Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuinka löydän sijoittajan kasvuyritykseen?

Pääomasijoittajan hankkimisessa startupiin kaiken keskiössä on valmistautuminen.

Mainos | Pääomasijoittajan etsimisessä kaikki lähtee liikkeelle siitä, että ymmärtää markkinaa, jossa toimii sekä tietää, mikä oma idea on, minkä ongelman se ratkaisee ja miten. Erilaiset rahoitusvaihtoehdot edellyttävät yritykseltä rahoituskelpoisuutta sekä ymmärrystä omasta rahoituskelpoisuudesta. Hyvään valmistautumiseen kuuluu myös omien dokumenttien päivittämistä ja sijoittajien yleisempiin kysymyksiin vastausten laatimista etukäteen.

Paneudu sijoittajan etsintään huolella

Pääomasijoittajista löytyy niin enkelisijoittajia kuin Venture Capital (VC)-sijoittajia. Etsintään kannattaa paneutua huolella, sillä rahoitusneuvottelujen onnistuminen riippuu paljolti siitä, löytääkö yritykselleen oikeanlaisen sijoittajan, jolle esitellä ideansa.

On tärkeä miettiä, mihin ja kuinka paljon pääomaa tarvitsee. Tarvittava määrä antaa viitettä siitä, millaisia sijoittajia kannattaa kontaktoida. Yritystehtaan yritysvalmentajan ja kokeneen enkelisijoittajan Vesa Lehtisen mukaan toisten sijoittajien varoja sijoittavat VC-sijoittajat eivät tyypillisesti ole kiinnostuneita alle puolen miljoonan sijoituksista. Ja jos taas rahoitustarve on useita miljoonia, vaaditaan useiden kymmenien omaa rahaa sijoittavien enkelisijoittajien muodostama syndikaatti.

Tämän lisäksi on tärkeää tutkia sijoittajien sijoituskriteereitä sekä aiempia sijoituksia ja kontaktoida ensisijaisesti niitä, jotka näiden tietojen valossa voisivat olla kiinnostuneita yrityksestäsi. Pääomasijoittajan valinnassa vaikuttavat myös sijoittajan toimintatavat ja henkilökemiat.

Rakenna hyvä pitch deck

Sijoittajien kanssa tapaamista varten tulee rakentaa hyvä pitch deck, joka vastaa juuri kontaktoitavaa sijoittajaa kiinnostaviin kysymyksiin.

Lehtisen mukaan niin enkelisijoittajia kuin VC-sijoittajia kiinnostaa palvelun tai tuotteen innovatiivisuus, markkinapotentiaali, mahdollinen patentoitavuus tai jo tehdyt patentit sekä tiimin kompetenssi - tiimin pitää pystyä kaupallistamaan idea.

– Tiimin tulee kertoa selkeästi, miten idealla tehdään rahaa, miten se skaalautuu markkina-avausten jälkeen ja mihin raha käytetään, painottaa Lehtinen. Rahoituskelpoisuuden ja pitch deckin rakentamisessa auttaa maksuton Rahoitusvalmennus.

Vesa oli tukenamme koko sijoituskierroksen ajan. Vesa auttoi valuaation määrittelyssä ja pitch deckin rakentamisessa sekä antoi vinkkejä ketä pääomasijoittajia kannattaa kontaktoida

WeeeFinerin toimitusjohtaja Mikko Hänninen

Valmentajalta arvokkaita vinkkejä ja neuvoja

Lehtinen on ollut valmentajan roolissa auttamassa Yritystehtaan kaksivuotisessa Hautomo -valmennuksessa olleen Weeefinerin sijoituskierroksen läpiviennissä. Weeefiner sai pääomasijoittaja Midinvestin mukaan loppuvuodesta 2022.

– Vesa oli tukenamme koko sijoituskierroksen ajan. Vesa auttoi valuaation määrittelyssä ja pitch deckin rakentamisessa sekä antoi vinkkejä, keitä pääomasijoittajia kannattaa kontaktoida, Weeefinerin toimitusjohtaja Mikko Hänninen kertoo.

Tutustu tarkemmin Yritystehtaan yritysvalmentaja Vesa Lehtiseen:

Sijoituskierroksen ollessa käynnissä, yritys kävi Lehtisen kanssa läpi jokaisen pitchauksen jälkeen palautteet ja kysymykset ja kehitti niiden pohjalta pitch deckia eteenpäin.

– Saimme Vesalta todella arvokkaita vinkkejä ja neuvoja! Hänninen sanoo.

Hänninen myöntää, että pääomasijoittajan hakuprosessi oli pitkä ja raskas prosessi, jota ei kannata aliarvioida. Lopussa kuitenkin kiitos seisoo.

– Pääomasijoittaja Midinvestin mukaan saaminen mahdollistaa yrityksemme kasvun ja tuotekehityksen jatkamisen. Tutkimukseen perustuvan täysin uuden liiketoiminnan kehittäminen on pääomaintensiivistä: tarvitaan aikaa, rahaa ja osaamista teknologian kehittämiseksi ja kaupallistamiseksi, Hänninen jatkaa.

Haluatko vauhtia liiketoimintasi kasvuun? Tutustu Hautomoon!