Bomberin takaa-ajo toi poliiseille sakot

Keulineen ja ylinopeutta kaahanneen niin sanotun bomber-moottoripyöräilijän takaa-ajo toi rikostuomion kahdelle jyväskyläläispoliisille.

Keski-Suomen käräjäoikeuden mukaan 31-vuotias autoa kuljettanut vanhempi konstaapeli syyllistyi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen, joista tuomittiin 50 päiväsakkoa, 900 euroa. Lisäksi mies määrättiin kolmen kuukauden ajokieltoon.

Auton kyydissä olleen 38-vuotiaan, partionjohtajana toimineen vanhemman konstaapelin oikeus tuomitsi tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 35 päiväsakkoon, josta maksettavaksi tuli 735 euroa.

Takaa-ajo tapahtui heinäkuussa 2011 nelostiellä, jossa poliisit valvoivat liikennettä noin kahdensadan moottoripyöräilijän ajaessa letkassa Jyväskylästä Joutsaan Bomber-tapahtumaan. Bomber on moottoripyöräilyn alalaji, jossa ihannoidaan kovia nopeuksia, tehokkaita pyöriä, temppuilua ja kumin polttoa.

Tilanne käynnistyi, kun siviilimallisella virka-autolla liikkeellä ollut poliisipartio lähti tavoittamaan etupyörä ylösnostettuna keulinutta ja ylinopeutta ajanutta moottoripyöräilijää. Takaa-ajon aikana nopeudet nousivat satasen rajoitusalueella jopa 150–170 km/h:ssa ja partio teki muun muassa vastaantulevan liikenteen ajokaistaa käyttäen ohituksia, jotka eivät pysyneet keltaisten sulkuviivojen sisällä. Partio ei myöskään käyttänyt hälytysajoneuvolle säädettyjä ääni- ja valomerkkejä.

Oikeus huomioi, että kyseessä oli poliisin tarkkailutehtävä, mutta ei silti katsonut virkatehtävää liikenneolosuhteet huomioonottaen sellaiseksi, että se olisi oikeuttanut poikkeamaan syytteessä mainitunlaisesti liikennesäännöistä. Motoristin osalta tapaus on käsitelty erillisessä oikeusistunnossa ja tiistaina oikeus käsitteli ainoastaan poliisin toimintaa.

Tieliikennelain mukaan poliisi voi tietyin edellytyksin kiireellisessä tehtävässä tarpeellista varovaisuutta noudattaen poiketa liikennesäännöistä. Poliisihallituksen liikenneturvallisuudesta vastaavan poliisiylitarkastaja Risto Lammin mukaan poliisi joutuu jopa päivittäin tien päällä tilanteisiin, joissa liikennesäännöistä täytyy poiketa.

–Kaikki ei ole suoranaista hälytysajoa, ja kaikissa autoissa ei ole tai ei ole välittömästi käyttöön otettavissa hälytyslaitteita. Joskus tilanne voi tulla eteen niin nopeasti, että ei se mitenkään tavatonta ole. Emme lähde tulkitsemaan tuomioistuinten ratkaisuja, Lammi toteaa.

Uusimmat

Keski-Suomi

Jännittävä lätkämatsi nostaa sydänpotilaiden verenpaineet kattoon – Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä tärkeä peli voi näkyä yllättävällä tavalla

Kuva ei valehtele: Pamela Andersonille löytyi Keski-Suomesta kauneuskisoissa menestyvä sukulainen

Ykköspesiksen nousijaehdokas antoi Laukaalle todellisen selkäsaunan – Teki yli kolme kertaa enemmän juoksuja kuin Laukaa sai edes kotiutustilanteita

Päiväkodin johtaja sai kärsiä, kun jyväskyläläisäiti hermostui perheestä tehdystä lastensuojeluilmoituksesta – pikaistuksissa kirjoitetusta viestistä sakkoja

Kyllä tästä maisterille seppele syntyy – yliopiston promootion juhlallisuudet alkoivat

Vanhat koulurakennukset joutuivat jälleen ilkivallan kohteeksi Tikkakoskella – katso karut kuvat spraymaalilla sotketuista seinistä

Jyväskylän Nea Hukkanen karsiutui kilpa-aerobicin EM-finaalista – Edes ennätyspisteet eivät olisi riittäneet suoraan finaalipaikkaan

Uusi ravintolalaiva laskettiin tänään Päijänteeseen – Jyväskylän satamassa ensi vuonna

Kaipolan tehtaalla uhkaava tulipalo – tuli syttyi valtavassa keräyspaperikasassa 10000-neliöisessä varastossa

Jyväskylän Minimanin perinteikäs lounaskahvila Mokkariina sulkee tänään ovensa – "Raskasta on ollut"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.