Jopa 15 prosentilla väestöstä ilmenee neuropsykiatrisia (nepsy) häiriöitä. Kasvatus- ja opetusalan ammattilaiset tarvitsevat aiheesta täydennyskolutusta, nepsydiagnoosin saaneet puolestaan valmennusta ja tukea selvitäkseen arjen haasteista.
Mainos | Jyväskyläläinen Oppiko Oy on yksi Kasvu Openin Keski-Suomen Kasvupolku -sparrausohjelmaan valituista yrityksistä. Oppikon yrittäjät Suvi Viiala (45) ja Kirsi Pajunen (48) haluavat laajentaa neuropsykiatrisiin haasteisiin liittyviä koulutus- ja valmennuspalvelujaan paitsi Suomessa myös kansainvälisillä markkinoilla.
– Sparrausohjelmassa kutkuttavaa on se, että bisneksen asiantuntija haastaa meitä kehittämään yrityksemme liiketoimintaa. Haemme sparrauksista tukea yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen sekä myyntiin ja markkinointiin niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Myös erilaiset rahoitusvaihtoehdot kiinnostavat, mikäli kasvu vaatii ulkopuolista pääomaa, Suvi Viiala kertoo.
Viiala ja Pajunen sanovat suhtautuvansa avoimesti liiketoiminnan kasvattamiseen. Intoa parivaljakolta löytyy vaikka muille jaettavaksi.
– Tiedostamme toki sen, että yrityksen kasvaessa tarvitaan paitsi lisää työntekijöitä myös ulkopuolista asiantuntemusta liiketoiminnasta, Kirsi Pajunen miettii.
Opettajan työ avasi silmät
Oppiko Oy on neuropsykiatrisiin häiriöihin erikoistunut asiantuntijayritys. Neuropsykiatrisilla haasteilla eli nepsypiirteillä tarkoitetaan aivojen poikkeavasta toiminnasta aiheutuvia häiriöitä. Näitä ovat muun muassa ADHD, autisminkirjo, Tourette ja kielellinen erityisvaikeus.
Viiala ja Pajunen työskentelivät pitkään alakoulussa – Viiala luokanopettajana ja Pajunen erityisluokanopettajana.
– Koulumaailmassa koimme usein riittämättömyyttä, sillä olisimme halunneet tarjota lapsille yksilöllisempää tukea. Lasten levottomuus sekä oppimisen ja tunnesäätelyn vaikeudet ovat lisääntyneet kymmenen viime vuoden aikana. Opettajan työssä tuli usein pohdittua, miten voisi tukea lapsia, nuoria ja heidän perheitään vielä paremmin, Pajunen kertoo.
Viiala ja Pajunen ovat ratkaisukeskeisiä neuropsykiatrisia valmentajia. Tämän lisäksi he ovat täydentäneet osaamistaan positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisten hyvinvointitaitojen opettaja -opinnoilla sekä Positive Psychology Coach- tutkinnolla. Oppiko Oy:n he perustivat vuonna 2020.
– Ensimmäiset yrittäjävuodet työskentelimme Jyväskylän kaupungilla opettajina ja pyöritimme yritystä opetustyön ohessa. Elokuussa 2022 siirryimme päätoimisiksi yrittäjiksi, jotta pystyimme keskittymään täysipainoisesti valmennuksiin, koulutuksiin sekä materiaalien valmistukseen, Pajunen sanoo.
Tällä hetkellä yrittäjien lisäksi Oppikossa työskentelee yksi päätoiminen nepsyvalmentaja sekä kaksi sivutoimista valmentajaa. Oppikon tiimiä on täydennetty myös liiketoimintaosaamisella sekä myynnin ja markkinoinnin ammattilaisella.

Riittävä tuki ehkäisee syrjäytymistä
Oppiko toimii jo nyt valtakunnallisesti tarjoamalla neuropsykiatrisiin vaikeuksiin, positiiviseen psykologiaan ja positiiviseen pedagogiikkaan sekä hyvinvointitaitojen opettamiseen liittyviä koulutuspaketteja. Nepsyvalmentaja-koulutus toteutetaan verkkokoulutuksena. Kahdeksan kuukautta kestävien opintojen laajuus vastaa 30 opintopisteen työmäärää ja se on suunniteltu tehtäväksi työn ohessa.
Koulutuksiin osallistuu muun muassa opetus- ja kasvatusalan ammattilaisia. Koulutusten lisäksi Oppiko valmentaa lapsia ja nuoria, joilla on neuropsykiatrisia haasteita.
– Yksilöllisen valmennuksen tavoitteena on etsiä keinoja parantaa arjen sujuvuutta ja lisätä tunnetta omasta elämänhallinnasta. Vahvuuslähtöinen itsetuntotyöskentely on kaikkien valmennusten peruslähtökohta. Jyväskylässä valmennusta tuetaan nepsydiagnoosin saaneille myönnettävällä palvelusetelillä, Viiala kertoo.
Pajunen ja Viiala huomauttavat, että nepsypiirteet johtavat usein jatkuvaan negatiiviiseen palautteeseen niin koulussa kuin vapaa-aikana, mikä murentaa itsetuntoa. Mikäli kierrettä ei kyetä pysäyttämään, seurauksena voi olla syrjäytymistä ja mielenterveysongelmia.
Yrittäjät ovat kehittäneet erilaisia materiaaleja opetus-, valmennus- ja terapiakäyttöön. Näitä ollaan parhaillaan kääntämässä englannin ja ruotsin kielelle. Myös käännökset muille kielille ovat suunnitelmissa.
– Olemme parhaillaan tekemässä Certified Business Coach -opintoja. Se merkitsee meille uutta kohderyhmää, sillä ajatuksena on lähteä tarjoamaan yrityksille hyvinvointiin liittyviä palveluja, Viiala toteaa.
Tänä päivänä nepsypiirteet osataan diagnosoida
Yrittäjät pitävät tärkeänä, että lasten ja nuorten kanssa työskentelevät saavat riittävästi tietoa nepsypiirteistä. He uskovatkin, että yrityksen nykyiset palvelut ovat skaalattavissa paitsi Suomessa myös kansainvälisillä markkinoilla. Uusia koulutuspaketteja kehitetään koko ajan.
– Nepsyosaamiselle, positiiviselle pedagogiikalle sekä hyvinvointitaitojen opettamiselle on kentällä valtava tarve. Oletuksemme on, että sama tarve on myös ulkomailla, Pajunen toteaa.
Viialan mukaan neuropsykiatrisia erityispiirteitä ja toiminnanohjauksen vaikeuksia on ollut aina. Tänä päivänä kiireinen elämä ja ärsykkeiden lisääntyminen nostavat haasteet ja tuen tarpeet herkemmin esille. Häiriöt ovat myös vahvasti perinnöllisiä.
– ADHD-lääkkeiden käyttö on moninkertaistunut parinkymmen vuoden aikana. Koska häiriöt osataan nykyään diagnosoida, myös nepsypiirteisiin liittyvien valmennusten, koulutusten ja opetusmateriaalien kysyntä kasvaa, Viiala sanoo.
Vuonna 2022 yrityksen liikevaihto oli 131 000 euroa. Pajunen ja Viiala näkevät, että liiketoimintaa voidaan kasvattaa moninkertaiseksi, kunhan tukena on bisneksen ammattilaisia.
– Yrityksen perustaminen oli suurin askel ja se on jo otettu. Jos minulle olisi sanottu kymmenen vuotta sitten, että siirryn opettajasta päätoimiseksi yrittäjäksi, en olisi uskonut. Nyt ratkaisu vaikuttaa hyvältä. Yrittäjyys antaa mahdollisuuden rakentaa arki oman arvomaailman ympärille. Voimme keskittyä meille tärkeisiin asioihin ja aikatauluttaa arkemme itse, Pajunen pohtii.