Etuosto-oikeus käyttöön Haapamäellä, vaatii aloite

Huoli Haapamäen rautatieläismiljöön säilymisestä sai Keuruun kaupunginvaltuutetun Antero Pohjosen (sd.) jättämään maanantaina valtuustoaloitteen, jossa hän ja neljä muuta allekirjoittajaa vaativat kaupunkia käyttämään etuosto-oikeuttaan Haapamäen rautatieasemakokonaisuuden kaupoissa. Senaatti-kiinteistöt myi äskettäin aseman asemaravintoloineen ja autokorjaamoineen 26500 eurolla Haapamäen Asema Oy:lle, jonka perustajaosakkaisiin kuuluu keuruulainen Seppo Lampinen ja neljä yhtiötä.

Aloitteessaan Pohjonen toteaa, että Haapamäen asemanseudulla on kiinteistöjä kaupiteltu huutokaupoin ja eri yhtiöiden kesken mulle-sulle-periaatteilla niin, että taajaman tarpeet ja rakennuskunnostus ovat jääneet taka-alalle. Hänen mukaansa on suuri vaara, että käytäntö jatkuu.

"Mielipiteet vellovat puolesta tai vastaan ja ainakin uusi omistussuhde piilevine epävarmuustekijöineen puhuttaa siinä määrin haapamäkeläisiä, että jotain on nyt tehtävä ja turvattava asemanseudun kulttuurihistoriallisen arvon kunnioittaminen ja säilyminen", aloitteessa vedotaan.

Haapamäen kyläyhdistys on asettanut tavoitteekseen saada rautatiemiljöön Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Aloitteessa painotetaan, että alueen kulttuuriarvojen varmistamisessa tarvitaan nyt kaupungin osallistumista.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet Pohjosen lisäksi Jouko Pihlainen (vihr.), Anssi Nieminen (sd.), Ari Kakkuri (sd.) ja Markku Ritola (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.