Kaupunginjohtaja oli hukkua Perhon Salamajärveen

Kauhavan kaupunginjohtaja Harri Mattila, 56, tietää omasta kokemuksesta, että pelastusliivit kannattaa aina laittaa ylle. Viime toukokuun 26. päivä Perhon Salamajärvellä on jättänyt mieheen sellaisen jäljen, että hän jatkossa pelaa varman päälle vesillä liikkuessaan.

– Minulla oli vähän kiire ja mietin, laitanko kelluntaliivejä päälle ollenkaan. Onneksi päätin kuitenkin laittaa. Ilta oli kaunis, ja järvellä oli helppoa mennä eteenpäin. Alkumatka sujui hyvin.

– Paluumatkalla voimat olivat vähissä, kun meloin vastatuuleen järven poikki. Sitten vaihdoin vähän asentoa ja mulahdin yllättäen veteen. En päässyt nousemaan kanootin päälle, ja ranta ja saari olivat niin kaukana, etten uskaltanut lähteä uimaan maastopuku päällä ja kumisaappaat jalassa.

– Kännykkäkin kastui, joten minulla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin huutaa apua. Kuulin rannalta ääniä, mutta mitään ei tapahtunut ainakaan tuntiin. Tuuli aikalailla, ja olin järvessä kaulaani myöten.

Syynä kokemattomuus

Mattilan onneksi eräs pariskunta oli kuullut huudot ja pelasti hänet veneeseensä.

– Olin niin kylmissäni, että pyysin saada soutaa lämmetäkseni.

Rannalla Mattilaa ja pariskuntaa odotti jo pelastushenkilökuntaa, sammakkomiehiä, poliiseja ja palomiehiä.

– Ambulanssissa tehtiin erilaisia kokeita. Sanoivat, että jos olisin ollut vielä puoli tuntia veden varassa, olisin voinut menehtyä hypotermiaan.

Harri Mattila uskoo, että suurin syy onnettomuuteen oli kokemattomuus.

– Olin vielä yksin mökillä. Kännykkäkin kastui.

Kauhavaa luotsaava Mattila sanoo, että tapaus oli pysäyttävä kokemus hänen elämässään.

– Olin kaulaa myöten vedessä. Mistään ei tule apua, eikä ollut voimia lähteä uimaan. Ylläni oli melojan kelluntaliivit. Jatkossa olen varmasti varovaisempi. Pelisääntöjen mukaan mennään.

Oikeat varusteet elintärkeitä

Kokenut meloja ja melontayrittäjä Reima Virkkala katselee tuulessa aaltoilevaa Lestijärveä. Lestijärvellä sattui surullinen hukkumistapaus alkuviikosta. Miehet olivat etsimässä geokätköä kanootilla. Kummankin miehen pelastusliiveistä oli toisen miehen kertoman mukaan auenneet alaremmit, ja miesten laittaessa remmejä kiinni, oli kanootti karannut. Avunhuudot eivät kantautuneet kovan tuulen vuoksi.

Virkkala tunsi onnettomuudessa hukkuneen lääkärimiehen.

Vaikkei haluakaan ottaa kyseiseen tapaukseen kantaa, Virkkala muistuttaa, että hukkumistapaukset ovat yleensä estettävissä ennakkovarautumisella.

– Pieni asia kun unohtuu, se voi johtaa suurempaan  ja seurauksena on suuronnettomuus.

Virkkala itse ei melo mielellään järvellä.

– Kanootti on virtaavan veden väline, kevyt, jolla on vaikeaa meloa vastatuuleen.

Virkkala muistuttaa, että melonta on mukava harrastus, kun mukana on oikeat varusteet ja on harjoiteltu mahdollisia vaaratilanteita. Vesille aikovaa hän kehottaa ottamaan mukaan pelastautumisvälineet.

– Pelastusliivit kunnolla päälle haararemmiä unohtamatta. Kännykkä kuivapussiin, lenkkitossut jalkaan ja joessa kypärä päähän. Hyvä olisi olla myös vaihtovaatteet kuivapussissa, luettelee Virkkala.

– Ja olosuhteet on huomioitava ennen kaikkea! Alkoholi ja vesiurheilu eivät myöskään sovi yhteen, ja tuulisella säällä tai ukkosella ei vesille kannata lähteä, eikä kokemattomina haastaville reiteille.