Kokon Puutarha Oy on lähes kaksinkertaistanut kasvihuonealansa kymmenen viime vuoden aikana. Kasvua on vauhdittanut siirtyminen suunnitelmalliseen liiketoimintaan, jossa yrityksen kehittämiselle asetetaan selkeitä tavoitteita.
Mainos | Kevätsesonki on Kokon Puutarhalla vuoden kiireisintä kiireistä aikaa. Tänä vuonna Äänekosken Tärttämäessä toimiva kauppapuutarha avasi ovensa asiakkaille huhtikuun puolivälin jälkeen. Kovin tohina on toukokuussa, jolloin yrittäjät Marko ja Maria Kokko tekevät jopa 15-tuntisia työpäiviä.
– Lämmin ja aurinkoinen sää saa ihmiset liikkeelle, ja siihen meidän on osattava varautua. Kauppapuutarhoille pitkä ja lämmin kevät on paras mahdollinen. Hankalinta on viime vuoden tapainen kylmä kevät, jolloin esimerkiksi perinteinen orvokkisesonki jää lyhyeksi tuotannon jälleenmyyntiä ajatellen, kertoo yrittäjä Maria Kokko.
Alan liiketoimintaa rytmittävät sesongit, joiden suunnittelua tehdään pitkin vuotta. Esimerkiksi kevätsesongin suunnittelu alkaa jo kesälomien jälkeen.
– Kun toiminta on suunnitelmallista, ylijäämätaimien määrä saadaan minimoitua. Lokakuussa valmistaudumme joulusesonkiin, kun puutarhalle tulevat kasvatettaviksi puolivalmiit joulutähdet. Talvilomaviikkojen aikaan alkaa tulla taimia kasvatukseen kevättä varten.
– Kevätsesonki päättyy juhannuksena. Tosin ensimmäisenä koronavuonna monet taimet loppuivat jo ennen juhannusta, kun pandemiarajoitusten vuoksi ihmisillä oli aikaa puuhailla kotona.
Maria Kokko myöntää, että kiireisimmät ajat ovat kuluttavia.
– Sesonkiaikojen välissä on onneksi hiljaisempia kausia, jolloin me yrittäjätkin ehdimme pitää lomaa.

Ulkopuolinen asiantuntija osaa haastaa yrittäjät
Suomessa on runsaat tuhat kauppapuutarhayritystä. Kokon Puutarha on keskikokoinen yritys: liikevaihto elokuussa 2022 päättyneellä tilikaudella oli noin 890 000 euroa. Yrittäjien lisäksi puutarha työllistää kymmenen työntekijää, kiireisimpinä aikoina hieman enemmänkin. Myös Kokon pariskunnan omat lapset tekevät ”keikkaa” puutarhalla.
Yrityksen perustivat 1970-luvulla Marko Kokon vanhemmat Ritva ja Jorma Kokko, jotka pyörittivät kalasavustamoa ja viljelivät hyötykasveja. Sukupolvenvaihdos yrityksessä tehtiin vuonna 1995.
– Olimme silloin vähän päälle parikymppisiä. Aika paljon vuosien varrella on tapahtunut, ja yritys on luonut nahkansa moneen kertaan. Juuret ovat vahvasti pienessä perheyrityksessä, Maria Kokko miettii.
Liiketoiminnan suunnitelmallisuus alkoi lisääntyä, kun yritys lähti vuonna 2013 mukaan Keski-Suomen Kasvupolku -sparrausohjelmaan.
– Yritykselle tehtiin ensimmäinen liiketoimintasuunnitelma, jota nykyisin päivitetään parin vuoden välein. Suunnitelmallisuus, tavoitteiden asettaminen ja ulkopuolisen yritysvalmentajan näkemykset ovat auttaneet kehittämään yritystä.
Liiketoiminnan kehittämisen myötä kasvihuonealaa on tullut kymmenessä vuodessa lisää 3 200 neliömetriä. Äskettäin valmistui yhdeksäs kasvihuone, jonka myötä kokonaispinta-ala on nyt runsaat 6 000 neliötä.
– Meillä on jo kymmenennen kasvihuoneen rakennuslupa. Kohonneiden rakennuskustannusten vuoksi hanke on toistaiseksi jäissä.
Kokon mukaan paineita laajentamiselle tuo kysynnän kasvu.
– Kauppapuutarhojen määrä on vähentynyt vuosi vuodelta pääasiassa yrittäjien eläköitymisen vuoksi, eikä uusia juuri perusteta.

Ympäristö- ja energiakysymykset vaativat huomiota
Koska kasvit tarvitsevat kasvaakseen lämpöä, kosteutta ja lannoitusta, energiaan ja ekologisuuteen liittyvät kysymykset ovat kauppapuutarhoilla isossa roolissa. Kokon Puutarha tuottaa kasvihuoneiden lämpöä omassa lämpölaitoksessa, jossa polttoaineena käytetään haketta ja brikettejä.
Vuosittain kasvihuoneiden lämmitykseen käytetään noin 280 tonnia brikettiä, mikä merkitsee noin 1 200 megawattitunnin kulutusta. Viime syksyn energiakriisi tuntui myös Tärttämäessä.
– Brikettejä oli vaikea saada, ja jouduimme siirtymään hakkeen polttoon, jossa on omat haasteensa. Energiantuotanto kallistui, sillä myös hakkeen hinta ja kuljetuskustannukset nousivat, Maria Kokko kertoo.
– Nyt suunnitteilla on välivarasto hakkeelle, mikä parantaisi energiantuotannon varmuutta.
Kasteluveden kierrätysjärjestelmä takaa sen, että lannoitepitoista vettä voidaan suodatuksen jälkeen käyttää uudelleen. Tämä säästää yrityksen resursseja ja ympäröivää luontoa.
Osana yrityksen kehittämistä perustettiin verkkokauppa kymmenkunta vuotta sitten. Sen merkitys on kuitenkin vähäinen, sillä puutarhan tuotteista noin 90 prosenttia päätyy kuluttajille jälleenmyyjien kautta. Vain kymmenesosa tuotannosta myydään asiakkaille suoraan puutarhalta.
– Kasvit ovat verkkokaupan näkökulmasta hieman haastavia, koska niiden kuljetuskustannukset ovat melko korkeat. Verkkokauppa palveleekin enemmän eräänlaisena kuvastona asiakkaille, jotka suunnittelevat hankintoja puutarhaansa.

Puutarhainnostus leviää sosiaalisen median kautta
Kokon Puutarhan tuotevalikoimaan kuuluu niin hyötykasveja kuin kesäkukkia. Vuosittain puutarhalla kasvatetaan satoja lajikkeita. Osa kasveista tulee kasvatukseen taimina, mutta herkkiä lajikkeita ja hyötykasveja viljellään siemenestä lähtien.
Yrityksessä työskentelee myös floristi, joka tekee tilauksesta erilaisia kukkakimppuja, -asetelmia ja -koristeita. Maria Kokon mukaan asiakaskunnassa on yhä enemmän harrastajia, jotka ovat hyvin perillä kasvien maailmasta.
– Markkinoille tulee jalostuksen myötä koko ajan uusia lajikkeita. Omiakin tietoja on päivitettävä jatkuvasti, jotta osaamme vastata asiakkaiden kysymyksiin. Testaamme itse uusia lajikkeita, jotta osaamme kertoa niistä kuluttajille.
– Erilaiset trendit leviävät blogien ja sosiaalisen median välityksellä. Lisäksi hyötykasvien suosio on kasvanut, koska monet haluavat tuottaa itse esimerkiksi vihanneksia. Myös kerrostaloasukkaat ovat innostuneet pienimuotoisesta parvekeviljelystä, Kokko kertoo.