Iha-haa! Hyviä uutisia perinteisen talven ystäville

Eestinhevonen Roomel ei ole viime aikoina tarvinnut loimea, mutta tilanteeseen on tulossa muutos.

Ilmatieteen laitoksen päivystävällä meteorologilla Antti Jylhä-Ollilalla on hyviä uutisia heille, jotka kaipaavat "perinteistä talvea". Vielä alkuviikosta ovat lämpötilat Keski-Suomessa plussan puolella ja mahdolliset sateet tulevat vetenä. Torstai-illasta alkaen meno sitten muuttuu.

–Keli menee pakkasen puolelle torstai-illan aikana. Kylmä rintama pyyhkäisee Keski-Suomenkin yli torstai-iltana. Perjantaista eteenpäin voi pakkasta olla 5–15 astetta ja jos sadetta tulee, se tulee lumena, Jylhä-Ollila kertoo.

– Sen verran lunta tulee Keski-Suomessa, että maa menee torstain ja perjantain aikana valkoiseksi koko maakunnassa, hän lupaa.

Pysyvä muutos – tai sitten ei

Jylhä-Ollilan mukaan sää pysyy ainakin joitakin päiviä talvisena. Täyttä varmuutta siitä, onko säätyypin muutos nyt pysyvästi talvisempaan suuntaan, ei kuitenkaan vielä ole, hän sanoo.

– Se riippuu siitä, pääsevätkö Atlantin matalapaineet vielä tulemaan tänne asti sitten sitä seuraavalla viikolla, hän kertoo.

Tällä hetkellä lumiraja kulkee Jylhä-Ollilan mukaan tällä hetkellä hieman Oulun eteläpuolelta Pohjois-Savon pohjoisosiin ja Pohjois-Karjalaan. Aivan pohjoisemmassa Keski-Suomessakin maa voi olla näennäisesti valkea, mutta varsinaista lumipeitettä ei siellä ole.