Jyväskylän Energia takoi viime vuonna puuennätyksen

Jyväskylän Energia (JE) ylsi viime vuonna sähkön ja lämmön tuotannossaan uuteen puun käytön ennätykseen. Yhtiö kertoo, että puu kattoi polttoainevirrasta puolet. Toissavuonna (2013) puu kattoi JE:n polttoainevirrasta 44 prosenttia ohittaen turpeen ja siitä tuli konsernin pääpolttoaine.

Turpeen osuus laski viime vuonna kolme prosenttiyksikköä 37 prosenttiin ja hiilen osuus yhtä paljon 10 prosenttiin. Öljyn osuus oli kaksi prosenttia ja kaatopaikkakaasun yksi prosentti. Öljyä käytetään pääasiassa käynnistyksiin.

Viime syyskuussa Keskisuomalainen kertoi, että JE teki tammi–elokuussa yhden lajin ennätyksen: puun osuus yhtiön käyttämistä polttoaineista nousi ensimmäisen kerran kumulatiivisesti yli 50 prosentin. Yksittäisinä kuukausina seinen raja oli toki ylitetty aiemminkin.

Jyväskylässä on keskusteltu paljon puun käytöstä energiantuotannossa vuonna 2010 valmistuneen Keljonlahden voimalaitoksen takia. Jyväskylän kaupunginvaltuusto linjasi alun perin, että puun osuuden pitää olla Keljonlahdessa 70 ja turpeen 30 prosenttia. Kohu syntyi alkuvuodesta 2010, kun kerrottiin, että puun osuus jää 30 prosenttiin. Lisäksi vuonna 2012 JE investoi Keljonlahdessa hiililaitteisiin varotoimena huonojen turvekesien jälkeen. Kivihiilen poltto alkoi seuraavana vuonna.

JE on kasvattanut puun osuutta Keljonlahdessa jatkuvasti. Syksyllä oltiin 60–65 prosentissa. Yhtiön tavoitteena on 70 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.