Lukuisat keskisuomalaiset yritykset etsivät uutta omistajaa. ”Jatkajien löytäminen pitää maakunnan elinvoimaisena”, sanoo OmistajaKS-hankkeen projektipäällikkö Oili Eronen.
Mainos | Seuraavan 4–5 vuoden aikana noin 40 prosenttia Keski-Suomessa toimivista yrityksistä suunnittelee yritystoiminnan lopettamista tai omistajanvaihdosta. Muutokset koskettavat tuhansia yrityksiä, mikä merkitsee mittavaa tarvetta omistajanvaihdoksiin liittyville palveluille.
ESR-rahoitteisessa OmistajaKS – omistajanvaihdoksista elinvoimaa -hankkeessa on lähdetty etsimään konkreettisia keinoja edistää omistajanvaihdoksia.
- Hankkeen alkuvaiheessa kartoitimme, millaista apua yritykset tarvitsevat omistajanvaihdosten toteuttamiseen. Olemme myös herätelleet yrittäjiä miettimään tulevaisuuttaan, kertoo hankkeen projektipäällikkö Oili Eronen.
Osa yrityksistä laitettava myyntikuntoon
Erosen mukaan omistajanvaihdoksiin liittyvät haasteet ovat samankaltaisia paitsi Suomessa myös laajemminkin Euroopassa.
- Yksi syy ilmiöön on suurten ikäluokkien ikääntyminen. Moni on jatkanut yritystoimintaa, vaikka eläkeikä on tullut täyteen. Jatkajaa ei ole löytynyt tai yrittäjä ei ole osannut viedä asiaa eteenpäin.
Lähivuosina muutosta suunnittelevien yritysten joukko on varsin kirjava.
- Mukana on yrityksiä, joiden liiketoiminnalle ei nykyisellään ole edellytyksiä. Yksi esimerkki ovat kivijalkakaupat, joiden tuotteiden ja palveluiden kauppa on siirtynyt verkkoon. Liiketoiminnan jatkaminen edellyttäisi esimerkiksi verkkokaupan perustamista tai muita uudistuksia.
Toinen ryhmä ovat yritykset, joiden tuotteilla tai palveluilla on kysyntää. Yrittäjä on kuitenkin vuosien varrella ”väsähtänyt” ja asioita on tehty vanhalla kaavalla.
- Monista yrityksistä saa myyntikuntoisia pienellä kehittämistyöllä. Myyjän pitää muistaa, että yrityksen myyntihetken kunto heijastuu kauppahintaan.
- Sitten on toki yrityksiä, jotka ovat myyntikuntoisia ilman mitään lisätoimia. Markkinointi ja myynti ovat kunnossa ja liiketoiminta rullaa hyvin eteenpäin.

Huomiota myyjän henkiseen hyvinvointiin
Omistajanvaihdos on prosessi, johon liittyy monia vaiheita. Ensimmäisessä vaiheessa yrittäjä alkaa harkita yrityksensä myyntiä. Erosen mukaan oman yrityksen myynti voi olla henkisesti rankka elämänvaihe.
- Jos oma identiteetti on rakentunut vuosikymmeniä yrittäjyyden pohjalle, luopuminen merkitsee suurta elämänmuutosta. Esimerkiksi yrityskummit voivat tarjota keskusteluapua muutostilanteen edessä.
Asiantuntijoita tarvitaan myös, kun yrityksen kauppahintaa määritetään, etsitään ostajaa ja tehdään sopimusasiakirjat.
- Tämän kevään aikana kokoamme Keski-Suomen yrittäjien verkkosivuille tiedot asiantuntijoista, jotka osaavat auttaa yrityskaupan eri vaiheissa. Haluamme tarjota konkreettista apua, jotta yrittäjät eivät koe jäävänsä muutostilanteessa yksin, Eronen sanoo.
Arvonmääritys voi olla haasteellista, jos myyjällä on yritykseensä voimakas tunnesuhde. Ulkopuolisen asiantuntijan arvio yrityksen arvosta voi auttaa myyjää ja ostajaa ratkaisun löytämisessä.
- Viime kädessä tarkastellaan kaupan kohteena olevaa omaisuutta ja tuotto-odotuksia.
Konkreettista apua myyntiä harkitseville
Tärkeä osa OmistajaKS-hankkeen toimintaa ovat yrityksille suunnatut koulutukset sekä ostajien ja myyjien kohtaamisia edistävät tilaisuudet. Esimerkiksi huhti-toukokuun aikana Jyväskylässä, Jämsässä, Viitasaarella ja Keuruulla järjestetään omistajanvaihdosklinikoita, joissa yrittäjät pääsevät maksuttomasti keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa. Lisätietoja tapahtumista löytyy Keski-Suomen yrittäjien verkkosivuilta.
Erosen mukaan ostajien etsimisessä ei pidä rajoittua Keski-Suomeen. Hankkeessa on lähdetty miettimään uudenlaisia keinoja löytää ostajia laajemmalta alueelta – myös maan rajojen ulkopuolelta. Suunnitteilla on esimerkiksi verkkohakuprosessi, jossa etsitään ostajia keskisuomalaisille yrityksille.
- Muutenkin ajatuksena on hyödyntää verkon ja sosiaalisen median mahdollisuuksia, jotta voimme tavoittaa mahdollisimman laajan kohderyhmän.
Eronen huomauttaa, että yrittäjyyttä suunnittelevalle toimivan yrityksen ostaminen on vaihtoehto, jota kannattaa harkita vakavasti.
- Uuden yrityksen asiakashankintaan ja tulovirran saavuttamiseen menee helposti pari vuotta. On järkevämpää lähteä jatkamaan toimivaa yritystä, jolla on tunnettuutta ja valmis asiakaskunta. Nuorilla jatkajilla on myös digiosaamista, jota monissa yrityksissä tarvitaan nyt toiminnan kehittämiseksi.
Sopimustilanteessa voidaan päätyä siihen, että vanha yrittäjä on tietyn ajan uuden yrittäjän tukena.
- Mielestäni silloin pitää sopia, miten kauan yhteistyö kestää, jotta vanha yrittäjä pystyy jossain vaiheessa luopumaan yrityksestään henkisellä tasolla.

Yritysten säilyminen ylläpitää elinvoimaa
Eronen korostaa, että yrityskauppoja on tarkasteltava myös maakunnan elinvoimaisuuden näkökulmasta.
- Jos jatkajaa ei löydetä, liiketoiminnan lopettaminen voi lakkauttaa palveluja ja työpaikkoja tietyltä alueelta, mikä vähentää alueen houkuttelevuutta.
Koska omistajanvaihdokset koskettavat myös kuntia, niiden on osattava tuoda esille vetovoimatekijänsä. Paikkakunnalle muuttava uusi yrittäjä tuo usein mukanaan koko perheensä, jolloin puolison työmahdollisuudet, lasten päivähoitopaikat ja koulut sekä muut palvelut syynätään tarkasti.
OmistajaKS-hanketta hallinnoi Keski-Suomen Yrittäjät ry ja sen osatoteuttajana on Kehittämisyhtiö Witas Oy. Helmikuussa 2022 käynnistynyt hanke kestää elokuun loppuun saakka, mutta Eronen on toiveikas jatkon suhteen.
- Suunnitteilla on hakea jatkoa hankkeelle, koska tekemätöntä työtä omistajanvaihdosten edistämiseksi on vielä paljon.
Erosen lisäksi hankkeessa on kokopäiväisesti mukana omistajanvaihdosasiantuntija Tarja Vartiainen Witakselta.
Lue lisätietoja täältä.