Hakolan tilalle ympäristökasvatuspalkinto

Laukaassa sijaitseva Hakolan tila ja sen isäntäpari Heidi ja Juha Hintikka ovat saaneet Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinnon. Kolkutin 2013 -palkinto myönnettiin tilalle, joka tuomariston mukaan vahvasti sitoutunut kestäviin elämäntapoihin. Vaikutuksen tuomaristoon tekivät myös tilan omavaraisuus ja siihen pohjautuva pioneerimainen ja erilainen tapa toteuttaa ympäristökasvatusta.

Hakolan tila on tuomariston mielestä myös hieno esimerkki siitä, miten yritystoimintaa ja ympäristökasvatusta voidaan yhdistää. Hakolan tilan pääelinkeino on maatalous. Tila on kuitenkin avannut ovensa myös vierailijoille, ja tilalla käykin vuosittain noin 1500 vierasta tutustumassa tilan eläimiin ja maatilan vuodenkiertoon.

– Hakolan tilan toiminta on koko perheemme yhteistyötä. Meillä on työkavereina myös eläimet, jotka ovat oppineet rakastamaan vierailutoimintaa, kertovat Heidi ja Juha Hintikka.

– Nykyarjessa monet ovat vieraantuneet ruuan alkuperästä. Lapset saattavat tiukasti väittää, että kotona juodaan vain kaupan maitoa ja se tulee meijeristä. Pääsemme kokemaan elämyksen antamisen riemua opettamalla muun muassa mistä maito tulee tai miten perunat kasvavat pellossa. Lehmän koskettaminen tai lypsäminen saattaa olla jopa aikuiselle vierailijalle ennen kokematon elämys.

Hakolan tila oli keskeinen toimija myös Laukaan luontokoulua perustettaessa 2000-luvun taitteessa. Sittemmin Hintikan pariskunta otti luontokoulusta myös koordinointivastuun.

Kolkutin-palkinto jaetaan nyt toisen kerran. Edellisen palkinnon sai vuonna 2009 Jyväskylän luontokoulu. Palkinnon jakaa Keski-Suomen ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmä KYKY, jota koordinoi Keski-Suomen ELY-keskus. Palkinto jaetaan jatkossa joka toinen vuosi.

Japa ry ja Irma Pauha saivat kunniamaininnan

Kolkutin-palkinnon tuomaristo päätti jakaa palkinnon lisäksi myös kaksi kunniamainintaa. Jyväskylän kestävä kehitys ry eli JAPA sai kunniamaininnan pitkäjänteisestä ja innovatiivisesta toiminnasta kestävien elämäntapojen edistämiseksi. Toinen kunniamaininnan saavista on biologian ja maantieteen lehtori Irma Pauha Muuramen lukiosta. Hänen roolinsa Muuramen lukion toimintakulttuurin muuttamisessa vaikutti tuomariston.

Kolkutin-palkinto ja kunniamaininnat luovutettiin palkituille tänään lauantaina Jyväskylän Paviljongissa järjestettävässä kasvatus- ja opetusalan suurtapahtumassa.

Juttua muokattu Hakolan tilan sijainnin osalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Suomi

Kansanedustaja kannustaa vahingonkorvauskanteen nostamiseen valtiota vastaan – "Ensin valtio ajoi kuntia rakentamaan verkkoja, mutta kieltäytyi maksamasta tukia"

Saana, 15, ja Helmi, 14, ovat tuoreita yrittäjiä, jotka auttavat ikäihmisiä – "Poistimme älypuhelimesta ylimääräisiä yhteystietoja"

Myös Keski-Suomesta hinkua Seinäjoen johtoon: Laukaan kunnanjohtaja hakee ison kaupungin pestiä

Lauantaina aloitetaan pohjalta, mutta parempaa on luvassa: Tällainen on Keski-Suomen hiihtoloman sää

Valmetin menestys poikii uutta työtä – Jyväskylään tulossa kymmeniä uusia työpaikkoja

Jyväskyläläinen pariskunta rakensi uskomattoman talon ilman lainaa ja vakituista työtä – katso kuvasarja

Hankasalmen kunnalliseen viemäriverkostoon tuli tukos – jätevettä tulvi omakotitaloon: "Lähes koko talo kärsi vahinkoja"

Viime kevään mestaruuden rakentaja David Parente palaa takaisin KaDy-nuttuun

24-vuotiaalle jyväskyläläismiehelle yli kolmen vuoden vankilatuomio 58 rikoksesta – useita väkivaltaisia ryöstöjä ja vaarallisia pakoja

80-vuotias Juhani Heikkinen on raviradan teräsmies, jota tottelevat niin hevoset kuin koirat – mutta kissa on vain kissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.