallaan

Omakotitalon ulkomaalaus on iso urakka. Peltosalmi kehottaa rohkeasti tuumasta toimeen ja maalaamaan seinän kerrallaan. Parhaan lopputuloksen saamiseksi kannattaa tarkkailla säätä, sillä kuiva keli ja yli 10 asteen lämpötila on paras maalaamiselle.

- Hieman pilvinen poutapäivä on ihanteellinen maalauskeli. Urakan voi aloittaa esimerkiksi etelän puoleisesta seinästä. Putsaus, irtoavan lian ja maalin raaputus ja maalaus kannattaa tehdä yhteen seinään kerrallaan. Kun koko prosessi on tehty, voi siirtyä seuraavaan. Halutessaan voi pitää vaikka viikon tai kaksi taukoa ennen seuraavaa seinää. Näin mielenkiinto säilyy paremmin ja työn laatu pysyy hyvänä loppuun saakka, eikä urakka tunnu niin raskaalle, neuvoo Peltosalmi.

RTV Jyväskylän ammattitaitoiselta henkilökunnalta saa tarvittavat neuvot ulkomaalaamiseen. - Ensin kaavitaan kaikki irtoava lika pois ja pestään seinä puhtaaksi, huuhdellaan hyvin ja annetaan kuivua. Suosittelen pesuun likaa ja kasvustoja poistavia homepesuaineita. Tämän jälkeen voi aloittaa seinän maalaamisen. Jos olemassa oleva maalipinta on hyvä, mutta pinta näyttää pölyiseltä ja likaiselta, riittää huoltopesu ja kevyt huoltomaalaus. Joskus pelkkä pesukin saattaa tehdä ulkoverhoilusta lähes uudenveroisen.

RTV Jyväskylä

Lue lisää