Jyväskylän leikkaukset kuohuttavat taiteilijoita

Jyväskylän talousarvioesityksessä esitetään kymmenen prosentin leikkausta kulttuuriavustuksiin. Saman verran leikattiin viime vuonna. Silloin leikkausta mainostettiin kertaluontoiseksi.

– Edellinen tukileikkaus merkitsi sitä, että meidän piti taikoa jostain kuukauden vuokra galleria Beckerille. Tuleva leikkaus kasvattaisi vuokraturvatta olevien kuukausien määrän kahteen ja puoleen, Jyväskylän taiteilijaseuran hallituksen jäsen Mervi Nykänen kertoo.

Jos kaupungin talousarvioesitys toteutuu taiteilijaseuran 4 500 euron toiminta-avustuksesta ja 20 145 euron vuokratuesta häviää kummastakin siis kymmenen prosenttia.

– Jo lähtökohtaisesti toiminta-avustus on järjettömän pieni 130 toimijan järjestölle, taiteilija Kirsi Pitkänen puuskahtaa.

Hän sanoo, että säästöjä on hankala tehdä, kun jo nyt tehdään niin paljon palkatonta talkootyötä.

– Tämän ajan suuntaus on, että vähennetään väkeä. Se vain ei toimi meillä taiteilijaseurassa, kun palkallisia on yksi, taiteilijaseuran puheenjohtaja Pekka Suomäki toteaa.

– Jos koko kansa saataisiin samanlaiseen palkattomaan talkoomeininkiin mukaan, kuin taiteilijoiden keskuudessa, koko maalla menisi ihan hemmetin hyvin, Pitkänen nauraa.

Ajatus siitä, että taiteilijat voivat tehdä työtään vaikka ilmaiseksi, koska ovat kutsumusammatissaan, on taiteilijoista vähintäänkin ärsyttävä.

– Ei kirurgillekaan soiteta, että tulisitko talkoilla poistamaan umpisuolia, Suomäki vertaa.

Hän toteaa hetken päästä, ettei taiteilijoita tulisi verrata kirurgeihin vaan pikemminkin perusduunareihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.