Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rekka-autossa kasvanut ja sieltä yrittäjäasenteen itseensä imenyt Johanna Soilu on järjestöihminen henkeen ja vereen

Fashion Unitin yrittäjä Johanna Soilu sanoo, että tapahtuma-ala on toipunut kohtalaisen hyvin korona-ajasta, mutta juuri mikään ei silti ole niin kuin ennen. Yrityksen toiminta on pitänyt rakentaa aika lailla uusiksi.

Mainos | Jos viettää lapsuutensa kuljetusyrittäjäisän rekka-auton ohjaamossa, ei luulisi aikuisena yrittämisen enää kiinnostavan. Fashion Unit Oy:n toimitusjohtajan Johanna Soilun kohdalla kävi kuitenkin päinvastoin.

– Lapsena vietin aikaa rekassa 24/7 eli aivan koko ajan. Muistan 6-vuotiaana oppineeni kirjoittamaan oman nimeni isän vanhan Scanian kojelautaa vasten. Voi sanoa ihan suoraan, että olen rekka-autossa kasvanut. Intohimoni yrittämiseen syntyi varmasti jo tuolloin, hän sanoo.

Yrittämisen rinnalla Johanna Soilun toinen intohimo on järjestötoiminta ja parhaalla tavalla ne yhdistyvät Keski-Suomen Yrittäjissä. Aiemmin hän toimi kahdeksan vuotta Jyväskylän Yrittäjien hallituksessa ja viimeisimmät vuodet hän on ollut Keski-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajana.

Näiden lisäksi Soilu kuuluu Keski-Suomen Yrittäjänaisiin ja hän vaikuttaa myös Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry:n eli Jekun hallituksessa.

– Olen järjestöihminen henkeen ja vereen. Tämänkin juuret löytyvät nuoruudesta, jolloin olin aktiiviurheilija ja tiiviisti mukana Joutsan Pommin toiminnassa, hän kertoo.

– En jäisi pois yrittäjäjärjestöstä mistään hinnasta. Jäseneksi kannattaa liittyä. Mitä enemmän meitä on, sitä paremmin pystymme vaikuttamaan ja edistämään yritysten asiaa. Tavallaan jokainen yrittäjä on jo aloittaessaan puolensa valinnut, Soilu muistuttaa.

Tapahtuma-ala on mullistunut

Johanna Soilu perusti muotiin ja tapahtumatuotantoon erikoistuneen Fashion Unit Oy:n vuonna 2008. 2020-luvun taitteessa yritys oli kovassa kasvussa ja uusien suunnitelmien toteuttamiseksi firmaan oli palkattu lisää työntekijöitä. Sitten tuli korona ja kaikki muuttui.

– Vaikka koronarajoitukset ovat jo kaukana takana ja vaikeista vuosista selvinneet yritykset ovat uudessa nousussa, laittoi korona pelikentän täysin uuteen uskoon. Vaikka ulospäin saattaa näyttää samalta kuin ennen, niin oikeastaan mikään ei ole enää ennallaan, Soilu sanoo.

Tapahtuma-alalta on poistunut todella paljon osaamista, kun moni kokenut työntekijä joutui vaihtamaan alaa. Myös Fashion Unit menetti yhden työntekijän. Tutut roudarit, ääni- ja valoexpertit sekä monet muut ammattilaiset ovat kaikonneet. Yhteistyökumppanuudet on pitänyt rakentaa melkein kokonaan uudestaan, eikä kaikkia alalta poistuneita ole täysin vieläkään pystytty korvamaan.

– Sama koskee myös asiakkaita. Myös sillä puolella ihmiset vaihtuivat ja ennen koronaa sovitut asiat eivät enää olleetkaan sovittuja. Monet neuvottelut piti aloittaa kokonaan alusta, Soilu sanoo.

Stailausinnostus teki koronan jälkeen paluun

Myös muotiala on mullistunut ja Fashion Unit on palannut tavallaan juurilleen.

– Entiset muotitapahtumat ovat nyt muuttuneet stailaustapahtumiksi. Eli asiakkaamme haluavat taas löytää ”tavallisia” ihmisiä stailattaviksi. Olemme siis palanneet siihen, mistä aloitimme viitisentoista vuotta sitten. Silloin stailaus oli iso juttu, Johanna Soilu huokaa.

– Tänä keväänä järjestämme kymmeniä tapahtumia, joista vain parissa on perinteinen muotinäytös, muun muassa Hyvinkäällä ja Oulussa. Onneksi ihmiset alkavat jo uskaltaa katsoa vähän kauemmaksi tulevaisuuteen. Esimerkiksi Muotipäivät järjestetään ensi syksynä isompana kuin koskaan. Syksyn Muotipäivien osallistujat ovat lähes kaikki jo tiedossa, hän jatkaa iloisena.

Muutto uusiin tiloihin

Kaiken muun mullistuksen lisäksi Fashion Unit joutui viime syksynä muuttamaan Jyväskylän keskustasta Seppälään. Vanhoista 250 neliön toimitiloista Tapionkadulta piti talon purkutuomion takia muuttaa pois. Uudet tilat löytyivät Vasarakadulta.

– Olemme nyt ensimmäistä kertaa toisen yrittäjän tiloissa vuokralla, mutta teemme hyvää yhteistyötä Studio 31:n kanssa. Muodostamme yhdessä erinomaisen kokonaisuuden, Soilu sanoo.