Hankasalmen vanha alttaritaulu matkasi Valamoon

Hankasalmen 1800-luvun lopulla puretusta vanhasta kirkosta peräisi oleva vanha alttaritaulu Ristiinnaulittu vuodelta 1847 nostettiin tiistaina varovasti paikaltaan kotiseutuyhdistyksen esinemuseosta ja saateltiin matkaan kohti Valamon konservointilaitosta. Samaan kyytiin laitoksen johtava konservaattori Riikka Köngäs paketoi huolellisesti myös kaksi pienempää Carl Fredrik Blomin (1791–1855) maalaamaa työtä, Lutherin ja Mooseksen.

– Ensin silkkipaperia, sitten pakkauspaperia, aaltopahvia ja lopuksi vielä kuplamuovia. Silkkipaperi paitsi suojaa, myös tarvittaessa kerää mahdollisesti rapisevat maalihiukkaset talteen, Köngäs kertasi tauluja matkan ajan suojaavan kerroksen koostumusta.

Blomin maalaukset ovat olleet sijoitettuna kotiseutuyhdistyksen esinemuseon kirkko-osastolle jo lähes 50 vuoden ajan. Yhdistyksen sinnikkään varainkeruun tuloksena kaikki kolme taulua lähtivät vihdoin konservoitavaksi Valamoon. Rahaa on kerätty keväästä asti paitsi avustuksilla ja apurahoilla myös erilaisilla tapahtumilla sekä lahjoituksilla. Tällä hetkellä kasassa on yli 14 000 euroa.

– Tavoitteena on, että maalauksista tehdään lisäksi esite, johon kootaan tietoa niiden historiasta ja tekijästä. Sekä tietysti paljon kuvia, luonnehti yhdistyksen tiedottaja Ulla Kolehmainen.

Konservointilaitos valittiin konservoinnin suorittajaksi tarjouskilpailun perusteella. Itse konservointityö maksaa 10 700 euroa ja valmistunee ensi vuoden aikana.

– Tällainen konservointi kestää keskimäärin vuoden, mutta tarkkaa aikataulua on mahdotonta sanoa. Sen näkee sitten, kun pääsemme työhön, Köngäs sanoi.

Valamon konservointilaitokseen saavuttuaan maalaukset saavat totutella uuteen ilmastoon kääreissään vähintään vuorokauden. Sen jälkeen ne tutkitaan ja dokumentoidaan huolellisesti ennen varsinaisen konservointityön aloittamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Suomi

Sohjo aiheutti onnettomuuden Keuruulla: auto pyörähti katon kautta ympäri ojaan, kyydissä kolme ihmistä

Autoilija suistui ulos tieltä ja törmäsi kaiteeseen Ruokkeella Jyväskylässä

Kun äiti lähti ja vei lapset mukanaan, jyväskyläläinen Pekka joutui aloittamaan yhden miehen taistelun lapsistaan: "ammattilaiset onneksi näkivät asiat niin kuin ne ovat"

Ääntävätkö suomalaiset nuoret englantia jatkossa kuin syntyperäiset puhujat? Aivotutkija kertoo, miten musiikki, liikunta ja päiväunet auttavat koululaisia oppimaan

Talvet ovat Keski-Suomessa jo niin leutoja, että keinolumi on välttämätöntä talvilajeille: "Vuosi 2014 oli kaikkein huonoin"

Kolme rattijuoppoa jäi poliisin satimeen lauantai-iltana: kaksi Laukaassa ja yksi Palokassa

Näyttelijä Kati Outinen vastaanotti 15 000 euron Majaoja-palkinnon lauantaina Mäntässä

Punainen Volkswagen paloi lunastuskuntoon yöllä Seppälän Prisman pihassa – poliisi tutkii, oliko auto anastettu

Vaajakosken ruuhkasumppua purkavan ohitustien suunnittelu etenee – joulukuussa luvassa taas lisätietoa

”AKK:ssa häntä heiluttaa koiraa” – Autourheilun kattojärjestön puheenjohtajaksi valittiin mielipiteet jakava konkari, jonka mukaan AKK:ssa moni asia on pielessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.