Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisustussuunnittelija Maru Hautala on Keski-Suomen vuoden 2022 yksinyrittäjä – vahva kiitospuhe kosketti yleisöä Keski-Suomen Yrittäjäjuhlassa

”Tyynyjen pöyhiminen on muuttunut millintarkkojen mittakuvien piirtämiseksi ja moniammatilliseksi yhteistyöksi rakennusalan toimijoiden kanssa”, Sisustushuone Nionio Oy:n yrittäjä Maru Hautala kiteytti puheessaan.

Mainos | Sisustussuunnittelija Maru Hautala, 35, on Keski-Suomen vuoden yksinyrittäjä 2022. Suunnitteluhuone Nionio Oy:n yrittäjänä toimiva Hautala pokkasi palkinnon maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa Paviljongissa 28. tammikuuta.

– Olen otettu tunnustuksesta, sillä alalla on tässäkin maakunnassa kovia tekijöitä, Hautala sanoo.

Tuomaristo totesi perusteluissaan, että Hautala on päämäärätietoisesti raivannut polkuaan yrittäjänä.

– Aitona persoonana hän tuo hyvin esiin työtään ja yrittäjän arkea sosiaalisessa mediassa. Yritys on kehittynyt eteenpäin systemaattisella työllä ja yrittäjän ammattitaidolla. Yrittäjästä on samalla tullut sosiaalisen median vaikuttaja, perusteluissa todetaan.

Hautalan Honkarakenteelle suunnittelemat sisustusratkaisut ovat olleet näkyvästi esillä asuntomessuilla ja sen myötä mediassa. Naantalin asuntomessuilla 2022 Honkarakenteen Honka Haiku oli yksi eniten huomiota saaneista kohteista. Myös 2020 Tuusulan asuntomessujen Honka Huomen toi julkisuutta.

– Yksinyrittäjyydessä parasta on se, että voi itse valita projektit, joihin lähtee mukaan. Omaa osaamistaan ja yritystään voi kehittää juuri siihen suuntaan kuin itse haluaa ja valita sopivimmat yhteistyökumppanit, Hautala miettii.

Yrittäjäjuhlassa Hautala toi esille sisustussuunnittelijan arkea ja kotoa saatua henkistä perintöä, jossa työ on ollut keskeinen osa elämää maatalousyrittäjyyden vuoksi.

– Kiitos äidille kaikesta rakkaudesta ja isää täytynee kiittää luonteenlujuuden kehittämisestä - en pelkää edelleenkään laittaa hanttiin ja kyseenalaistaa miesten näkemyksiä. Ja voin rehellisyyden nimissä kertoa, että rakennusalalla siitä on ollut melko paljon hyötyä.

Ammatinvaihto oli onnistunut ratkaisu

Maru Hautala on ensimmäiseltä koulutukseltaan sosionomi (amk). Sisustus on kuitenkin kiinnostanut häntä nuoresta lähtien. Kymmenkunta vuotta sitten hän alkoi kirjoittaa kotona tekemistään remonteista Marulla-blogia. Sen myötä tulivat ensimmäiset suunnittelutoimeksiannot.

– Miltei kymmenen vuotta sitten piipahdin vauva kainalossa Uusyrityskeskuksessa ja kerroin ajatuksesta irtisanoutua sosiaalialan vakituisesta työpaikasta ja alkaa sisustussuunnittelijaksi. Virkailija sanoi, että ei voi missään nimessä suositella nuorelle äidille yrittäjyyttä ja kyseistä toimialaa. Alkoi niin paljon vituttaa, että laitoin heti y-tunnuslomakkeen vetämään, Hautala muisteli kiitospuheessaan.

Yrittäjyyden alkuvaiheessa Hautala toimi Jyväskylän keskustassa Crazy Townin tiloissa. Hän suunnitteli myös Crazy Townin sisustuksen alusta loppuun.

Vielä ennen koronapandemiaa puolet Hautalan kohteista oli yksityiskoteja, puolet julkisia tiloja. Pandemia muutti tilannetta.

– Julkisten tilojen suunnitteluprojektit vähenivät rajusti. Toisaalta koronan myötä kodeissa alkoi remonttibuumi, minkä ansiosta töitä riitti koko ajan. Julkisista tiloista työn alla on tällä hetkellä Lahden Crazy Townin suunnittelu. Sääli, että Keravan asuntomessut peruuntuivat. Sinne oli suunnitteilla näyttävä hirsikohde.

Toimitilat nyt Wanhalla Naulatehtaalla

Vuonna 2019 Hautala vaihtoi yhtiömuotoa: toiminimen tilalle tuli Suunnitteluhuone Nionio Oy. Pari vuotta sitten yrityksen toimipaikka siirtyi Wanhalle Naulatehtaalle Vaajakosken Konttisentielle. Käytettävissä on nyt enemmän toimitilaa ja koti kävelymatkan etäisyydellä.

– Lisäksi olen viime keväänä tehnyt sisustussuunnittelua alan toisen yrittäjän, Piia Riikosen, kanssa, mikä on tuonut väljyyttä omaan työhöni, Hautala kertoo.

Uudisrakentamiseen liittyvissä projekteissa Hautala pääsee osaksi tiimejä, joissa on rakennusalan ammattilaisia laidasta laitaan.

– Sisustus vaikuttaa niin moneen asiaan, että se on huomioitava kaikissa teknisissä toteutuksissa alusta lähtien.

Hautalan yhteistyö Honkarakenteen kanssa on jatkunut pitkään ja hirsitalojen sisustussuunnittelun erityispiirteet ovat tulleet tutuiksi. Hautalan mukaan rakentajia askarruttaa usein, miten puupinnat pitäisi käsitellä.

– Innostuin tekemään pari vuotta sitten yhteistyössä Honkarakenteen kanssa Hirsikirjan, jossa on vinkkejä hirsipintojen käsittelyyn. Monet hirsirakentajat toivovat, että puun pinta ei tummuisi ajan myötä. Oikealla pintakäsittelyllä alkuperäinen sävy saadaan säilytettyä.

Kohteita riittää etelästä pohjoiseen

Asiakkaita Hautalalla on ympäri Suomea. Sisustuksessa näkyvät tänä päivänä asukkaiden omat mieltymykset ja värejä käytetään rohkeasti. Osa sisustusta ovat usein kirppislöydöt ja kierrätetyt kalusteet.

– Hirsitaloissakin voidaan leikitellä voimakkailla väreillä ja näyttävillä ratkaisuilla. Voi olla, että jossakin tilassa puun sävy on hallitseva, mutta vaikkapa kylpy- ja makuuhuoneissa käytetään rohkeampia ratkaisuja.

Marulla-blogeja ilmestyy edelleen silloin tällöin, mutta Hautalan mukaan sosiaalisen median painopiste on siirtynyt viime vuosina Instagramiin. Sieltä kun löytyvät myös uudet asiakkaat.