Asiantuntija Jyväskylästä ja Äänekoskesta: "Kaikki mahdollisuudet menestyä"

Jyväskylä on jäänyt vuoden 1995 tasolle, mikäli mittapuuksi otetaan kaupunkiseudun vahvuus ja monipuolisuus. Tässä ei sinällään ole mitään huolestuttavaa, koska tulokset ovat lähes kaikkien seutukuntien osalta samansuuntaisia.

Aluekehittämisen konsulttitoimiston MDI:n tutkimuksen mukaan Suomessa ei ole tällä hetkellä yhtään kehityskuvaltaan erinomaista seutua. Helsinki on kaikilla muuttujilla plussalla, myös Kuopio on kasvu-uralla. Eniten asemaansa on vahvistanut Seinäjoki.

Monissa yliopistokaupungeissa työttömyys on korkeaa, vaikka muuttoliike on samaan aikaan voittoisaa. Tampere on tässä suhteessa silmiinpistävä, mutta Jyväskylä on kehitykseltään samansuuntainen.

Vastapainoksi Jyväskylän seutukunnan kehitysedellytykset ovat monen tekijän osalta hyvät. Tosin tämänkin tarkastelun keskiarvoksi tulee vain tyydyttävä. Asiantuntija arvioi silti, että Jyväskylässä on tulevaisuuspotentiaalia.

– Jyväskylä on kaupunki, jolla on kaikki mahdollisuudet menestyä. Myös Äänekosken osalta viime aikainen kehitys odotuttaa hyvää, asiantuntija Perttu Vartiainen sanoo.

Arvosanat selviävät MDI:n päivittämästä kaupunkiverkkotutkimuksesta. Tutkimuksessa seurataan suomalaisia kaupunkiseutuja. Seurantaa on tehty 20 vuotta.

Siinä missä Helsinki saa vahvuusluokkaindeksin 28, Jyväskylä saa puolet siitä (14). Tampereella luku on 20 ja Kuopion seutukunnalla 13. Vahvuusluokassa tarkastellaan seitsemää tekijää, kuten väestöpohjaa, osaamistasoa ja tuotannollisuutta. Vahvuusluokan osalta juuri minkään seutukunnan osalta ei 20 vuodessa ole tapahtunut suurta muutosta. Ainoa – positiivinen – poikkeus on Seinäjoki.

Monipuolisuusluokassa Helsingin indeksi on seitsemän, kun se Jyväskylän osalta on niin ikään seitsemän. Monipuolisuusindeksin osalta kaupunkiseutujen erot Suomessa ovatkin suhteellisen pienet.

Tutkimuksen mukaan Suomessa on 30 toiminnallisesti merkittävää kaupunkiseutua, joista lähes puolet on monipuolisia korkeakoulupaikkakuntia.

– Kaupunkiverkkotutkimuksen päivityksen viesti on selvä, Suomessa on kehitysedellytyksiltään selvästi erityyppisiä kaupunkeja. Maakuntakeskusten keskinäinen kehitys näyttää vain entisestään eriytyneen. Tämä on merkillepantavaa aikana, jolloin keskustelu maakuntien asemasta ja kaupunkiseutujen kehittämisestä on ajankohtainen, MDI:n neuvonantaja Perttu Vartiainen sanoo ja viittaa muun muassa sote-päätöksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Suomi

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Jyväskylän yliopistolla aavistuksen Itä-Suomen yliopistoa väljempi maskilinjaus – perjantaina saattaa tulla uusi ohjeistus

Hankasalmen uusi koulukeskus täyttää sekä opettajien että oppilaiden toiveet – "Niin ihana, että itkettää"

Jämsän koronapotilaat eivät altistaneet muita – ovatko tartunnat peräisin ulkomailta?

Liki 5 000 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa uhkaa poisto kaupparekisteristä – mukana kohuhieroja Marko Yrjövuoren konsulttiyhtiö ja yli 130 keskisuomalaista, katso lista

Muistokynttilät syttyivät Laukaan keskustassa, mutta poliisi ei vahvista kuolemaa – Naapurusto ihmettelee viranomaisten vaikenemista

Hinta tuli julki – näin paljon Jyväskylä maksaa yksityisille firmoille koronatesteistä

Suomen Kotidatan työntekijöiden lakko alkoi – "Yritys on venyttänyt asiaa niin pitkälle, ettei toimihenkilöille jäänyt muuta mahdollisuutta kuin taistella oikeuksistaan"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.