Hää-hetken ikuistaja

JYPin jääkiekkoilijasta tuli valokuvaaja. Ennen alanvaihtoa piti nujertaa vakava sairaus.

Häävalokuvaaja Tuomas Mikkonen, 30, kaivaa repustaan vanhan kunnon filmikameran. Monilla kuvauskeikoillaan hän käyttää myös sitä, uuden kunnon digikameran rinnalla.

–Tykkään filmikuvien lookista. Niihin tulee sopivasti rakeisuutta ja sen ansiosta sielukkuutta. Samaa tyyliä jäljittelen digikuvauksessa. Muuten tulee liian kliiniä.

Vuosirytmi on keikahtanut Tuomaksen elämässä päälaelleen. JYPin jääkiekkoilijana hän lomaili kesäisin. Häävalokuvaajalle kesä on vuoden kuvauksellisinta aikaa.

–Ensi kesänä minulla on hääkeikkoja joka viikonloppu, luonnonvalon suosija kertoo.

Hääparit tilaavat Tuomaksen usein ikuistamaan koko hääpäivänsä. Ensimmäisen kerran kamera laulaa tavallisesti aamulla, jolloin morsian istuu kampaamon tuoliin.

Syksyllä 2007 Tuomaksen maailma mullistui. Nuorella jääkiekkoilijalla todettiin kivessyöpä.

–Alku oli sokki. Jo taudin nimessä on dramaattinen kaiku. En tiennyt yhtään, mitä tulee tapahtumaan. Oli pelottava kokemus odottaa tuloksia siitä, onko syöpä levinnyt.

Tuomas leikattiin. Syöpä ei ollut levinnyt. Tuomas toipui fyysisesti hyvin ja pelasi jääkiekkoa jo seuraavana keväänä. Mieli toki seurasi jäljempänä omia reittejään.

–Piti tottua ajatukseen, että elämässä voi tapahtua mitä tahansa. Toisaalta rankka kokemus myös opetti arvostamaan hetkessä elämistä.

Kaukaloon palattuaan Tuomas monen yllätykseksi pelasi jääkiekkoa enää vuoden.

–Se oli monen asian summa. Mutta kyllä minulta sairastumisen myötä hävisi kovin intohimo olla lätkäammattilainen ja edetä sillä uralla. Tajusin, etten kuitenkaan voisi pelata loputtomiin.

–Lopettaminen meni tosi smoothisti, koska olin ollut koko ajan kiinnostunut muustakin.

Valokuvaajaksi Tuomas opiskeli Jyväskylän aikuisopistossa Viitaniemessä. Häitä hän on taltioinut kolme vuotta.

–Häävalokuvaaja taistelee monia asioita vastaan. On paljon nopeita tapahtumia ja pitää liikkua ihmisten keskellä huomaamattomasti, eikä etukäteen tiedä keliä. Silti on saatava hyvät kuvat niistä ainutlaatuisista hetkistä. Se tässä kiehtoo, yrittäjä sanoo.

Juttu julkaistiin 24.2.2014 Keskisuomalaisen Kaupunkilainen-liitteessä.

Uusimmat

Keski-Suomi

Muuramen vesijohtoveteen päässyt liika lipeä on aiheuttanut iho-oireita

"Minä odotin ja odotin 20 vuotta" – Isä jo ihmetteli, mikä alle parikymppistä tytärtä vaivaa, kun tämä vain kuunteli huoneessaan Veikko Ahvenaisen levyjä

Jäämäen hiekoittaminen sai oppilaat osoittamaan mieltään Lohikosken koululla – kuudesluokkalainen Eemeli keräsi adressiin yli 150 nimeä

Tämä rivo laulu kuumensi tunteet JYPin liigaottelussa – katso sanat

Keskimaalta kymmenien tuhansien eurojen lahjoitus JAMKille

Miekat läpäisivät eduskunnan turvatarkastuksen – Karstulan mieslaulajien Tiernapojat-esitys kajahti komeasti Valtiosalissa

Jyväskyläläismiehen "pikku jäynä" tuli kalliiksi: Vaajakosken voimalaitokseen murtautunut tuomittiin puolen miljoonan korvauksiin

Syyttäjä: Nainen teki miehelle "hunaja-ansan" Jyväskylässä – uhkasi punaista ainetta sisältäneellä ruiskulla ja kiristi yli 100 000 euroa

Väitös: Kokeneille startup-yrittäjille tyypillinen logiikka auttaa kansainvälistymään muttei välttämättä menestymään taloudellisesti

Breikkiliikkeitä Fortnite-videopelistä – Jyväskylän Gradian tanssin joulunäytöksessä nähdään yli 200 lasta ja nuorta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.