Tutkimus paljastaa: Ei sittenkään Tampere! Tämä oli Suomen punaisin opinahjo

Jyväskylän yliopisto oli 1960- ja 1970-luvuilla Suomen punaisin akateeminen opinahjo. Tähän tulokseen on tullut Suomen historian professori Kustaa H. J. Vilkuna.

Hän on kirjoittanut kirjan Kapina kampuksella, joka käsittelee opiskelijaradikalismin kiihkeimpiä vuosia Jyväskylän yliopistolla.

– Jyväskylässä äärivasemmisto sai vankemman aseman kuin muissa maan yliopistoissa. Yleisesti Tampere on mielletty punaiseksi yliopistoksi, mikä johtuu ennen kaikkea siitä, että siellä professoreissa oli paljon julkivasemmistolaisia. Opiskelijaliikkeessä Jyväskylä oli kuitenkin kaikkein punaisin, Vilkuna korostaa.

Kolme järjestöä

Jyväskylässä vasemmistolainen opiskelijaliike tiivistyi kolmeen järjestöön. Suurin ja kaunein oli taistolainen Jyväskylän opiskelevat sosialistit (JOS), johon kuului suurimmillaan noin 400 jäsentä. Puoluekartalla sitä lähinnä oli Suomen kommunistisen puolueen sisäinen oppositio.

Järjestöistä toiseksi merkittävin oli Jyväskylän opiskelevat kansandemokraatit (JOKA). Sillä oli suurimmillaan 120 jäsentä.

–·Suurimmillaan näiden kahden kommunistisen ja kansandemokraattisen opiskelijajärjestön yhteenlaskettu kannatus oli 30 prosenttia. Kortepohjan ylioppilaskylässä vasemmistoa kannatti jopa puolet opiskelija-asukkaista. Yhtenä selittävänä tekijänä on erittäin aktiivinen värväystoiminta.

Jyväskylän sosialidemokraattiset opiskelijat (JSO) oli vasemmistokolmikon pienin järjestö noin sadalla jäsenellään. JSO ajoi marxilaista sosialidemokratiaa ja kritisoi monissa asioissa emopuoluetta.

Moni on vaihtanut aatettaan

Vilkunan mukaan radikalismin vuosina noissa kolmessa järjestössä nähtiin kaikkiaan vajaat sata "eturivin toimijaa". Tuolloin parikymppiset nuoret ovat nykyisin kuusikymppisiä senioreita.

Mielenkiintoista on, että yliopistolla vasemmiston kannatus jakautui täysin eri tavalla kuin valtakunnan politiikassa. Opiskelijoiden keskuudessa suurinta kannatusta nauttivat siis vähemmistökommunistit. Perässä tulivat enemmistökommunistit ja demarit.

– Myöhemmin moni opiskelija-aktiivi on kylläkin vaihtanut aatesuuntaansa.

Lue aiheesta lisää Keskiviikon 16.1. Keskisuomalaisesta. Kirja julkistetaan keskiviikkona Jyväskylän yliopistolla. Tilaisuus alkaa kello 17 (Historica 306)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.