Jyväskylän ylioppilasteatteri ja Olkihevonen valittiin Työväen näyttämöpäiville

Mikkelin työväen näyttämöpäiville on valittu 14 teosta. Hakijoita ensi tammikuussa järjestettävään harrastajateatterikatselmukseen oli 48.

Keski-Suomesta Mikkelissä nähdään Jyväskylän ylioppilasteatterin Makeen laakson lukio sekä jyväskyläläisen Olkihevosen neljän pienoisnäytelmän (Punahilkka, Lumikki, Elinikä, Tiernapojat) kooste.

Olkihevonen on seuraavien Työväen näyttämöpäivien jokeri ja musta hevonen. Kalle Vastamäen ja Petri "Pantse" Paunosen vuonna 2012 perustama teatteriduo ei ole laajasti tuttu edes jyväskyläläiselle teatteriyleisölle.

Olkihevonen on esiintynyt vuoden aikana kolmisenkymmentä kertaa. Esitykset ovat tyypillisesti hyvin lyhyitä, ja niitä on voinut nähdä muun muassa monikulttuurisessa Yläkaupungin yö -tapahtumassa ja Muuramen Naamat-festivaalilla.

Työväen näyttämöpäiville haetaan lähettämällä esityksestä tallennettu dvd.

– Mutta meillähän ei ollut dvd:tä, kertoo Paunonen.

Sattui sitten niin, että esitykset tällä kertaa valinnut ohjaaja Tuomo Aitta saapui Jyväskylään katsomaan erästä toista ehdolla ollutta näytelmää.

– Saatiin sitten järjestettyä samalle illalle "katselmusesitys" Vakiopaineeseen.

Aitta saatiin katsomoon ja hän piti näkemästään.

– Huomaan, että esitykset joista pidän ja jotka valitsin Mikkeliin ovat hämmentävän erilaisia. On muun muassa suurella taidolla ja huolella viritettyjä intiimejä draamoja ja sitten kaikkia taidemääritelmiä pakenevaa remellystä, jonka energiasta, hauskuudesta ja vimmasta en vaan, vaikka välillä tahdoinkin, voinut olla pitämättä, kommentoi Aitta Työväen näyttämöpäivien tiedotteessaan.

Mikkeliin valittiin jyväskyläläisten lisäksi seuraavat esitykset:

Irti-Teatteri (Imatra): Öbout seitsemän veljestä, Kaarina-Teatteri (Kaarina): Lenin jäillä, Kaarinan Nuorisoteatteri: Vuosi nuoruudestani, Kajaanin Harrastajateatteri: Runar ja Kyllikki, Kajaanin Harrastajateatteri: Oikeusjuttu, Legioonateatteri (Tampere): Unto Mononen – sukat hukassa, Mikkelin Poikateatteri: Likinäkökulma, Poleenin Teatteri (Pieksämäki): Liian lyhyt hame, Teatteri Kaari (Kotka): Vincent River, Tikkurilan Teatteri (Vantaa): Aina joku eksyy, Vantaan Näyttämö: Leikin loppu, Ykspihlajan Työväen Näyttämö (Kokkola): Päällystakki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.