Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laajavuori kasvoi ympärivuotiseksi ulkoliikunnan keskittymäksi: ”Kehittämistyö jatkuu – pian valmistuvat ensimmäiset loma-asunnot”, sanoo toimitusjohtaja Lasse Niivuori

Laajis Oy on lähes kolminkertaistanut liikevaihtonsa kymmenen viime vuoden aikana. Toimitusjohtaja Lasse Niivuori sanoo, että myönteinen kehitys johtuu uusien palvelujen rakentamisesta ja toiminnan muuttamisesta ympärivuotiseksi.

Mainos | Talvilomaviikoilla Jyväskylän Laajavuoren rinteet ja ladut täyttyvät talvilajien harrastajista. Laajis Oy:n toimitusjohtaja Lasse Niivuori sanoo, että viikkojen 8 ja 9 laskettelijat muodostavat lähes 20 prosenttia koko talvikauden kävijämäärästä.

Talvisin Laajis houkuttelee eritasoisille harrastajille suunnatuilla rinteillä ja lumiparkeilla. Laajavuoressa on 12 rinnettä ja pulkkamäki, kuusi hissiä ja kolme eri vaativuustason lumiparkkia. Kesäkaudella kovin vetonaula on seikkailupuisto – yksi Pohjois-Euroopan suurimmista.

– Lumilautailun suosio kasvaa koko ajan. Lasketteluvälineet ovat kehittyneet ja laskettelun harrastaminen on helpompaa myös aloittelijoille. Meidän on pysyttävä ajan tasalla kysynnän suhteen, sillä olemme kasvattaneet myös välineiden vuokrausta ja myyntiä.

Niivuori kannustaa aloittelevia laskettelijoita hankkimaan perustaidot hyödyntämällä hiihdonopettajia.

– Fyysistä kuntoaan treenaavat hankkivat sparrausta personal trainerilta. Samantyyppistä valmentajaa olisi hyvä käyttää myös laskettelutaitojen opettelussa. Sesonkiaikoina opettajamme antavat rinteessä opetusta ja vinkkejä ilmaiseksi, minkä toivomme tekevän ohjauksesta houkuttelevaa, Niivuori sanoo.

Laajiksen talvikausi kestää keskimäärin 142 päivää, seikkailupuisto puolestaan on avoinna toukokuusta syyskuuhun. Säilölumen ansiosta talvikautta on kyetty pidentämään noin kymmenellä päivällä. Laajis on Suomen eteläisin hiihtokeskus, jossa hyödynnetään säilölunta.

– Meillä on kesän yli varastoituna sahanpurun alle 20 000 kuutiota lunta. Kesän aikana siitä sulaa vain noin 20 prosenttia, eli meillä on syksyllä hyvää raaka-ainetta rinteiden saamiseksi laskettelukuntoon. Tosin pitkä ja vesisateinen syksy ei houkuttele ihmisiä ulkoliikuntaan, vaikka pystyisimme pitämään rinteet hyvässä kunnossa.

Seikkailupuistoon tulossa jälleen uusi rata

Laajis Oy perustettiin vuonna 2011, jolloin Jyväskylän kaupunki luopui laskettelukeskuksen omistuksesta.

Diplomi-insinööri Lasse Niivuori aloitti Laajis Oy:n toimitusjohtajana elokuussa 2013.

Jo toimitusjohtajataipaleensa alkuvaiheessa Niivuori näki, että Laajavuoren ydin on ”Urban outdoors”. Lupauksen täyttäminen on edellyttänyt kattavaa ulkoiluun, liikuntaan ja luontoelämyksiin liittyvää tarjontaa vuodenajasta riippumatta.

– Kesällä 2014 avattu seikkailupuisto oli yksi ensimmäisistä askeleista tarjonnan lisäämisessä. Puistoa on laajennettu sen aloittamisen jälkeen miltei joka vuosi. Se käsittää tällä hetkellä yli kaksi kilometriä köysiliukuja ja ratoja. Tulevalle kesälle on tulossa kaksi uutta rataa, Niivuori kertoo.

Koronakeväänä 2020 hiihtokeskukset joutuivat päättämään kautensa jo maaliskuussa. Laajavuoressakin jouduttiin turvautumaan henkilöstön lomautuksiin, mutta samalla avautui mahdollisuus rakentaa uutta Business Finlandin tuella.

– Lähdimme kehittämään harrastajien pitkään odottamia reittejä alamäkiajoon, enduroon ja talvipyöräilyyn. Reittejä löytyy nyt neljälle eri vaativuustasolle.

Niivuoren mukaan 10 viime vuoden aikana Laajis on käyttänyt uusien palveluiden kehittämiseen noin viisi miljoonaa euroa. Kehittämistyöhön sisältyy myös digitaalisten varaus- ja maksupalveluiden uudistus.

– Kävijämäärä on moninkertaistunut, mutta lippujen hintatason olemme kyenneet pitämään kohtuullisena. Työ on vaatinut riskien ottamista, mutta olemme rakentaneet uutta asteittain ja hallitusti. Yhtiön kuusi osakasta ja koko henkilökunta ovat olleet aktiivisesti mukana ideoimassa ja rakentamassa uutta.

Palvelujen monipuolistuminen näkyy Laajiksen talousluvuissa. Vielä vuonna 2014 liikevaihto oli 1,2 miljoonaa euroa, viime vuonna jo 3,2 Me. Vakituista henkilökuntaa on noin 15. Lisäksi kausityöntekijöiden ringissä on noin sata ihmistä.

– Siirtyminen ympärivuotiseen toimintaan on merkinnyt liiketoiminnan kannalta riskien hajauttamista. Jos talvi on huono, kesän aktiviteeteilla on mahdollisuus korjata tilannetta.

Tulevaisuudessa vesi Tuomiojärvestä?

Niivuori pitää välttämättömänä, että Laajis jatkaa uudistumistaan. Seikkailupuiston laajentamisen lisäksi ensi kesäksi kaupunki on suunnitellut alueelle asfalttihiihtolatua. Niivuori näkee, että koko Laajavuoren alueen kehittäminen on Jyväskylälle suuri mahdollisuus. Esimerkiksi vuokrattaville lomamökeille olisi alueella kysyntää.

- Ensi kesänä Vuorilammen läheisyyteen valmistuu kolme lomakäyttöön suunniteltua paritaloa, joiden rakennuttamisesta vastaa yrittäjä Jorma Hyökyvaara. Siinä on alku tulevalle lomakylälle.

Niivuori toivoo, että Jyväskylän kaupunki tekee päätöksiä alueen katuverkostosta ja muusta infrastruktuurista. Laajavuoren huipulle johtava Hyppyritie pitäisi hänen mielestään linjata Vuorilammen pohjoispuolelle, mikä toisi Laajavuoren toiminnoille lisää tilaa. Samalla Hyppyritie pitäisi uusia niin, että se palvelisi nykyistä paremmin turisteja.

- Meillä on hyvä keskusteluyhteys kaupungin kanssa. Laajis on yksi Jyväskylän seudun matkailun vetonauloista, joten alueen kehittäminen on myös kaupungin intressi.

Lähiaikoina Laajis aikoo uusia pumppaamonsa. Tähän saakka vettä on otettu rinteiden lumetukseen Vuorilammesta lupaehtojen mukaisesti.

- Esille on noussut ajatus hyödyntää Tuomiojärven vettä Laajavuoren tarpeisiin, jotta Vuorilammen vesivarantoihin ei tarvitsisi koskea. Järvelle on Laajavuoresta vain runsaat puoli kilometriä, joten se olisi teknisesti mahdollista, mutta vaatii vielä tarkempaa selvittelyä ja luvituksen.