Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Yrittäjän ei kannata uhrata terveyttään liian kovien tavoitteiden vuoksi”, sanoo yli 30 vuotta yrittäjänä toiminut Arja Koriseva – kuuntele podcast

Mainos | Toivakkalainen Arja Koriseva, 57, on paitsi pitkän linjan viihdetaiteilija myös kokenut yrittäjä. Hän perusti Arja Koriseva Oy:n vuonna 1992 liiketoimintansa taustalle. Yritys työllistää Korisevan lisäksi projektiluonteisesti muusikoita ja produktioissa tarvittavan tekniikan ammattilaisia.

Yhteistyössä on tiiviisti mukana yrittäjä ja pianisti Minna Lintukangas, joka hoitaa keikkamyynnin ja toimii Korisevan orkesterin, Fortunan, kapellimestarina.

Vuoden alussa Toivakan Yrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtajana aloittanut Koriseva tietää, että monet yrittäjät ovat tällä hetkellä lujilla.

– Kun koronasta selvittiin, eteen tuli uusia koettelemuksia. Taloudellisten näkymien epävarmuus ja sähkönhinnan huima nousu vaikeuttavat yritysten toimintaa. Vain harva yritys pystyy viemään kohonneet kustannukset jälleenmyyntihintoihin, Koriseva pohtii.

Korisevan mukaan suomalaisten pitäisi nyt oivaltaa yhdessä tekemisen voima.

– Kenenkään ei pidä jäädä yksin oman taakkansa kanssa. Vaikeuksista voi puhua avoimesti, koska me kaikki olemme samassa tilanteessa.

– Vaikeina aikoina on kyettävä tinkimään tulostavoitteista. Meihin on iskostunut ajatus, että vain jatkuva kasvu ja yrityksen hyvä tulos vuosi toisensa jälkeen ovat arvokkaita. Niiden tavoittelu vaikeassa markkinatilanteessa voi johtaa yrittäjän henkisen tai fyysisen terveyden romahtamiseen, Koriseva sanoo.

Koriseva on ollut mukana Toivakan Yrittäjissä jo vuosia. Hän on kokenut, että yhdessä tekemisellä on valtava voima.

– Hyvä esimerkki on se, että viime jouluna saimme ensi kertaa 2 400 asukkaan Toivakkaan jouluvalaistuksen kunnan ja yrittäjien yhteistyönä. Yrittäjäjärjestön paikallisyhdistyksessä haluankin nostaa erityisesti esille yhteistoiminnan merkitystä.

Korona tyhjensi kalenterin mutta tekemistä riitti

Arja Koriseva joutui itse kokemaan koronapandemian rajoitusten aikana, miten nopeasti yritystoiminnalta voi pudota pohja pois.

– Kun koronarajoitukset astuivat voimaan kevättalvella 2020, keikkakalenteri tyhjeni nopeasti. Tein muutamia radio- ja tv-esiintymisiä ilman yleisöä, mutta kyllä se muutos oli raju. Jouduin ensimmäistä kertaa yrittäjäurani aikana hakemaan taloudellista tukea liiketoimintaan.

Koriseva uskoo, että hänen tilannettaan helpotti pitkä kokemus esiintyvän artistin työstä.

– Vaikka keikat ja konsertit jouduttiin perumaan, en pelännyt menettäväni yleisöäni. Usko tulevaisuuteen säilyi, mutta kaipuu kohtaamisiin yleisön kanssa oli koko ajan läsnä.

Korona-aikana Koriseva innostui tekemään töitä, jotka normaaliarjessa olivat jääneet taka-alalle.

– Treenasin sellaisia ohjelmistoja, joihin ei keikkakiireiden aikana ollut mahdollisuutta. Lisäksi keskityin tietoisesti konkreettisiin töihin, kuten metsänraivaukseen ja pieniin remontteihin. Kotitoimistolla digitoin vanhoja VHS-kasetteja ja järjestelin lehtileikkeitä ja kuvia, hän kertoo.

Koriseva toivoo, että koronapandemia on lisännyt ymmärrystä kulttuurin merkityksestä ihmisen hyvinvointiin.

– Itse koen, että pystyn esiintymisilläni tuottamaan ihmisille myönteisiä kokemuksia. En muuten olisi esiintynyt yleisölle 13-vuotiaasta lähtien.

Konsertteja, tv-esiintymisiä ja sanoituksen opiskelua

Arja Korisevan vuosi alkoi vauhdikkaasti tv-kuvauksilla Turussa. Lähitulevaisuus näyttää muutenkin työntäyteiseltä. Koriseva on mukana ennen koronapandemiaa käynnistyneessä Menopaussi-musikaalissa, jonka esitykset jatkuvat kevään ajan Aleksanterin teatterissa ja Riihimäen teatterissa. Työyhteisöille räätälöityjä puhujakeikkoja artisti tekee mielellään aina, kun niille on tilausta.

– Keväällä on vielä konsertteja, jotka ovat siirtyneet koronan vuoksi tälle vuodelle.

Koriseva on haaveillut pitkään omista laulusanoituksista. Hän sanoo oivaltaneensa, että oma tyyli kehittyy vähitellen, eivätkä ensimmäiset sanoitukset välttämättä ole mestariteoksia. Myös tiimityötä tarvitaan.

– Treenaan biisileireillä omia sanoituksia muun muassa Eija Hinkkalan valmennuksessa. Hänen kanssaan tein jo sanoituksen Etten kuollut turhaan -tangoon, jonka sävelsi Pertti Jalonen. Se voitti vuoden 2022 Tangon sävellys- ja sanoituskilpailun. Toinen yhdessä sanoitettu kappale on kesäkuussa julkaistu Puhun pienillä kirjaimilla, jonka on säveltänyt Antti Kleemola ja sovittanut Samuli Turunen.

Lisäksi Korisevalla on tiedossa produktioita muun muassa Seinäjoen kaupunginorkesterin ja lastenmusiikkiorkesteri Loiskiksen kanssa. Maaliskuussa hän konsertoi Yhdysvalloissa Floridassa Suomi-seuran vieraana.

– Näyttää siltä, että esiintyvät taiteilijat ovat vähitellen pääsemässä normaaliin päiväjärjestykseen. Itse pystyn syksystä lähtien rakentamaan uusia esityskokonaisuuksia – ensi kertaa moneen vuoteen, hän kertoo.