Fantasiakirjailija Katri Alatalo uppoutuu muihin maailmoihin

Korpilahdella asuvalta kirjailija Katri Alatalolta ilmestyy näinä päivinä fantasiatrilogia Mustien ruusujen maan toinen osa.

Laulu kadonneesta saaresta (Vaskikirjat) jatkaa 16-vuotiaan Dinjan matkaa hänen kadonneen äitinsä ja muiden salaisuuksien jäljissä yli meren, aina salaiseen valtakuntaan asti.

Nuortensarjan ensimmäinen osa, Karnin labyrintti, ilmestyi viime vuonna. Samalla, kun kakkososa on tulossa painosta, on työn alla jo sarjan päättävä kolmas kirja.

28-vuotias Alatalo on haaveillut kirjailijan urasta pikkutytöstä asti. Millaisia tuntemuksia hänellä on ollut kirjoitusprosessin varrella? Alatalo luotaa tuntojaan eri vaiheissa:

Kun koko urakka on vasta edessä?

– Innostusta! Kun opiskelin kolmatta vuotta äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi, huomasin eräällä luennolla miettiväni seikkailua muussa maailmassa. Siitä se alkoi. Fantasiasta olin syttynyt jo lukioiässä.

Kun juoni ja tapahtumat alkavat hahmottua?

– Siinä vaiheessa alkaa miettiä edessä olevaa työtä ja raivata kalenterista tilaa. Enää ei ole niin inspiraation varassa. Olen kirjoittanut työn, opiskelun ja hevosenhoidon ohessa, mikä on merkinnyt esimerkiksi sitä, että kavereille ei ole ollut aina aikaa.

Kun työ on kuumimmillaan?

– Nautintoa. Silloin unohtaa kaikki arkihuolet ja uppoutuu täysin tarinaan. Avomies on joskus kysynyt, oletko tässä vai toisessa maailmassa :)

Kun käsikirjoitus lähtee kustantajalle?

– Helpotusta ja jännitystä siitä, mitä kustantaja sanoo. Olen vähän jännittäjätyyppiä. Myönteisen kustannuspäätöksen saaminen tekee hyvin onnelliseksi!

– Tekstin käsittely tuntui aluksi rankalta, mutta olen oppinut, että teksti on vain materiaalia ja käsittelyyn pitää suhtautua ammattimaisesti. Toisen kirjan yhteydessä ei kirpaissut enää niin paljon.

Kun kirja on ilmestynyt?

– Jatkaa työtä. Kun ensimmäinen osa oli julkaistu ja saanut positiivisia kommentteja, tuli tunne, että nyt kirjoittaa yleisölle, lukijoille.

Kolmas ja viimeinen osa on jo työn alla. Mikä mahtaa olla tunnelma, kun sarja on valmis?

– Varmasti haikea. Pelkään, että kun kirjoittelen viimeisiä lukuja, voi tulla itku.

Lue Katri Alatalosta myös paperisen Keskisuomalaisen kulttuurisivuilta 9.11.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.