Kastikemestari lataa: Suomessa ei osata grillata

Teemu Peltonen innostui viitisen vuotta sitten barbequesta eli amerikkalaistyylisestä grillaamisesta. Nykyisin hän myy itse valmistamiaan bbq-kastikkeita T-Barbeque-yrityksensä puitteissa.

Bbq-kastike, päinvastoin kuin marinadi, lisätään grillattuun ruokaan vasta sen ollessa kypsää ja valmista syötäväksi, mutta aivan yhtä lailla sitä voi käyttää vaikka dippaamiseen.

Mitä mieltä kastikemies Peltonen on suomalaisesta grilliruokakulttuurista? Osataanko täällä tehdä hyvää barbequeta?

– Ei osata, Peltonen lataa ykskantaan.

Suurimmat puutteet löytyvät hänen mukaansa raaka-aineen ymmärtämisessä.

– Sieltä puuttuu peruslihankäsittelytaidot. Ei osata paloitella tai edes valita raaka-aineita oikein. Koska ruoka-ala on kuluttajalähtöistä, ei ravintoloita voi moittia asiassa. Perusfileepihvin paisto oikealla kypsyysasteella, se vielä handlataan, mutta vähänkin tätä laadukkaamman päälle ei ymmärretä. Vaikka olisit valmis maksamaan, niin kunnon t-luupihviä ei saa, mitä Amerikassa tarjotaan. Se on niin mureata, että sen voi syödä vaikka pelkällä haarukalla. Täällä halutaan mahdollisimman halvalla mahdollisimman paljon.

Kunnon barbeque vaatii pitkää kypsytystä, jossa marinadi, mausteet ja jopa polttopuu antavat oman säväyksensä lihalle. Suomessa lätkitään tyypillisesti valmismarinoitua ulkofilettä tai kassleria kaasugrilliin ja kypsennetään muutamia minuutteja.

– Grillausta ajan kanssa kaipaisin enemmän. Hiljalleen on alettu ymmärtää, mitä se tarkoittaa kun liha on mureata, esimerkkinä suosiota kasvattanut pulled pork (revitty possu). Sitten on tämä rasvahysteria. Grillilihassa pitää olla rasvaa, ei se muuten maistu millekään. Tässä on monta tekijää, missä on menty Suomessa metsään.

Puolet vuodesta Suomi on lumen peitossa ja kaikilla ei muutenkaan ole takapihaa, mihin virittää avotulta. Miten murean lihan valmistaminen onnistuisi kerrostaloasunnossa?

– Kyse on lämmöstä. Toki puu ja savu tuovat oman maun, sitä ei uunissa saa millään. Mutta jos haudutat ribsejä pitkään uunissa, folio päälle ja vähän olutta alle, lopussa lämpö kahteen sataan ja viimeistelet sen, niin siihen tulee se "pinta", mutta se samalla hajoaa mureana. Toki se tarvitsee sen kastikkeenkin, Peltonen kertoo.

Peltosen blogiin pääset tästä.

Lue Teemu Peltosen haastattelu 20.9. Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.