Elämäntapaintiaanit lähtivät pois Kuhmoisista ja Suomesta

Iriadamant-intiaanit lähtevät Kuhmoisten Päijälän kylältä ensi viikolla. Lähtöpäätös merkitsee myös elämäntapaintiaanien poistumista Suomesta, koska heille ei ole myönnetty oleskelulupaa.

Lähtöpäätöksestä lauantaina Kuhmoisissa kertonut Ogtsn-intiaani ei halunnut paljastaa, mihin maahan yhteisö muuttaa. Samoin lähtö Suomesta kestänee kauan, sillä intiaanit jatkavat vielä kaksi viikkoa sitten Helsingistä alkanutta Kävelevä Puhe -marssiaan.

- Aiomme hakea Kittilään jääneet tavaramme. Kyllähän siinä aikaa kuluu, jos kävelemme Kittilään, Ogtsn sanoi.

Iriadamantit ilmoittavat lähtevänsä Suomesta, kun heidän asiansa on selvitetty - puhtain paperein. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua pääjoukko ei kuitenkaan jää Suomeen odottelemaan.

- Meillä on paljon tekemistä. Kun emme voi tehdä sitä Suomessa, teemme sen jossain muualla. Voisimme jäädä Suomeen, jos viranomaiset muuttaisivat kantaansa. Maanomistajan luvat meillä on oleskeluun sekä Kittilässä että Kuhmoisissa, Ogtsn kertoi.

Kuhmoisissa 40-50 elämäntapaintiaanin yhteisö on asunut maaliskuun alusta lähtien. Heidän nykyinen leirinsä pari kilometriä Päijälän kylältä syvällä metsässä.

Moni kyläläinen maalautti haikeana ristin kasvoihinsa

Miksi heidän ei voisi antaa elää rauhassa ja olla Suomessa? Tätä kysymystä aprikoi moni lauantaina Kuhmoisten Päijälän kylällä iriadamant-elämäntapaintiaanien järjestämässä yleisöjuhlassa.

Julkisuuden moukaroimat oudot ulkomaalaiset osoittautuivat sydämellisiksi ihmisiksi, jotka viihdyttivät parisataapäistä yleisöä parhaansa mukaan ja vastailivat auliisti kaikkiin kysymyksiin.

Lauantaina elämäntapaintiaanien joukko hämäläisessä pikkukylässä ainakin kaksinkertaistui, jos mittapuuna käytetään kasvoihin maalattua mustaa ristiä. Niin lapset kuin aikuisetkin antoivat joukossa kiertelevän intiaanin koristella naamataulunsa. Musta risti näytti mojovalta lisältä maalaisisännän tai -emännän iholla.

Päijälän kyläkoululle viljelijäyhdistyksen Pirtiltä juhlajoukko käveli intiaanirummun tahdissa. Koululla iriadamantit pystyttivät kaksi isoa gwam-kodan kehikkoa työnäytöksenä. Majoitteen sisäänmenoriitissä kyläläiset ja kauempaakin tulleet uteliaat joutuivat hyppäämään palavan nuotion yli, jonka jälkeen gwamin emäntä toivotti vieraan joukkoon poskisuudelmin.

Tiettyä haikeutta juhlaan toi tieto, että yli 40 henkeä käsittävä intiaaniyhteisö poistuu Kuhmoisista ensi viikolla. Huhujen mukaan Kuhmoisten kylien kesken olisi pian syntynyt lähes kylätappelu siitä, kuka mukaviksi osoittautuneet intiaanit saisi.

Kuhmoisissa kanta-asukkaiden ja intiaanien välillä ei ole ollut mitään kahnauksia. Päinvastoin tulokkaat ovat antaneet mukavaa puheenaihetta ja väriä pikkukylän arkeen. Maaliskuussa Kotirannan tilan pihapiiriin asettuneet intiaanit ovat keväämmällä siirtäneet leirinsä parin kilometrin päähän metsään.

Juhlakansa pääsi lauantai-iltana tutustumaan leiriin. Suuren gwamin sisällä muutama nainen teki käsitöitä. Ulkosalla osa joukosta soitti ja tanssi nuotioiden äärellä. Tässä elämäntavassa riitti kulutuskierteessä elävillä tulevilla eurokansalaisilla pohdiskelemista.

Tämä juttu julkaistiin Keskisuomalaisessa 9.5.1993.